updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Ingrijirea ciocului si a unghiilor - Trebuie sa ma preocupe ciocul si unghiile?

Majoritatea pasarilor sunt in mod natural foarte active in timpul zilei si vor intalni in mod normal o mare varietate de texturi si dimensiuni de ramuri in mediul lor salbatic. Acest lucru poarta unghiile de la picioare in jos si ajuta la mentinerea unei lungimi consistente si la sanatatea unghiilor de la picioare. In captivitate, pasarea are la indemana  ramuri de aceeasi marime si textura neteda. Acest lucru duce la un dezechilibru in rata de crestere a unghiilor si a uzurii. Fara taierea lor, unghiile ar deveni excesiv de lungi. Unghiile crescute excesiv pot provoca leziuni pasarii.

Ciocul este un instrument multifunctional folosit pentru a manca, a apuca, a urca, de auto-aparare, pentru a atinge, pentru joc si pentru comunicare. Ciocul este, de asemenea, in mod constant in crestere, dar tinde sa ramana la o lungime relativ constanta, deoarece pasarea il va apleca intotdeauna in jos cand se hraneste. Dupa ce o pasare mananca puteti vedea cum ea isi sterge si isi curata ciocul de un obiect din cusca, cum ar fi o stinghie. Aceasta presupune o actiune de aplecare in jos a ciocului. Daca ii oferiti pasarii jucarii si activitati de mestecat nu doar ca va ajuta sa-si aplece in jos ciocul, dar ii va oferi ore intregi de divertisment.

Ciocul si ghearele sunt compuse din cheratina care acopera un "con" de os. Aceasta cheratina este formata din aminoacizi produsi in ficat de componente alimentare. Ca urmare, atat alimentatia proasta, cat si boala de ficat vor produce cheratina de proasta calitate si, prin urmare, vor duce la cresterea ciocului si a unghiilor mult prea lungi si cu forme anormale. Ori de cate ori o pasare mai in varsta se prezinta cu unghii si cioc mult crescute ar trebui sa ne intrebam de ce acest lucru a avut loc si sa cautam problemele adiacente. Nu este suficient doar sa le taiati.

 

Ciocul este o structura complexa proiectata (asa cum am mentionat mai sus) pentru a mentine in forma actiunea de a manca. Prin urmare, supracresterile reprezinta mai mult decat o crestere excesiva simpla - mecanismele de auto-modelare ale ciocului au esuat. Nu este suficient sa se taie pur si simplu ciocul - trebuie sa se remodeleze astfel incat sa se poata mentine pe sine din nou.

 

Taierea prea scurta a ciocului cauzeaza dureri si poate crea probleme mai grave - de exemplu deteriorarea placilor sensibile de la colturile ciocului va determina pasarea sa favorizeze cealalta parte.

Prin urmare, multi medici veterinari nu mai folosesc instrumente de taiere. In schimb, un instrument de rectificare este folosit pentru a reda forma ciocului. Cu toate ca aceasta este o procedura delicata, de obicei necesar sa anesteziem pasarea pentru aceasta procedura.

 

Pot taia unghiile pasarilor acasa?

unghiePasarile au in partea de jos in mijlocul fiecarei unghii o zona foarte vascularizata, denumita in engleza ”quick”(pasarile au un quick foarte lung). In unghiile de culoare deschisa, este vizibila ca o zona roz in interiorul unghiilor. In unghiile negre sau de culoare inchisa este complet ascunsa. Cand sunt taiate unghiile, zona aceasta poate sangera abundent. Din moment ce pasarile nu au un mecanism foarte bun de coagulare, este important sa fiti atenti atunci cand taiati unghiile. Daca alegeti sa incercati sa taiati unghiile la domiciliu, atunci trebuie sa aveti un agent de coagulare la indemana. Acest lucru il puteti gasi fie la magazin, fie la medicul veterinar. Agentii de coagulare sub forma de praf par sa functioneze mai bine decat lichidele, insa nitratul de argint este ceea ce medicii veterinari de multe ori folosesc.

taiere unghii canariUnghia ar trebui sa fie taiata cate un pic pentru a reduce sansa de taiere a quick-ului unghiei. Acest lucru presupune o atentie sporita si o experienta buna pentru a taia unghiile in mod corespunzator. Sfatul nostru ar fi sa mergeti la medicul veterinar pentru a taia ciocul si unghiile unei pasari. In cazul in care se ajunge la sangerari din cauza taierii unghiilor sau a ciocului, amidonul de porumb sau de faina poate fi utilizat in situatii de urgenta, dar nu este un substitut adecvat in situatii normale.

Medicul dumneavoastra veterinar poate taia unghiile in conditii de siguranta in timpul examenelor medicale periodice si este pregatit sa faca fata oricarei sangerari care poate sa apara. Unii veterinari pot folosi un polizor electric de unghii pentru netezire.

Ce altceva pot face acasa pentru a ajuta ciocul si unghiile?

Pentru pasarile mari poate fi de mare ajutor, in conditii de siguranta, o stinghie de ciment pentru a apleca in jos ciocul si unghiile. Pentru pasarile mici, cum ar fi un Finch, un papagal, rocile magmatice si minerale sau blocurile iodizate pot fi de ajutor. Un punct-cheie este acela de a folosi ramuri naturale (ramurile mere sunt deosebit de bune) mai degraba decat o stinghie artificiala ca o tija de gaurit - ramurile naturale vor avea un diametru variabil si astfel nu exista puncte de contact continuu cu pielea de pe picioare care duc la ulcere potentiale. De asemenea, multe pasari se bucura daca ciugulesc din coaja de mere si acest lucru este deosebit de bun, deoarece sunt bogate in minerale. In caz contrar, o dieta de calitate este esentiala deoarece dieta este baza unei sanatati bune.

Orice modificare in rata de crestere, culoare, textura sau modul in care un cioc sau unghiile cresc trebuie aduse la cunostinta medicului veterinar imediat.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul