Informare CMVRO privind cele mai importante aspecte privind produsele care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Stiri
Dr. Viorel Andronie, presedintele CMVRo a publicat cateva informatii legate de produsele care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national. Mai jos gasiti cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand utilizati astfel de produse in cabinetele veterinare.
- In unitatile in care se desfasoara activitati de asistenta medical-veterinara si al celor din cadrul facultatilor de medicina veterinara, este obligatorie desemnarea a cel mult doi medici veterinari de libera practica, ca persoane responsabile pentru activitatea cu substante si preparate stupefiante si psihotrope.
- Medicul veterinar are obligatia sa utilizeze in activitatea sau sa prescrie doar produse medicinale veterinare care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national, iar lista produselor autorizate in Romania poate fi consultata accesand site-ul: http://www.icbmv.ro/ro/ ;
Lista produselor medicinale veterinare autorizate de catre Comisia Europeana prin procedura centralizata, impreuna cu informatiile acestor produse, poate fi vizualizata accesand link-ul publicat pe site-ul Institutului pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar la sectiunea Nomenclator sau accesand direct site-ul Comisiei Europene: https://ec.europa.eu/.../community.../html/index_en.htm, precum si al Agentiei Europene pentru Medicamente:https://www.ema.europa.eu/en/medicines/veterinary. - Achizitionarea produselor medicinale veterinare care contin stupefiante, psihotrope si substante aflate sub control national se face exclusiv din depozitele farmaceutice veterinare pe baza de nota de comanda cu regim special (avand serie A si numar unic format din 7 cifre, furnizate de catre filialele Colegiului Medicilor Veterinari).
- Medicii veterinari de libera practica pot utiliza si preparate stupefiante si psihotrope de uz uman numai in conditiile prevazute la art. 112 si art. 113 din Regulamentul (UE) 2019/6.
Lista substantelor si preparatelor de uz uman ce contin substante stupefiante si psihotrope care pot fi utilizate in unitatile de asistenta medical-veterinara este prevazuta in anexa nr. 7 a Ordinului 1328/56/2022. - Prescriptia medicala veterinara se emite pentru fiecare preparat stupefiant sau psihotrop de uz uman in parte.
- Prescriptiile pentru substantele prevazute in tabelul II din anexa la Legea nr. 339/2005 (Fentanil, Morfina, Petidina, Sufentanil), sunt de culoare galbena si seria PSII-A si numar unic format din 7 cifre, iar cele pentru substantele prevazute in tabelul III din anexa la Legea nr. 339/2005 (Codeina, Alprazolam, Clonazepam, Diazepam, Etilmorfina, Fenobarbital, Lorazepam, Midazolam), sunt de culoare verde si seria PSIII-A si numar unic format din 7 cifre.
- Prescriptia medicala veterinara are valabilitate 10 zile calendaristice de la data emiterii, pentru preparatele stupefiante (Fentanil, Morfina, Petidina, Sufentanil, Codeina), 30 de zile calendaristicede la data emiterii, pentru preparatele psihotrope (Alprazolam, Clonazepam, Diazepam, Etilmorfina, Fenobarbital, Lorazepam, Midazolam).
- Prescriptia medicala veterinara poate cuprinde numai cantitatea de preparate stupefiante si psihotrope necesare tratamentului pentru 30 de zile.
- Unitatile de asistenta medical-veterinara au obligatia de a detine un registru special pentru evidenta acestora, iar medicii veterinari de libera practica din cadrul unitatilor de asistenta medical-veterinara, precum si al celor din cadrul facultatilor de medicina veterinara, care utilizeaza preparate stupefiante si psihotrope inregistreaza zilnic, in registrul pentru produsele stupefiante si psihotrope, denumirea preparatului, substanta activa, doza si cantitatea totala administrata.
- Medicii veterinari de libera practica pot utiliza si administra preparatele stupefiante si psihotrope atat in incinta unitatilor de asistenta medical-veterinara, cat si in conditii de teren. Administrarea la animale, in conditii de teren, a preparatelor stupefiante si psihotrope se efectueaza de catre medicii veterinari de libera practica sau de catre personalul cu studii medii veterinare, obligatoriu sub coordonarea directa a medicului veterinar de libera practica.
- 12.In cazul administrarii unui preparat stupefiant si psihotrop de uz uman la animalele de la care se obtin alimente, medicii veterinari de libera practica mentioneaza in prescriptie si in registrul de consultatii si tratamente perioada de asteptare in conformitate cu art. 115 din Regulamentul (UE) 2019/6.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/255570
Mai multe informatii privind stupefiantele si psihotropele le gasiti pe site-ul https://cmvro.ro accesand link-ul: https://cmvro.ro/utile/legislatie/stupefiante-si-psihotrope/

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu se SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
-
O nouă cercetare a RVC din UK stabileste amploarea problemelor de sanatate ale Buldogului Englez
Sanatatea buldogilor englezi din Marea Britanie este substantial mai scazuta decat a altor rase si sunt necesare masuri urgente pentru a reduce problemele grave de sanatate, spun cercetatorii. In cel mai recent studiu realizat de RVC pe o anumita rasa de caini, problemele de sanatate cunoscute de un secol inca mai compromit rasa, in timp ce forma extrema a corpului la cainii din ziua de azi se adauga, de asemenea, la probleme.
-
Conditii de comercializare si utilizare pentru produsele medicinale veterinare, furaje complementare si furaje destinate unor scopuri nutritionale speciale
In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE.
-
Trei workshop-uri RSVD, in doar sase luni, despre stomatologia veterinara
Zeci de studenti la Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Spiru Haret, din Bucuresti si Universitatii de Știinte ale Vietii „,Ion Ionescu de la Brad”, din Iasi au participat, in prima jumatate a acestui an, la cele trei workshop-uri pe teme de Stomatologie veterinara organizate de Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry (RSVD), a anuntat Dr. Raluca Zvorasteanu DVM MSc PhD Lectr.Univ.
-
Clarificari legate de prescriptiile medical-veterinare
Viorel Andronie, presedintele CMVRo a publicat pe grupul de Dezbateri a medicilor veterinari cateva clarificari legate de prescriptiile medical-veterinare. Informatiile le gasiti accesand urmatoarele link-uri: -
Workshop stomatologie veterinara: Optiuni terapeutice si profilaxie in boala parodontala
Societatea Romana de Chirugie Orofaciala si Stomatologie Veterinara organizeaza pe 29-30 aprilie un workshop dedicat medicilor veterinari romani, In Bucuresti, la sediul Zet Diagnostic. Eveniment creditat cu 30 puncte/zi.
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- O nouă cercetare a RVC din UK stabileste amploarea problemelor de sanatate ale Buldogului Englez
- Conditii de comercializare si utilizare pentru produsele medicinale veterinare, furaje complementare si furaje destinate unor scopuri nutritionale speciale
- Animalele vor putea beneficia de tehnologii de imagistica de top, disponibile pana acum doar pentru oameni
- Workshop stomatologie veterinara: Optiuni terapeutice si profilaxie in boala parodontala
- Concesionarea activitatilor sanitar-veterinare-2022: Puncte de vedere CMVRO