Imobilizarea si anestezia animalelor salbatice - 3

Contents[Hide]

In numarul precedent am discutat despre metodele de administrare directa de substante la animalele care coopereaza, urmand ca in acest numar sa abordam metodele de imobilizare chimica la animelele care nu coopereaza.

1. Administrarea orala

Substantele sedative sau anestezicele pot fi amestecate cu mancare de o palatibilitate crescuta si apoi oferite animalului. Combinatii de succes care ascund gustul uneori neplacut al anestezicelor pot fi acelea cu suc de ananas, sirop de artar sau fructe, unt de arahide sau miere. Acestea pot diferi in functie de specie si chiar individ. Spre exemplu, in cazul unor primate, am observat ca unii indivizi sunt extrem de precauti la ceea ce li se ofera, refuzand mancarea odata ce simt o mica diferenta de gust fata de normal, pe cand altii accepta cu placere orice fel de combinatie. Este de preferat ca anestezicile in forma de comprimat sa fie pisate si apoi omogenizate cu mancarea, iar cele lichide pot fi introduse in alimente cu o consistenta mai crescuta (ou fiert, avocado). In situatiile in care animalele isi deschid gura agresiv (feline, canide), unele substante pot fi administrate prin simpla pulverizare cu o seringa in cavitatea orala sau nazala a animalului, de unde vor putea fi absorbite de mucoase. in practica, administrarea orala este de multe ori inpredictibila si nu garanteaza o absorbtie corespunzatoare. Spre exemplu, in cazul unui macac, a fost necesar sa administrez diazepam oral in doza de 4 ori mai mare decat cea recomandata, pentru a se instala o stare relativa de sedare.

2. Administrarea cu seringa

Aceasta este cea mai directa metoda de administrare a unei substante si pentru ca ea sa poata fi aplicata este nevoie de cooperarea animalului sau de o metoda de contentie adecvata. Pentru o injectare corespunzatoare este nevoie sa se tina cont de cateva aspecte:

  • folositi seringi care au posibilitatea infiletarii amboului acelor, prin aceasta eliminand riscul detasarii acului si evacuarii sub presiune a substantei, riscand stropirea accidentala a mucoaselor celui care injecteaza sau a celor din vecinatate
  • se prefera folosirea unui ac de dimensiuni mari (18 g) care este mai rezistent la rupere si ofera posibilitatea injectarii mai rapide a substantei
  • miscarea de injectare trebuie sa fie cat se poate de rapida, apasandu-se pe pistonul seringii imediat ce acul penetreaza pielea, fara a mai verifica prin suctiune daca acul este intr-un vas de sange, precum in cazul tehnicii de injectare normala.

Este considerata o metoda periculoasa pentru cel care o executa deoarece animalul poate reactiona agresiv, iar traumele datorate muscaturilor, loviturilor de picioare sau strivirii sunt frecvente.

3. Administrarea cu ajutorul seringilor telescopice

Seringile telescopice sunt practic seringi atasate la capatul unei bare de 1-2 m, in scopul limitarii contactului cu animalul si riscurile asociate acestuia. Totusi, prelungirea telescopului scade din manevrabilitatea si siguranta unei injectari normale si fara o contentie adecvata, animalele pot reactiona la simtirea acului incercand sa se fereasca sau sa atace. Pricipiile de folosire sunt in mare aceleasi ca si in cazul unei seringi normale, fiind nevoie de un ac mare (14-18 g) si de o miscare rapida si sigura de injectare in unul din muschii mari.

4. Sisteme de administrare a substantelor de la distanta

Multe din procedurile medicale au ca subiect animale salbatice libere sau, in cazul celor din zoo, cele care nu sunt obisnuite cu prezenta omului. Acestea nu coopereaza sau chiar daca ar coopera in conditii normale, pot deveni agitate si agresive din cauza unor boli sau dureri existente. Cand este necesar sa se foloseasca un anestezic la un animal ce nu poate fi contentionat corespunzator, cea mai practica solutie este aceea de a utiliza unul din sistemele de admi nis trare a substantelor la distanta, prin intermediului unei seringi de tranchilizare si a unui sistem de propulsie. Seringile pot fi propulsate prin intermediul unei sarbacane (blowpipe), a unei arme actionate de aer comprimat sau de praf exploziv. Exista doua tipuri principale de seringi pentru tranchilizare, cele pe baza de aer comprimat cu doua camere si cele care actioneaza cu ajutorul unui praf expoziv.

5. Seringile pe baza de aer comprimat cu doua compartimente

imobilizarea si anestezia1Acestea sunt cele mai comune si mai ieftine seringi de pe piata. Sunt fabricate din plastic, au mai multe dimensiuni de calibru (11, 13 sau 16 mm diametru) si capacitati de stocare a substantelor (1,5 ml, 3ml, 5ml, 10ml). Sunt alcatuite din doua compartimente despartite de un piston din cauciuc. Una din incaperi este cea in care se introduce substanta iar in cealalta va fi compresat aer cu ajutorul unei seringi cu adaptor. in capatul incaperii destinate anestezicelor se ataseaza un ac special de tranchilizare ce are varful blocat dar prezinta o gaura (uneori doua) de eliminare a substantei care se afla la cativa milimetri mai jos de varful acului. Aceasta gaura se etanseizeaza cu ajutorul unui silicon pentru a nu permite scurgerea substantei odata ce camera de aer este sub presiune. De asemeni, inauntrul camerei de compresie exista o bucata conica de cauciuc care se misca liber, cu rol de etanseizare si retinere a aerului in camera. De capatul acestui compartiment se ataseaza un stabilizator textil ce are o culoare stridenta pentru a fi mai usor identificat dupa propulsie. Aditional exista o alta seringa (cea mai folosita este cea de 20 de ml) ce poseda un adaptor cu ajutorul caruia se comprima aerul in compartimentul destinat lui. Este recomandat sa se foloseasca capacul de siguranta din dotare in cazul in care siliconul acului nu este etans si datorita introducerii presiunii in compatrimentul de aer, siliconul poate ceda iar substanta poate fi pulverizata pe mucoasele celui care manipuleaza seringa. Se poate folosi si un cleste de dimensiuni mici pentru introducerea si extragerea acelor la unele modele de seringi, iar pentru depresurizarea seringilor este nevoie de un mic stilet. Aceste sisteme reprezinta, poate, trademark- ul medicinii animalelor salbatice moderne si de aceea voi incerca sa le acord mai mult spatiu, continuand si in numarul urmator cu tehnica de incarcare a seringilor si principiul lor de functionare.

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 22:22