Infestatia cu helminti – ascaridioza porumbeilor
- Editor: Dr Herman Constantinescu
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Viermii paraziti se intalnesc in intestinul subtire si pot fi viermi filiformi, reprezentati de Capillaria obsignata, viermii cilindrici reprezentati de Ascaridia columbae si viermii plati sau tenii, reprezentati de Hymenolepis columbae si Railletina columbae.
Simptomele generale si nespecifice cum ar fi
- apetitul scazut,
- slabirea,
- penajul zbarlit,
- prostratia respectiv diareea si
- anemia ne duc cu gandul la endoparazitoze.
Diagnosticul cert poate fi pus clinic prin prezenta viermilor in fecale, morfopatologic si prin examen microscopic (coproparazitologic).
Diagnosticul diferential se face fata de o multitudine de boli cu care inclusiv parazitozele se pot asocia. Astfel enterobacteriozele, paramixoviroza, coccidioza sunt principalele boli cu care se poate confunda (coevolua).
1. Cea mai importanta parazitoza produsa de viermi este ascaridioza.
- Ascaridioza porumbeilor este o parazitoza intestinala (helmintoza) care afecteaza in special tineretul la care poate evolua chiar letal, iar la adulte entitatea este mai benigna. Conform statisticilor 20-30% din porumbei sunt infestati cu ascarizi si in unele cazuri incidenta bolii ajunge la 35-40%.
- Boala este determinata de Ascaridia columbae, un vierme cu corpul cilindric de culoare alba-sidefie, translucid. Masculul masoara 15-30 mm si 1 mm grosime. Femela masoara 20-37 mm lungime si 1,5-2,5 mm grosime.
- Se intalnesc in tractul digestiv superior, dar in infestatii masive invadeaza toata lungimea intestinului. Prin migrare ajung in stomacul glandular, in stomacul muscular, gusa chiar in esofag. Parazitii actioneaza toxic, spoliator, iritativ.
- Parazitii adulti depun ouale de dimensiuni microscopice care sunt eliminate prin excremente si dispersate in mediul inconjurator, unde ouale evolueaza si devin infestante in 7-35 de zile.
- Contaminarea se realizeaza prin ingestia oualelor infestante cu furaje si apa. Odata ajunsi in intestin dupa o ora eclozioneaza larvele care vor patrunde in peretele intestinal si dupa o perioada de 10-20 zile revin in lumenul intestinal si devin adulti.
- Ouale eliminate in mediul ambiant pot supravetui chiar un an, dar caldura mare, radiatiile solare, temperaturile sub zero grade distrug in cateva ore.
- Parazitul determina inflamatii intestinale, intazieri in crestere, rahitism, hipotrepsie, perturbari ale ouatului, ocluzii. Sistemul imunitar va fi perturbat si vaccinarile impotriva paramixovirozei si difterovariolei nu vor fi eficace!
- La tineret se constata abatere, lipsa voiciunii, apetit schimbat, sporadic diaree, puii raman in urma cu crestere, slabesc.
In infestatii masive inclusiv la adulti apare slabirea, casexia si chiar marasmul, porumbeii ajung sa aiba musculatura hipotrofiata, cu carena sternala deviata ceea ce denota o tulburare generala a intregului metabolism.
Productia de oua este perturbata, luciul penajului dispare. Muschii pectorali se hipotrofiaza, zborul este afectat si pot aparea semne nervoase cum ar fi rasuciri ale capului, pareze, paralizii.
2. Diagnosticul se pune pe baza examenului coproparazitologic.
De cele mai multe ori parazitii sunt depistati necropsic sau apar in fecale in cazul infestatiilor masive.
3. Tratamentul:
devine esential tratamentul individual al intregului efectiv si controlul microscopic al efectivului. Cele mai sigure rezultate se obtin prin tratament individual cu medicamente antihelmintice in special pe baza de albendazol. Se utilizeaza cu rezultate bune de exemplu Rombendazolul, sub forma de tablete. Fiecare tableta contine 10 mg de albendazol.
4. Posologia:
un sfert de tableta pentru un porumbel cu greutatea corporala de 250 g (+/-50 g); o jumatate de tableta pentru un porumbel cu greutatea corporala de 350 g (+/-50 g) Tratamentul se repeta a doua zi.
Produsele pe baza de Fenbendazol si Levamisol sunt de asemenea eficace, dar si produsele pe baza de ivermectine utilizate in practica columbofila. Se va asigura o alimentatie corespunzatoare pentru refacerea organismului. Sarurile de piperazina folosite cindva (au dat) dau rezultate partiale.
Profilactic se repeta tratamentul din 3 in 3 luni.
Profilaxia se realizeaza prin respectarea masurilor de igiena, curatirea regulata a adapostului, dezinfectii periodice cu hidroxid de sodiu 3-8 % chiar 10 % (dezinfectantele obisnuite distrug bacteriile si virusii, dar nu au efect asupra oualor de paraziti) si controlul coproparazitologic.
Ouale de paraziti trebuie distrusi in mediul amibiant altfel porumbelul se reinfesteaza, asadar deparazitarea este la fel de importanta ca si distrugerea oualor. Dezinfectantele alcaline sa fie fierbinti, dar unii afirma ca numai flambarea ajuta, desigur daca adapostul permite acest lucru. Indepartarea solului pe o adancime de 20 cm si inlocuirea lui este o actiune bine venita.
Dr. Constantinescu Herman
medic primar veterinar, MS, PhD

Dr Herman Constantinescu
Medic veterinar autor a mai multor lucrari destinate porumbeilor printre care:
Puteti comanda aceste volume la adresa de email: herman3@freemail.hu