updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Inseminarea artificiala la iapa

Este foarte important sa va asigurati ca iepele sunt inseminate doar in perioada estrului. Daca nu puteti recurge la depistarea estrului prin expunerea iepei la un armasar, utilizarea repetata a tehnicii ecografice se poate dovedi utila. Retineti faptul ca simpla prezenta a unui folicul ovarian de dimensiuni specifice celor preovulatorii, nu garanteaza faptul ca iapa este in estru. Trebuie sa fie prezente si alte semne ale estrului.

 

 

Scopul metodei

 • Pentru a introduce in uterul unei iepe o doza adecvata de material seminal, procesata in mod corespunzator, folosind o tehnica de cateterizare transvaginala nechirurgicala a cervixului in scopul valorificarii spermei. 
 • Pentru a insemina iepele cu material seminal proaspat atunci cand mai multe iepe urmeaza sa fie montate de acelasi armasar, in aceeasi zi.
 • Pentru a insemina iepele cu material seminal congelat de provenienta externa, atunci cand armasarii si iepele se afla in zone geografice diferite.
 • Pentru a insemina iepele cu material seminal decongelat in conditiile in care armasarul a decedat sau nu mai este disponibil pentru imperechere, sau atunci cand materialul seminal proaspat nu poate fi asigurat prin transport peste noapte.

Observatie: Inseminarea artificiala trebuie efectuata in conditii adecvate de management al reproductiei, pentru optimizarea maxima a capacitatii de fertilitate.

 

1. Complicatii

 • Leziunile cervicale sau uterine iatrogene aparute in momentul inseminarii.
 • Cateterizare accidentala a vezicii urinare (rar).
 • Lipsa conceptiei.

2. Echipament necesar

 

 • Manusi obstetricale nesterile, de lungimea bratului operatorului, folosite pentru palparea transrectala.
 • Lubrefiant nesteril pentru palpare transrectala
 • Manusi obstetricale pentru inseminare
 • Lubrefianti sterili pentru inseminare
 • Fasa de bumbac pentru asepsie perineala
 • Solutie dezinfectanta pe baza de betadina
 • Galeata cu manson de unica folosinta in care sa fie apa pentru asepsia perineala
 • Pipete de unica folosinta pentru inseminare artificiala, cu lungime de 21-25 cm
 • Seringi de unica folosinta, preferabil in totalitate din plastic, fara latex 
 • Ecograf portabil cu sonda liniara de 5 sau 7,5 MHz pentru examinarea aparatului reproducator inainte de efectuarea inseminarii artificiale (ecografia este importanta pentru aprecierea diametrului folicular, a prezentei edemului uterin, etc.).
 • Materialul seminal ales (proaspat, racit sau congelat/decongelat)

3. Contentie si pozitionare

 • Inseminarea artificiala ar trebui sa fie realizata preferabil cu iapa in standul de contentie.
 • Gradul de contentionare depinde de starea de dispozitie a iepei si de numarul de expuneri precedente ale animalului la interventii repetate ce au vizat aparatul reproducator.
 • Administrarea unor alfa-2 agonisti (xilazina, detomidina, etc.) sau a acepromazinei reprezinta optiuni pentru sedarea sau tranchilizarea iepelor, mai ales a celor care nu au avut niciodata contact sexual cu un armasar
 • Aplicarea unei iavasale este indicata.

4. Tehnica: Inseminarea artificiala

Procedeu tehnic

Rationament

Duceti iapa in standul de contentie.

Acesta va asigura o contentie adecvata a animalului.

Aplicati pe coada un bandaj (Figura 1a) sau o teaca de protectie (Figura 1b).

Legati de coada o funie sau o fasa de tifon si ancorati-o de gatul iepei (Figura 2a), astfel incat coada sa fie trasa in lateral si nu peste zona perineala (Figura 2b,c). Nu legati niciodata coada de un obiect.

Firele de par din coada iepei pot irita mucoasa rectala daca sunt introduse accidental in anus in timpul procedurii. Legarea cozii tine firele de par din coada animalului departe de zona perineala si de vulva in timpul pregatirii aseptice a procedurii de inseminare artificiala.

Daca este necesar, sedati sau tranchilizati iapa cu: alfa-2 agonisti (xilazina, detomidina, etc.) sau acepromazina.

Astfel veti limita reactia iepei la procedura.

Goliti rectul.

Introduceti in rect bratul, protejat de o manusa obstetricala nesterila, bine lubrefiata (Figura.3a).

Inlaturati orice fecalom din calea bratului (Figura 3b).

