Imobilizarea si anestezia animalelor salbatice - 4

In numarul precedent am discutat despre componentele seringilor pe baza de aer comprimat, urmand sa vedem cum putem folosi aceste dispozitive in conditii de maxima siguranta. Pentru inceput trebuie precizat ca atat seringile de tranchilizare cat si modul de propulsie a acestora (sarbacana, pis - tol/pusca cu aer comprimat) reprezinta un risc real de accidentare atat pentru animal cat si pentru cel care le foloseste si pentru persoanele din vecinatate.

De asemeni, datorita dispozitivului oarecum complex si fragil (din plastic) al seringilor si a presiunii exercitate in compartimentul acestora, exista deseori posibilitatea malfunctionarii lor. Ele se pot descarca accidental sau chiar sa nu se descarce la impact, pot ramane blocate pe teava, pot devia sau ricosa.

Pentru a limita la maxim riscurile de accidentare si pentru a prelungi utilizarea aceleiasi seringi recomand sa se respecte urmatorii pasi :

 

1. Verificarea componenteor seringii de tranchilizare inainte de a fi umplute cu substantele medicamentoase, se recomanda inspectia atenta a fiecarei parti componente in parte. Gaurile laterale ale acelor pot fi astupate de reziduri crisitalizate daca nu au fost curatate dupa folosirea anterioara. Spre exemplu, combinatia Xilazina + Ketamina, depinzand de temperatura ambientala, poate cristaliza blocand acele chiar si intr-o ora. Pentru a impiedica acest proces, este bine ca dupa fiecare utilizare a seringilor, acele sa fie montate la o seringa normala ce contine solutie fiziologica si curatate sub jetul acesteia. Este important sa se observe cu atentie cum este eliminat jetul de solutie prin gaurile acelor; cu cat acesta se disperseaza mai usor cu atat acul este mai curat. Obturatorul de silicon se recomanda sa fie inlocuit dupa fiecare folosire. Acestia au tendinta sa se crape odata ce sunt impinse brusc cand acul perforeaza pielea animalului. Daca totusi sunt refolosite, trebuie avuta mare grija deoarece pot ceda iar substanta din seringa , fiind sub presiune, poate ajunge in contact cu mucoasele orale sau nazale ale celui care o manipuleaza sau a persoanelor din preajma. Corpul seringilor de tranchilizare trebuie deasemeni verificat cu atentie in caz ca exista gauri, zone cu proeminente sau defecte de uzura. Seringile pot suferi deformari din cauza caldurii ridicate sau a presiunii neevacuate din interior. Un test simplu pentru a verifica eficacitatea lor este sa se roteasca pe un plan plat si sa se observe modul de rotire. O seringa buna trebuie sa se roteasca cu foarte mare usurinta, fara stagnari. Totodata, prin simpla introducere in teava sarbacanei sau a pistolului/pustii se poate observa daca seringa este in regula; cele bune aluneca cu usurinta. Datorita transparentei seringilor, se poate evalua si starea celor doua compartimente. Pentru o etanseizare corecta este important ca in compartimentul pentru presiune sa nu existe umezeala sau sa fie introdusa orice alta substanta, iar bucata conica de cauciuc sa se miste in voie. Compartimentul pentru anestezic trebuie deasemeni sa nu contina niciun reziduu, iar pistonul, sub presiune, sa alunece corespunzator. Stabilizatoarele trebuie sa fie de fiecare data uscate si lipsite de praf sau alte mizerii. Se pot trece degetele prin materialul textil pentru a omogeniza fibrele acestuia. Unele stabilizatoare comerciale tind sa fie prea lungi pentru a fi folosite la sarbacana, ingreunand, datorita frecarii, expulzarea seringii din teava. Acest inconvenient se poate remedia prin simpla taiere a materialului textil la marimea dorita.

2. Pregatirea seringii pentru introducerea substantelor Pentru a putea umple seringa cu anestezic, la inceput trebuie sa se verifice daca exista presiune in aceasta. in caz ca exista, se foloseste stiletul de metal si se impinge incet bucata de cauciuc conic pana cand acesta se misca in voie. Al doilea pas este sa se mute pistonul seringii la gradatia dorita. Aceasta se poate face cu ajutorul seringii cu adaptor, comprimand la capatul compartimentului de anestezic ori suctionand la capatul celui de presiune. Se poate intampla ca pistonul sa alunece greu. in acest caz se recomanda introducerea unei picaturi de ulei de instrumente fine pe peretele interior al compartimentul de substante iar apoi sa se miste pistonul de cateva ori pe toata distanta camerei. De fiecare data cand cauciucul conic din camera de presiune se blocheaza, acesta trebuie impins pentru a se misca liber.

