updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Indicatii oncologice pentru cazurile intalnite la caini si pisici - introducere

Toate clinicile veterinare specializate in animale de companie vor avea parte periodic de cazuri oncologice, ceea ce face din diagnosticul si tratamentul cancerului o componenta esentiala a masurilor de baza ale unei ingrijiri complete. Deoarece fiecare caz oncologic este unic din punct de vedere medical, aceste instructiuni recomanda o abordare adaptata la pacient, care sa cuprinda urmatoarele etape: diagnostic, stadializare, interventie terapeutica, dispozitii legate de siguranta pacientului si a personalului in ceea ce priveste manipularea substantelor chimioterapice, transferul catre o clinica specializata in oncologie atunci cand este cazul si o puternica sprijinire morala a clientului.

Determinarea tipului de tumora prin examen histologic al unei probe biopsice trebuie sa se afle la baza tuturor viitoarelor etape ale gestionarii acestui caz. Prin stadializarea bolii se determina gradul de extindere locala a tumorii si prezenta sau absenta metastazelor regionale sau aflate la distanta.).

Alegerea metodelor terapeutice se bazeaza pe tipul tumorii, tipul histologic al acesteia si stadiul sau de dezvoltare, putand include interventie chirurgicala, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie si terapii adjuvante, precum sustinere nutritionala si controlul durerii. Acest articol aduce in discutie precautiile stricte legate de siguranta clinica, care trebuie luate in considerare in ceea ce priveste manipularea chimioterapicelor care in prezent sunt frecvent folosite in medicina veterinara. Deoarece cancerul este in general o boala a animalelor in varsta, atunci cand relatia dintre animal si proprietar este mai stransa, un final fericit pentru toate partile implicate depinde in mare masura de o buna comunicare intre client si membrii echipei medicale, in special atunci cand trebuie luata in considerare moartea sau eutanasia pacientului. Aceasta lucrare include tabele detaliate ce contin tipurile frecvente de cancer ale cainilor si pisicilor, ca resurse pentru gestionarea cazurilor oncologice, precum si un istoric medical relevant pentru acestea.

1. INTRODUCERE

Fiecare clinica veterinara cu activitate generala va avea parte de cazuri oncologice. Acest aspect nu a fost niciodata mai adevarat de cand dezvoltarea industriei hranei pentru animale, protectia impotriva viermilor cardiaci, amplificarea masurilor de ingrijire preventiva pentru animalele in varsta, vaccinarile regulate si analizele de rutina pentru animalele varstnice au dus la cresterea populatiei de caini si pisici geriatrice. De fapt, un studiu demografic la scara larga (n > 74.000 caini), derulat pe o perioada de 20 ani de catre autoritatile in domeniu (Veterinary Medical Database) a revelat faptul ca bolile neoplazice au reprezentat cel mai frecvent proces morbid la 73 din 82 rase de caini, precum si cauza mortii la caini in varsta de un an, avand o incidenta de 3 ori mai mare decat cea a traumatismelor. Deoarece cazurile de oncologie sunt inevitabile in practica medicala, este anticipata din partea clientilor o oarecare experienta in diagnosticul si tratamentul cancerului, aceasta fiind o componenta esentiala a unei activitati generale complete a clinicilor veterinare.

Scopul acestui articol este acela de a ghida echipa medicala pentru stabilirea unui diagnostic corect si pentru elaborarea unui plan terapeutic optim pentru pacientii felini si canini cu cancer. Deoarece aproape toti proprietarii de animale cunosc cel putin o persoana bolnava de cancer, aceștia vor compara modul de abordare al medicului veterinar fata de cazul de cancer cu cel cunoscut din experienta personala. Probabil intr-o masura mai mare decat in alte situatii medicale, clientul joaca un rol determinant in dirijarea protocolului terapeutic al pacientului. Din acest motiv, este deosebit de important ca medicii veterinari sa adopte o abordare sistematica bazata pe informatii pentru gestionarea unui caz oncologic, inclusiv sa mentina un dialog activ si empatic cu proprietarul, in ceea ce priveste planul de tratament.

