updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Imobilizarea si anestezia animalelor salbatice - 5

In numerele precedente s-a discutat despre componentele si principiile de functionare ale seringilor de tranchilizare. In acest numar vom prezenta: metode de proiectare a seringilor de tranchilizare la distanta.

Sarbacana (blowpipe)

Este considerata de departe cea mai versatila, silentioasa, netraumatica, usoara si putin costisitoare dintre toate mecanismele de propulsie a sagetilor de tranchilizare.
Se prezinta ca o teava de diferite dimensiuni in diametru (11mm, 13 mm) si in lungime (1m, 1,20 m, pana la 2 m), fie din otel inoxidabil, fie din aluminiu sau plastic. Cu cat este mai mare lungimea sarbacanei cu atat se imprima sagetii o directie mai buna, dar datorita frecarii mai mari este nevoie de o forta de suflare mai mare. La un capat al sarbacanei se gaseste o palnie care ajuta la ermetizarea si concentrarea trecerii suflului prin teava.

Modul de utilizare al sarbacanei este simplu. Se introduce sageata de tranchilizare in interiorul tevii la nivelul palniei. Aceasta se tine orizontal, cu varful sarbacanei indreptata spre tinta. Se apropie buzele de palnie, incercand sa se etanseizeze zona, se inspira profund si se expulzeaza pe gura rapid si puternic aerul prin teava. Datorita vitezei mici imprimate sagetii, aceasta are tendinta de a zbura sub forma unei parabole spre jos, iar viteza si directia vantului pot influenta de asemenea traiectoria sagetii. Odata exersat indeajuns la o tinta statica si deprinsa tehnica, cu ajutorul sarbacanei se pot obtine rezultate foarte bune pe o distanta de 0,5 m pana la 10 m fata de animal.

Proiector cu gaz comprimat

Functioneaza pe acelasi principiu ca si cel al sarbacanei, folosindu-se in loc de metoda de expulzare prin suflat, un sistem extern cu aer comprimat. Componentele de baza sunt reprezentate de: un recipient cu aer care poate fi comprimat prin intermediul unei pompe sau de un recipient portabil cu dioxid de carbon; un sistem de valve ce pot regla presiunea; un mecanism de declansare; si de o teava detasabila interschimbabila cu un diametru de 11mm sau 13mm.

Acest sistem este silentios, destul de precis si un mod simplu de a tranchiliza animale la distante de la 5 metri pana la 30 de metri. Multi medici veterinari din gradini zoologice prefera sa foloseasca in exclusivitate sarbacana si acest proiector.

Pusti si pistoale cu aer si CO2

Acestea au teava fixata permanent la un declansator al unei surse de gaz comprimat. Gazul poate fi CO2 sau aer comprimat cu ajutorul unei pompe, similar cu proiectoarele precedente. Atat pustile cat si pistoalele prezinta un sistem de valve ce permite expulzarea sagetii cu o anumita putere. La unele modele exista nivele presetate de putere, pe cand altele ofera reglarea presiunii cu ajutorul unui manometru. Reglarea cu ajutorul manometrului ofera o mai buna selectie a vitezei imprimate sagetii in functie de distanta, mediu, insusirile specifice animalului.
Pistoalele se recomanda sa se foloseasca mai ales in spatii inchise, unde nu sunt curenti de aer puternici. Datorita tevii scurte, traiectoria sagetii este deseori inprecisa, si tranchilizarea la distanta ridica multe probleme de siguranta. Pistolul ofera totusi avantajul ca datorita marimii reduse nu atrage atentia asupra celui care il foloseste. Datorita experientelor anterioare, deseori animalele din gradinile zoo (in special primatele) devin foarte agitate si precaute odata ce vad armele de tranchilizare, ingreunand foarte mult tintirea lor in siguranta.

Pusti actionate cu cartus

Acestea sunt asemanatoare pustilor de foc normale, avand teava fixata permanent. Sunt actionate de cartuse oarbe calibrul 22 de diferite puteri, avand posibilitatea de a selecta nivelul de proiectare a sagetilor.  
Aceste pusti sunt cele mai puternice de pe piata si se recomanda a nu se folosi in spatii inchise datorita pericolului ridicat de accidentari pe care il implica. Au cea mai mare raza de actiune si sunt deosebit de precise chiar si in conditii de vant comparativ cu cele actionate pe gaz.

Datorita presiunii exercitate la nivelul tevii, armele actionate cu praf de pusca functioneaza cu sageti de tranchilizare diferite. Sagetile sunt construite din metal  si au 12,7 mm (calibrul 50).
Armelor li se pot adauga lunete, lanterne sau lasere pentru o tintire mai buna.

Erori de utilizare si functionare

Datorita sistemului oarecum complex al sagetilor si modul lor de proiectare, acestea sunt predispuse unor marje ridicate de eroare. Dintre toate erorile cele mai dese sunt datorate greselilor celui care foloseste dispozitivele de tranchilizare.  

Cel care foloseste un astfel de dispozitiv trebuie sa devina increzator in utilizarea lui inainte de a-l folosi pe animale. Se recomanda a se folosi tinte statice pana cand se acomodeaza indeajuns cu arma.
De asemenea se recomanda ca ina­in­te de orice tranchilizare sa se verifice bu­na functionare a fiecarei componente a dis­pozitivului folosit. Mentinerea echipa­­mentului bine organizat intr-o trusa portabila, faciliteaza gasirea componentelor si utilizarea rapida a acestora in conditii de teren tensionate.