3.Umplerea seringii cu substante Substanta sau combinatiile de substante anestezice vor fi introduse in compartimentul destinat acestora cu ajutorul unei seringi cu ac normal, lasand sa se scurga incet pe peretele compartimentului pentru a nu angrena bule de aer. Serin ga de tranchilizare trebuie tinuta vertical cand se face acest lucru. Pentru un comportament balistic superior, producatorii recomanda ca toate seringile de tranchilizare sa fie umplute pana la nivelul maxim al acestora. Cand cantitatea in ml a substantei folosite nu atinge acest nivel, se poate suplini prin simpla introducere de ser fiziologic.

4. Introducerea presiunii in seringa Pentru inceput se ataseaza acul de varful compartimentului destinat substantelor. La unele modele, acele se pot infileta pe cand la altele acestea trebuie impinse cu un cleste mic. Imediat dupa atasarea acului este montat obturatorul de silicon. Marea majoritatea a lor prezinta o gaura in mijloc prin care se introduce varful acului. Obturatorul va fi tras deasupra gaurilor laterale ale acului. Pentru o buna functionare se recomanda ca acul sa fie uns cu putin ulei fin, iar obturatorul sa se culiseze de cateva ori pe ac pentru a vedea ce rezistenta depune. Daca obturatorul este prea strans sau depune prea putina rezistenta, acesta trebuie inlocuit. Dupa fixarea obturatorului, acul trebuie acoperit cu un capac de protectie. Urmatorul pas este sa se introduca presiune in compartimentul destinat presiunii, ceea ce se face cu ajutorul unei seringi normale (cele mai uzitate sunt cele de 20ml), la care este atasat un adaptor care etanseizeaza gura seringii cu gura compartimentului de presiune al seringii de tranchilizare. Tehnica de introducere a presiunii in seringa de tranchilizare este urmatorea: - intai se trage pistonul seringii cu adaptor la gradatia de 15-20ml, - apoi adaptorul se fixeaza de seringa de tranchilizare, - se pozitioneaza seringile vertical, cu varful celei de tranchilizare departat de capul celui care o manipuleaza -cu o mana se fixeaza bine seringa de tranchilizare iar cu cealalta se impinge ferm pistonul seringii normale - se incearca introducerea de cel putin 12-15 ml de aer - la final se indeparteaza seringa cu adaptorul si se monteaza stabilizatorul Odata introdus aerul, cauciucul conic din compartimentul de presiune ar trebui sa fie fixat la baza compartimentului.

Ca o modalitate de asigurare, incercati sa introduceti usor stiletul de metal in gura acestui compartiment. Daca simtiti ca depune rezistenta inseamna ca a fost comprimat corect aer iar compartimentul este sub presiune. Nu impingeti stiletul prea mult pentru ca riscati sa depresurizati seringa. Din acest moment seringa poate fi folosita pentru anestezierea la distanta. Se recomanda sa fie lasat capacul de protectie pana in momentul introducerii seringii pe teava sarbacanei sau a pistolului/ pustii. in caz ca nu este folosita seringa pentru o perioda de timp, este bine ca ea sa fie scoasa de pe teava si depresurizata. Nu se recomanda tinerea substantelor in seringa pentru o perioda lunga de timp. Principiul de functionare al seringii de tranchilizare este simplu. Odata ce seringa este proiectata intr-un animal, acul perforeaza pielea dar obturatorul, fiind mai mare, este impins spre baza, lasand libere gaurile laterale ale acului, iar datorita presiunii din compartimentul de presiune si a faptului ca exista comunicare intre acesta si compartimentul destinat substantelor, aerul comprimat va impinge pistonul, iar pistonul la randul lui va impinge solutia in tesutul animalului.

Dupa fiecare utilizare se recomanda depresurizarea si clatirea lor in apa, uscarea lor, iar apoi sterilizate la rece. La aceasta adresa puteti viziona cum se poate improviza o seringa de tranchilizare, cum se incarca si principiul ei de functionare: http://outdoorvets.wordpress. com/2011/02/03/how-to-makeimmobilisation- dart-syringe/ in numarul urmator vom discuta despre mecanismele de propulsie a sagetilor (ex: sarbacana, pistol si pusca) si tehnicile folosite.

 

imobilizarea si anestezia salbaice

1. Depresurizare

imobilizarea si anestezia salbaice2

2. impingerea pistonului

imobilizarea si anestezia salbaice3

3. Introducerea substantei

imobilizarea si anestezia salbaice6

4. Introducerea acului

imobilizarea si anestezia salbaice6

5. Introducerea obturatorului

imobilizarea si anestezia salbaice8

6. Introducerea presiunii

imobilizarea si anestezia salbaice9

7.Eliminarea substantei sub presiune

 

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 22:23