updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Ingrijirea ochilor la caini

Ingrijirea ochilor la caini

Pana si cel mai bun prieten al omului are nevoie, regulat, de o curatare si o examinare a ochilor. O examinare regulata a ochilor cainelui dvs va va ajuta sa preveniti eventualele probleme legate de o tulburare a vederii precum si de inflamatiile ce pot aparea.

Urmati acesti cativa pasi pentru a va asigura ca prietenul dvs cel mai bun isi va mentine sanatatea si sclipirea din ochi:

1. La o prima privire

Luati cainele intr-o zona bine luminata si uitati-va atent la ochii lui. Acestia ar trebui sa fie clari si luminosi, iar zona din jurul ochilor trebuie sa fie de culoare alba. Pupilele lui trebuie sa fie egale si nu ar trebui sa lacrimeze sau sa existe acumulari sau vreo crusta in colturile ochilor.

2. O privire mai atenta

Cu degetul mare, trage usor de pleoapa inferioara a cainelui tau si uita-te la mucoasa. Ar trebui sa fie de culoare roz, nu rosie sau alba.

3. La ce sa fii atent

Urmatoarele semne pot aparea atunci cand este ceva in neregula cu unul sau cu ambii ochi ai cainelui tau. Vezi daca:

  • Are acumulari sau cruste in colturile ochilor
  • Lacrimeaza
  • Blanita din jurul ochilor se coloreaza de la lacrimi
  • Are rosu sau alb in jurul pleoapelor
  • Se schimba culoarea ochilor sau sunt incetosati
  • A treia pleoapa este vizibila
  • Pupilele sunt inegale.

4. Curata-i usor ochii

Poti sa ii curati usor ochii cu un tampon de vata umeda. Sterge-i ochii la exterior, incepand in cotul ochiului si fii atent sa nu ii atingi globul ocular, nu vrei sa ii zgarii retina. Daca observi ca prietenul tau lacrimeaza in mod constant sau are acumulari la cotul ochilor, te rugam sa consulti medicul veterinar. Animalul tau de companie poate avea o infectie.

5. Controlul ochilor

Rasele de catei cu blana lunga pot suferi usor leziuni oculare, daca lookul lor nu este ”imblanzit”. Folosind un foarfece cu varfuri rotunjite, taie cu grija parul din jurul ochilor cainelui tau pentru a-i mentine o vedere clara si pentru a preveni intrarea firelor de par in ochi si zgariatul acestora. Sapunurile si medicamentele topice pot fi foarte iritante. Asigura-te ca protejezi ochii cainelui inainte de baie sau foloseste un sampon special formula ”fara lacrimi” pentru zona capului.

6. Cateii si masinile

Nu exista catel pe lumea aceasta care sa nu iubeasca sa priveasca lumea de la fereastra masinii. Insectele pot fi extrem de periculoase pentru ochii cainilor, mai ales ca acestea pot produce si leziuni de lunga durata. Deschide doar partial fereastra masinii cand esti cu animalul tau de companie la plimbare. Vantul, poate, de asemenea sa usuce ochii cainelui, ceea ce poate produce iritatii si infectii.

7. Este in gena sa

Fa un pic de cercetare si vezi daca rasa cainelui tau este predispusa la afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul sau atrofia retiniana progresiva. Desigur, medicul veterinar ar trebui sa verifice sanatatea ochilor cainelui tau la vizita pe care o faceti anual, dar stiind deja daca exista posibilitatea sa apara unele probleme mostenite, va va fi mai usor sa va luati masuri de precautie importante.


8. Observa comportamentul cainelui tau

Observa comportamentul cainelui tau. Daca obisnuieste sa se frece in zona ochilor, poate fi un semn de eventuale probleme. Mergi la medicul veterinar pentru a te asigura ca prietenul tau va ramane cu ochii luminosi si sanatosi.

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT.

Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt numai cu titlu orientativ. Aspectele clinice pot avea semne variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Daca aveti orice problema particulara, va rugam sa completati un formular de suport si asistenta in programul SENSA iar un medic veterinar specialist va va raspunde.
Aceste informatii fac parte din programul de informare a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii sai

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul