Ingrijirea animalelor de companie pe timp de vara
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Este important, ca atunci cand zilele de lenevit la aer sau in jurul piscinei sunt in toi, sa nu uiti sa ai grija de animalul tau de companie.
Urmand urmatoarele sfaturi pentru siguranta animalului tau de companie pe timp de vara, puteti sa va pastrati animalul sanatos si sa va bucurati de soare si de distractie.
Nu lasati niciodata animalul de companie in masina. Poate parea rece inauntru, dar daca soarele arde cu 32 de grade celsius, interiorul masinii dvoastra poate deveni un cuptor, chiar si inc ateva minute. Daca trebuie sa faceti cateva drumuri cu masina, lasati-va prietenul blanos acasa.
Daca esti in aer liber si te bucuri de vremea calda, tine-ti animalele in lesa. Le vei feri astfel sa se piarda, sa se lupte cu alte animale, sa manance sau sa bea lucruri care ii pot face rau. Acest sfat nu este doar pentru posesorii de caini. Pana si pisicile pot invata sa mearga in lesa, daca le dresezi.
Pune-le apa peste tot. Fie ca esti inauntru sau afara, animalul tau de companie are nevoie de o sursa permanenta de apa proaspata, asa ca va trebui sa verifici de cateva ori pe zi daca bolul tau mai are apa si sa o schimbi regulat. Daca te gandesti sa faci o plimbare dupa-amiaza cu cainele tau, ia cu tine suficienta apa pentru amandoi.
Si animalele de companie au nevoie de protectie solara. Desi blana poate proteja impotriva soarelui, animalele de companie pot suferi si ele de arsuri solare la nivelul pielii, mai ales daca acestea au pielea si blana deschise la culoare. Arsurile solare pot cauza aceleasi probleme la animal, ca si la om, inclusiv durere, jupirea pielii sau cancer de piele. Asa ca asigura-te ca iti tii animalele de companie inauntru, intre orele 10 si 4 dupa-amiaza.
Spune nu parului incurcat. Daca iti ingrijesti bine animalul de companie si ii pastrezi blanita curata si descurcata, vei ajuta parul sa faca ceea ce trebuie sa faca: sa protejeze de soare si sa izoleze animalul de caldura. Daca animalul de companie are parul extrem de gros si incalcit, va trebui sa apelati la profesionisti care va pot ajuta in aceasta problema.
Feriti-va de antigel. Vremea calda poate tenta animalele de companie sa bea apa din baltile de pe strada, care pot contine antigel si alte substante chimice. Antigelul are un gust dulce, care place animalelor de companie, dar care este extrem de toxic. Cand iesiti la plimbare cu animalutul dvoastra, aveti grija ca acesta sa nu bea apa din baltile de pe afara.
Fiti prudent in zilele umede. Umiditatea interfereaza cu capacitatea animalelor de a-si regla caldura corpului si de a scapa de cea in exces. Cand ne este foarte cald, noi, oamenii, transpiram iar cand transpiratia se usuca, ia cu ea excesul de caldura. Prietenii nostri necuvantatori transpira doar in jurul labutelor, ceea ce nu este suficient pentru a le racori corpul. Pentru a scapa de excesul de caldura, animalele gafaie. Aerul se misca prin pasajele nazale, care preia caldura in exces. Cand este expirat prin gura, caldura suplimentara paraseste corpul odata cu aerul. Desi este o metoda foarte buna de reglare a temperaturii corpului la animalele de companie, aceasta este relativ limitata in zonele cu umiditate ridicata.
Asigurati-va ca animalul nu se extenueaza. Desi exercitiul fizic este o parte importanta a unei vieti sanatoase, care ajuta corpul sa se racoreasca, exagerarea poate cauza o supraincalzire. Plimbati-va cu animalul dvoastra pastrand un ritm linistit si asigurati-va ca acesta are la dispozitie apa din belsug. Daca animalul gafaie prea mult sau pare extenuat, este timpul sa va opriti.
Comportati-va gentil cu animalele care nu pot face fata caldurii. Animalele foarte tinere, cele in varsta sau animalele bolnave au mari probleme in a-si regla temperatura corpului sub caldura soarelui sau in zilele toride de vara. Cainii cu nasul carn - pekinezii, Pug-ii, Buldogul au probleme mari in reglarea temperaturii corporale - intrucat acestia nu pot gafai suficient. Cainii cu exces de greutate au de asemenea probleme cu reglarea temperaturii.
Aduceti-i inauntru. Cainii nu ar trebui lasati in soare nesupravegheati in zilele calduroase, nici chiar la umbra. Umbra se poate muta pe parcursul zilei iar animalele de companie se pot supraincalzi cu usurinta, asa ca ar fi de preferat sa le tineti inauntru. Daca obisnuiti sa va lasati animalele de companie in curtea din spatele casei, verificati-le starea din cand in cand si aveti grija sa nu faca insolatie.
Insolatia este o urgenta medicala. Daca banuiti ca animalul dvoastra sufera de insolatie, trebuie sa actionati rapid si calm. Chemati medicul veterinar de urgenta si reduceti temperatura corpului animalului cu prosoape umede si reci, puse pe zonele fara par ale corpului. In cele mai multe cazuri, animalele vor raspunde la stimulii reci, la cateva minute dupa aplicarea prosoapelor. Este posibil ca apoi sa se scuture si sa se clatine usor- semn clar de insolatie. Tratamentul la medicul veterinar poate include tehnici suplimentare de racire si hidratare: terapie cu fluide intravenos sau medicamente pentru a preveni sau combate eventuale leziuni la nivelul creierului.
Chiar si cu tratament, insolatia poate fi fatala. Cel mai bun remediu este prevenirea iar cainele si pisica ta se bazeaza pe tine sa le pazesti de astfel de pericole.
Iata care sunt semnele insolatiei:
- Expresie de anxietate
- Refuzul de a se supune comenzilor
- Gafait excesiv
- Piele calda, uscata
- Febra mare
- Batai rapide ale inimii
- Varsaturi
- Colaps

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
- Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
- Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
- Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
- Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
- Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa