Implicarea polifenolilor din plante in dietele canine
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Polifenolii sunt metaboliti sintetizati din plante in timpul dezvoltarii normale a acestora, precum si ca raspuns la conditii dificile (infectii, ultaviolete, radiatii etc.). Mai mult de 5000 de compusi diferiti sunt responsabili pentru proprietatile senzoriale ale produselor alimentare de origine vegetala, precum si de culoarea lor, datorita pigmentilor naturali.
Polifenolii pot fi impartiti in mai multe subgrupuri in functie de structura lor de baza: flavonoide (antocianina, avonoles fl, Avon fl, avanonas fl, isoflavone Avon), stilbene (resveratrol), derivati de acid benzoic (acid galic). Alimentele si bauturile bogate in polifenoli au fost asociate in studii epidemiologice ca substante care micsoreaza riscul de contactare a unei boli.
Lucrarile efectuate in vivo si in vitro confirma faptul ca polifenolii sunt in mare parte responsabili pentru efectele terapeutice, pentru actiunile sale antivirale si efectul sau antioxidant, printre altele. Activitatea antioxidanta a flavonoidelor se justifica prin capacitatea lor de a capta substante reactive de oxigen si de ioni metalici. Studiile in vivo arata, deasemenea, o scadere a peroxidarii lipidice si oxidarea ADN-ului prin aportul de alimente bogate in polifenoli. In prezent, nu au fost testate doar pentru activitatea lor antioxidanta,de asemenea au si capacitatea de modulare a metabolismului celular: cresterea, diferentierea si moartea.
1. Testul 1
Inhibarea eliberarii de PGD2, histamina TNF - mastocite canine cu extracte naturale de polifenoli
1.1. OBIECTIVE
Scopul acestui studiu este de a evalua potentialul extractelor din plante si din fructe care contin cantitati variabile de naringin, hesperidina, rutin, quercetin si antociani pentru a inhiba eliberarea de mediatori ai inflamatiei intr-o linie de celule canine.
1.2. MATERIALE sI METODE
Culturi de celule, activare de celule si analize: eliberarea de histamina (ELISA, Immunotech, Franta) a fost evaluata din celule canine izolate din piele si eliberarea de PGD2 imunoenzimatice (EIA, Cayman Chemical Company, MI, SUA) si TNF (biologica citotoxica) in linie celulara de mastocite (C2). Eliberarea mediatorilor inflamatiei a fost studiata prin stimularea celulelor cu calciu ionofor A23187.
1.3. REZULTATE
Rezultatele au aratat ca quercetina si extractele naturale de polifenoli (Naringina, hesperidina si rutina) pro duc inhibarea (dependenta de do za) si eliberarea de histamina din celulele mastocitare care produc o reducere semnificativa pentru cea mai mare doza de 59, 34, 44, 32 % de quercetina, extract bogat in hesperi di na (HRE), in narin gina(NRE), extract mixt (MCF). Eliberarea de PGD2 a fost redusa semnificativ (p <0,05) pentru quercetin (de la 35- 76% la 3,4-34 mg / ml) si pentru TNF a fost redus semnificativ (p <0,05)-pentru extrac tul bogat in hesperidina (de la 52-81% la 3.4- 34 mg / ml) pentru quer cetina si 50-66% la 0.58 - 5.8 mg / ml de HRE).
1.4. CONCLUZII
Putem concluziona ca extractele naturale de polifenoli (quercetin, naringin, hesperidina, antociani) sunt compusi capabili de inhibarea celulelor inflamatorii canine. Aceste rezultate sugereaza ca adaugarea unor polifenoli in dietele canine pot ajuta la prevenirea simptomelor de boli alergice si cronice inflamatorii, iar acest efect trebuie sa fie testat in vivo. Un studiu prezentat in conferinta de la"Congreso Experimental Biology" din 2006,San Diego (California)
2. Testul 2
Efectele suplimentarii de polifenoli naturali in dietele cainilor adulti ca"statut" de antioxidant
2.1. OBIECTIVE
Scopul acestui studiu este de a evalua efectele diferitelor extracte din plante bogate in polifenoli, care au statutul de antioxidanti, masurat prin markeri sanguini.
2.2. MATERIALE sI METODE
Se testeaza un total de 20 de caini din rasa Beagle femele, impartit in 5 grupe: un grup de control (C), un grup la care aportul alimentar este redus (IR) si 3 grupe carora s-au dat diferite extracte naturale: Citrice (CE), ceai verde(GTE) si struguri (GSE). Dupa 3 luni, a fost analizat sangele pentru a evalua starea antioxidantilor: capacitatea antioxidanta a fazei solubile (CATH) si a lipidelor (CATL) din sange a fost testat cu fotoluminiscenta (PHOTOCHEM, AnalytikJenaAG, Jena, Germania). Oxidatul de glutationa (GSSG) si reducerea (GSH), a fost analizata cu un test colorimetric (kit Bioxytech, OxisResearch, Portland OR) si peroxizi lipidici prin spectrofotometrie cu kit oxysat (Biomedica, Viena, Austria).
2.3. REZULTATE
Nivelul total al glutationei (GSHT) a fost semnificativ mai mica (p <0,05) la cainii la care a fost redusa alimentatia, dar nu a fost afectata de ingestia de extracte. Nivelul de glutationa oxidata a scazut la (p <0.08) in grupul GTE. Raportul GSHT / GSSG a fost mai mare decat in grupul GTE si decat in grupul IR (figura 1). Nivelul de peroxizi din sange scade odata cu suplimentarea GTE (figura 2). Ingestia extractului de CE a crescut in mod semnificativ capacitatea antioxidanta din fractiunea solubila de sange (CATH) (Figura 3), desi nu au existat diferente intre capacitatea de antioxidare a fractiunilor lipidice.
2.4. CONCLUZII
Acest studiu arata ca admistrarea pe cale orala de extracte din plante bogate in polifenoli, cum sunt catechinele din ceaiul verde si naringinul din grapefruit poate reduce in mod semnificativ markerii de oxidare din sangele cainilor. Articol publicat in revista"Compendium on continuing education for practising veterinarian" (2006)
3. Testul 3
Biodisponibilitatea cainilor la plante care contin polifenoli si analiza metabolitilor din plasma
3.1. OBIECTIVE
Scopul acestui studiu a fost de a evalua pentru prima data principalii flavanoizi si flavonoide din plasma si urina la caini, dupa administrarea de extracte din plante bogate in naringine si catechine (EPGG). De asemenea, s-a evaluat cinetica ambilor compusi si biotransformarea lor.
3.2. MATERIALE sI METODE
La 20 de femele din rasa Beagle le-au fost administrate extracte din plante bogate in polifenoli si au fost luate probe de sange la intervale de 30, 45, 60, 75 si 90 minute si la 2, 4,8 si 24 ore. Plasma a fost obtinuta dupa centrifugarea sangelui. Urina a fost luata inainte si dupa urmatoarele intervale: 0-2, 2-6, 6-8 si 8-24 ore. Metabolitii de polifenoli au fost identificati si cuantificati in plasma si urina cu analiza LC-MS/MS (Perkin- Elmer seria 200 (Norwalk, CT, USA).
3.3. CONCLUZII
Acest studiu identifica pentru prima data la caini, metabolitii polifenolilor din plante prezenti in sange, ale caror forme active sunt cele care actioneaza asupra celu le lor-tinta. Timpul mediu de viata al polifenolilor si al metabolitilor lor, cu extracte bogate de Naringin, este de 2-8 ore si al catechinelor de 1-10 ore. Biodisponibilitatea catechinelor evaluate la caini este de 12%.
Articol publicat in revista" British Journal of Nutrition" (2007, 2008). Bibliografie:"Journal of Nutrigenetics & Nutrigenomics" (2009);"British Journal of Nutrition" (2007, 2008);"Compendium on continuing education for practising veterinarian" (2006);"Congreso Experimental Biology" din 2006, San Diego (California)

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
-
Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
-
Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
-
Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
-
Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
-
Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica nr. 47
- Simpozionul Aniversar ARDIV octombrie 2023