Printre problemele comune ce pot aparea in momentul incercarii de a tranchiliza un animal se pot numara: acele de tranchilizare blocate, pistoane centrale care se intepenesc, presiune insuficienta sau supraestimata; la temperaturi scazute, presiunea din buteliile de gaz scade si poate cauza o descarcare incompleta sau substantele pot ingheta sau deveni prea vascoase.

Penetrarea sagetilor in patul vascular sau in cavitati medulare ofera o instaurare a efectului tranchilizantului extrem de rapida, comparativ cu injectarea subcutanata, intradermica, in tendoane sau orice alt tesut putin vascularizat unde absobtia se face lent. Prin urmare, efectul tranchilizantului se instaleaza greu.

Balistica sagetilor de tranchilizare este mult inferioara gloantelor sau sagetilor

Pentru a limita acest inconvenient au fost introduse diferite tipuri de stabilizatoare (cu aripioare sau din plastic) care ofera o traiectorie similara gloantelor dar creste riscul provocarii de traumatisme si de proasta functionare a sagetilor. Sagetile strambe sau care prezinta ace strambe, vantul, curentii externi (produsi mai ales in caz ca se trage dintr-un de elicopter) sau plantele atinse au tendinta de a modifica mult traiectoria normala. Odata tintit un animal trebuie tinut cont si de parabola creata de sageata in timpul zborului si modificat unghiul de tragere in functie de acest lucru.

Accidente

Un lucru de care trebuie sa se tina cont de fiecare data este faptul ca folosirea acestor dispozitive de tranchilizare la distanta ridica probleme de siguranta atat asupra animalului cat si a oamenilor din preajma.
Depinzand de tipul sagetilor si metodele de propulsie exista riscul ca acestea sa poata provoca rani tisulare severe, incluzand hemoragii, necroze sau fracturi. Miscarile bruste ale animalului tintit pot duce la ranirea acestuia la nivelul ochilor, toracelui, testiculelor etc sau sagetile pot nimeri alte animale din acelasi grup.

Locul pentru tintitire este foarte important. La marea majoritate a animalelor se prefera tintirea muschilor mari la nivelul superior al membrelor posterioare. La unele animale de dimensiuni mari se poate incerca si la nivelul muschilor mari ai gatului si ai tricepsului. Trebuie de asemenea selectata si lungimea acului de care este nevoie in functie de masa musculara a animalului. Exista cazuri particulare cum sunt hipopotamul sau rinocerul unde datorita pielii deosebit de groase se tinteste inapoia ure­chilor, unde pielea este mai subtire si mai fina permitand penetrarea acului.

Este bine de retinut faptul ca nu marimea seringii de tranchilizare ar implica probleme, cat viteza cu care aceasta este proiectata. O sageata mica cu o viteza mare poate traumatiza mai mult decat o sageata mai grea dar cu o viteza mai mica. Simpla penetrare a acului de tranchilizare ridica probleme de asepsie. Bacteriile se pot inmulti prin intermediul gaurii provocate si ulterior infectii, necroze.
Folosirea acestor arme ridica probleme la nivelul sigurantei celui care foloseste arma si a celorlalti din apropiere, de aceea cel care foloseste arma are responsabilitatea si este obligat sa tina cont de pozitia celorlalte persoane. Manipularea sagetilor sub presiune trebuie facuta atent si precaut existand posibilitatea ca substantele sa se disperseze si sa atinga mucoasele oral si bucala a celor care le foloseste.

Cele mai importante considerente de siguranta sunt buna organizare si familiarizarea cu dispozitivele de proiectie utilizate. Toti membrii echipei trebuie sa stie exact care le este locul si ce au de facut. In cazul in care se descarca accidental substanta de tranchilizare intr-un om, ceilalti colegi trebuie sa cunoasca despre ce substanta este vorba si protocolul de prim ajutor.

Pistol Pneu-Dart Model 179B

ovidiu rosu-pistol Pneu-Dart Model 179B

Pusca cartus Pneu-Dart  Model 389 - introducere sageata

ovidiu rosu-pusca cartus Pneu-Dart  Model 389 -introducere sageata

Pusca cartus Pneu-Dart  Model 389 - setare putere

ovidiu rosu-pusca cartus Pneu-Dart Model 389- setare putere

Pusca cartus Pneu-Dart  Model 389

ovidiu rosu-Pusca cartus Pneu-Dart Model 389

Pusca CO2 Dan Inject JM Standard

ovidiu rosu-pusca CO2 Dan Inject JM Standard

Pusca CO2 Pneu-Dart Model 176B

ovidiu rosu-pusca CO2 Pneu-Dart Model 176B

Pusca CO2 Pneu-Dart X-caliber

ovidiu rosu-Pusca CO2 Pneu-Dart X-caliber

Pusca CO2- DAN-INJECT Model JM Special

ovidiu rosu-pusca CO2- DAN-INJECT Model JM Special

Pusca Pneu-Dart X-caliber-adaptor CO2

ovidiu rosu-pusca Pneu-Dart X-caliber-adaptor CO2

Pusca Pneu-Dart X-caliber-loc introducere seringa

ovidiu rosu-pusca Pneu-Dart X-caliber-loc introducere seringa

Pusca Pneu-Dart X-caliber-manometru

ovidiu rosu-pusca Pneu-Dart X-caliber-manometru

Sarbacana Pneu-Dart Blo-Jector

ovidiu rosu-sarbacana Pneu-Dart Blo-Jector

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 18:58
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.