Fiecare caz clinic este diferit, chiar daca tipul de proces neoplazic are o localizare uzuala. Din acest motiv, acest articol ofera informatii la obiect din mai multe puncte de vedere, fara a intra in prea multe detalii. Aceste randuri ofera o abordare secventiala a etapelor gestionarii fiecarui caz medical in parte: diagnostic, stadializare, consideratii terapeutice, atentie speciala orientata catre siguranta pacientilor si a proprietarilor in vederea manipularii chimioterapicelor, transferul catre o clinica cu specializare oncologica atunci cand este cazul si o puternica sprijinire morala a clientilor.

Deoarece pacientii cu cancer au adesea varste inaintate, proprietarii acestora au de multe ori o legatura emotionala stransa cu aceste animale si sufera considerabil atunci cand li se confirma diagnosticul de boala canceroasa. De aceea, o abordare in echipa care sa puna accent pe comunicarea transparenta si pe compasiune fata de proprietar, din partea echipei medicale, iar in situatii dificile, o recomandare catre o clinica de specialitate, reprezinta factori importanti care pot duce la un final satisfacator.

Deoarece cazurile oncologice prezinta potentialul de a crea o legatura intre clinica veterinara si proprietarul animalului bolnav de cancer, medicii veterinari generalisti trebuie sa fie dispusi sa ia in cosiderare tratarea animalelor respective. Conditiile de a realiza acest lucru sunt acelea ca echipa medicala sa fie instruita in mod adecvat si echipamentul necesar sa fie disponibil. Acest articol este destinat detalierii sigurantei clinice și arata precautiile ce trebuie luate in calcul si echipamentul necesar in conditiile folosirii substantelor chimioterapice. Aceste precautii vizeaza echipamentul necesar si metodele folosite pentru protejarea incintei clinicii, precum si a personalului medical, a pacientului si a proprietarului. Fiecare tip de cancer si de sistem de organe implicat prezinta o anumita progresie care trebuie luata in calcul atunci cand se stadializeaza procesul neoplazic si se transmit proprietarului optiunile de tratament. Un aspect deosebit de important al unui posibil succes al gestionarii cazului oncologic il are dezvoltarea unui plan terapeutic specific tipului de tumora in cauza. În articolul acesta și cel din numarul urmator medicii veterinari vor gasi tabele cuprinzatoare legate de tipurile cele mai frecvente de cancer la caini si la pisici reprezinta niste surse de informatii concise si utile in acest scop Informatiile cuprinse in aceste tabele nu trebuie interpretate ca fiind protocoale stricte pentru gestionarea cazurilor oncologice, ci mai degraba ca o compilatie de informatii relevante si specifice tipurilor de tumori, destinata ghidarii deciziilor medicale. Este, de asemenea, redat cate un exemplu de istoric medical, astfel incat clinicienii sa poata stabili modul in care sa foloseasca aceste tabele pentru evaluarea si tratarea bolii.

Aceast articol nu intra in foarte multe detalii, adica nu furnizeaza dozele recomandate pentru substantele chimioterapice. În plus, in acest scop pot fi accesate resurse informative mai complete. Totusi, aceasta lucrare subliniaza trei idei de importanta deosebita pentru gestionarea cazurilor oncologice: siguranta manipularii citostaticelor, realizarea radioterapiei si mentinerea relatiilor cu proprietarii animalelor bolnave de cancer.

Ca si in cazul altor aspecte legate de practica veterinara, fiecare membru al echipei medicale reprezinta clinica in ansamblul sau. O idee centrala a acestui articol este aceea ca fiecare membru al echipei, inclusiv personalul medical sau administrativ, poate influenta in mod pozitiv evolutia unui caz oncologic. O echipa unita care actioneaza in aceeasi directie va sustine in mod activ relatiile pe termen lung cu clientii care ofera clinicii in grija un animal diagnosticat cu cancer.

Ultima modificareMiercuri, 06 Noiembrie 2019 12:28
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr. Nita Monica

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.