Implicatiile patologice in procesul de calusare si semnificatia acestora in aparitia osteosarcomului
- Editor: Dr Ionut Cristian Garjoaba
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Acest caz este reprezentat de o femela din rasa Ciobanesc German, in varsta de 12 ani, cu o afectiune cronica la nivelul membrului pelvin stang, zona tibiala.
Animalul a fost supus examenului clinic, radiografic, citologic si histologic. Prezentarea acestui caz, scoate in evidenta corelatia dintre aparitia osteosarcomului si procesul de calusare defectuoasa al fracturilor .
Simptomatologie:
La examenul functional, se constata lipsa totala a sprijinului pe membrul pelvin stang, atat in deplasare, cat si in repaus, iar la examenul clinic al membrului afectat se observa o tumefactie sensibila la palpare , plasata intre articulatia grasetului si articulatia jaretului stang.
Din anamneza, deducem ca animalul respectiv, a suferit in urma cu patru ani o fractura la nivelul tibiei, ce a fost remediata chirurgical. Postoperator, animalul nu a mai facut sprijin pe membrul respectiv, dar nu a prezentat nici modificari locale sau generale alarmante, fapt ce i-a determinat pe proprietari sa nu se mai prezinte cu el la medic. in ultimile trei saptamani, animalul a acuzat durere cu caracter progresiv, motiv pentru care proprietarii s-au prezentat cu el la medic.
Aspectul radiografic: Examenul clinic, a fost urmat de examen radiologic, realizandu-se o incidenta laterala a regiunii afectate. Pe imaginea radiografica evidentiata in figura 1, s-a observat prezenta unui focar de fractura oblic, in regiunea diafizei tibiale, neconsolidat, insotit de reactie periostala si radioopacitate neomogena la nivelul canalului medular. Radiografic, s-a suspicionat un fenomem de necalusare osoasa al focarului de fractura, datorita folosirii unei tehnici de osteosinteza centromedulara necorespunzatoare, pentru remedierea acestei fracturi.
Prin prezentarea acestui caz, scoatem in evidenta importanta adaptarii tehnicilor de osteosinteza folosite diferentiat in functie de tipul fracturii ce urmeaza a fi remediata.
Astfel, in momentul realizarii unei osteosinteze pentru remedierea unei fracturi, trebuie sa avem in vedere anihilarea tuturor miscarilor ce pot actiona asupra unui focar de fractura. (miscarea de rotatie, de angulare, de compresiune etc.)[1,2].
Dupa realizarea biopsiei osoase radioghidate, s-a trecut la prepararea frotiurilor pentru examenul citologic, si ulterior la colorarea acestora prin metoda May Gruwmvald Giemsa, constatandu-se aspecte citologice specifice pentru osteosarcomul osteoblastic, prezentate in fig.2, lucru ce a fost confirmat ulterior si prin examen histologic,(fig.3) dupa amputarea membrului respectiv. Se pare ca leziunea de osteosarcom osteoblastic in aceasta situatie a avut ca punct de plecare un proces inflamator cronic aseptic, la nivel osos (osteomielita cronica neinfectioasa). in concordanta cu datele bibliografice, osteomielita cronica neinfectioasa poate aparea fie datorita efectului coroziv pe care-l exercita implantul metalic asupra tesutului osos, fie datorita unei reactii ionice intre doua implanturi metalice incompatibile, sau a fenomenului de respingere pe care-l manifesta tesutul osos fata de un non-self (in cazul de fata non-selful fiind reprezentat de implantul metalic)[3,4,5].
De asemenea, neconsolidarea focarului de fractura (vezi persistenta liniei oblice de fractura in fig.1.), determina o mobilitate permanenta la nivelul focarului de fractura (pseudoarticulatie), favorizand aparitia unei osteomielite cronice neinfectate, aceasta din urma fiind o spina iritativa repetitiva pe fondul careia s-a putut dezvolta forma de osteosarcom osteoblastic. Concluzii Osteomielita cronica post-osteosinteza, poate fi cauzata de o reactie de respingere a implantului metalic, incompatibil de catre tesutul osos, de neconsolidarea corespunzatoare a focarului de fractura si de nerespectarea conditiilor de asepsie si antisepsie in timpul actului chirurgical.
Procesul inflamator cronic prezent la nivelul focarului de fractura, insotit de neconsolidarea corespunzatoare a razelor osoase, a determinat transformarea ulterioara a fracturii intr-un proces neoplazic. In fig.2, lucru ce a fost confirmat ulterior si prin examen histologic,(fig.3) dupa amputarea membrului respectiv. Se pare ca leziunea de osteosarcom osteoblastic in aceasta situatie a avut ca punct de plecare un proces inflamator cronic aseptic, la nivel osos (osteomielita cronica neinfectioasa). in concordanta cu datele bibliografice, osteomielita cronica neinfectioasa poate aparea fie datorita efectului coroziv pe care-l exercita implantul metalic asupra tesutului osos, fie datorita unei reactii ionice intre doua implanturi metalice incompatibile, sau a fenomenului de respingere pe care-l manifesta tesutul osos fata de un non-self (in cazul de fata non-selful fiind reprezentat de implantul metalic)[3,4,5].
De asemenea, neconsolidarea focarului de fractura (vezi persistenta liniei oblice de fractura in fig.1.), determina o mobilitate permanenta la nivelul focarului de fractura (pseudoarticulatie), favorizand aparitia unei osteomielite cronice neinfectate, aceasta din urma fiind o spina iritativa repetitiva pe fondul careia s-a putut dezvolta forma de osteosarcom osteoblastic. Concluzii Osteomielita cronica post-osteosinteza, poate fi cauzata de o reactie de respingere a implantului metalic, incompatibil de catre tesutul osos, de neconsolidarea corespunzatoare a focarului de fractura si de nerespectarea conditiilor de asepsie si antisepsie in timpul actului chirurgical. Procesul inflamator cronic prezent la nivelul focarului de fractura, insotit de neconsolidarea corespunzatoare a razelor osoase, a determinat transformarea ulterioara a fracturii intr-un proces neoplazic.
Bibliografie:
1.BRADEN T.D. - 1991 - Posttraumatic osteomyelitis. Vet.Clin.North Am.21, p.781-786. 2.JOHNSON K.A. - 1995 - Osteomyelitis. In: Small animal orthopedics. Editor: Olmstead, L.M. Mosby. St.Louis, Missouri.+ 3.ALEXANDER J.W. - 1985-Orthopedic diseases. In: Textbook of small animal surgery. Vol.2. Editor: Slatter, D.Philadelphia. 4.KNECHT C.D., PRIESTER W.A.-1978-Osteosarcoma in dogs: a study of previous trauma, fracture and fracture fixation, J Am Anim Hosp Assoc 14:82-84. 5.TURNER T.M. - 1995 - Fractures of the bones of the front limb. In: Small animal orthopedics. Editor: Olmstead M.L.Mosby. St.Louis, Missouri