Astfel veti evita defecarea in timpul inseminarii artificiale.

Este foarte important sa va asigurati ca iepele sunt inseminate doar in perioada estrului. Daca nu puteti recurge la depistarea estrului prin expunerea iepei la un armasar, utilizarea repetata a tehnicii ecografice se poate dovedi utila.

Retineti faptul ca simpla prezenta a unui folicul ovarian de dimensiuni specifice celor preovulatorii, nu garanteaza faptul ca iapa este in estru. Trebuie sa fie prezente si alte semne ale estrului.

Dupa finalizarea examinarii transrectale, se poate recurge la inseminarea artificiala.

Incepeti prin aseptizarea perineului iepei.

Solutiile antiseptice precum betadina pot fi la fel de sigure ca si sapunurile cu pH neutru pentru dezinfectarea zonei perineale si a labiilor vulvare. Indiferent de agentul dezinfectant folosit, este important sa clatiti foarte bine zona perineala si sa o uscati pentru a preveni contaminarea accidentala a pipetelor de inseminare si a materialului seminal cu substante chimice.

Frecati bine perineul iepei cu o bucata de vata de bumbac, cu apa si cu betadina sau cu un sapun care nu lasa reziduuri organice.

Folositi o mana (mana „curata”) pentru a transfera bucata de vata de bumbac in cealalta mana (cea „murdara”) in timpul aseptizarii perineului. Frecati aceasta zona de cateva ori (de minim 3 ori) sau pana cand nu va mai ramane material organic vizibil cu ochiul liber pe bucata de rola de bumbac. Dupa ce perineul va fi vizibil curat, clatiti-l bine cu apa calda si curata, apoi uscati-l cu un prosop din hartie.

Puneti apa calda intr-o galeata cu o captuseala din plastic de unica folosinta pentru a evita contaminarea indirecta incrucisata intre cai. Introduceti in apa calda cateva bucati mari de vata din bumbac. (Figura 4a).

Folositi mana curata, mai putin dominanta, pentru a ridica bucatile de vata din galeata cu apa calda, stoarceti-le si transferati-le apoi in mana mai puternica (Figura 4b).

Rugati un asistent sa verse aproximativ o lingura de betadina pe mijlocul bucatii de vata (Figura 4c).

Frecati ferm perineul (dar nu fortati prea mult), prin miscari concentrice ce incep de la vulva si continua catre periferie (Figura 4d). Aruncati la gunoi bucatile de vata de bumbac folosite. Repetati acesti pasi de cateva ori pana cand perineul devine in totalitate vizibil curat. Este foarte important sa clatiti bine apoi zona cu apa calda.  Uscati bine zona respectiva.

Incepeti procedura de inseminare artificiala.

 • Purtati o manusa obstetricala pe care sa aplicati suficient lubrefiant steril, care sa nu aiba efect spermicid.
 • Introduceti in vagin bratul tinand in mana pipeta de inseminare.
 • Identificati ostiumul cervical caudal.
 • Introduceti pipeta de inseminare cu atentie in cervix, chiar de-a lungul si pe sub degetul aratator.
 • Mentineti degetul aratator in cervix pentru a ghida traseul pipetei prin lumenul cervical, pana cand aceasta ajunge in corpul uterin. 
 • Introduceti materialul seminal prin apasarea atenta a pistonului seringii.

Desi introducerea in uter a pipetei de inseminare artificiala se face simplu si direct, uneori este dificil sa va asigurati ca pipeta va fi corect introdusa in corpul uterin. In aceste situatii, o alternativa este aceea de a retrage din vagin bratul cu care efectuati inseminarea si de a-l introduce in rect pentru a corecta pozitia in uter a pipetei de inseminare. Aceasta tehnica

este deosebit de utila atunci cand se efectueaza inseminarea intrauterina profunda (la nivel de corn uterin), pentru depozitarea unor doze relativ mici de material seminal.

Tratati iapa cu un agent de inducere a ovulatiei, precum gonadotropina corionica umana sau un analog al hormonului de eliberare a gonadotropinelor (GnRH) (deslorelina sau histrelina).

Tratamentul cu un agent de inducere a ovulatiei se recomanda pentru minimalizarea numarului de inseminari efectuate in timpul unui ciclu estral.

Majoritatea iepelor ovuleaza dupa maxim 48 ore de la inducerea ovulatiei.

Monitorizati regulat iapa pentru stabilirea momentului ovulatiei si a numarului de foliculi ovulatori.

Monitorizarea numarului de foliculi ovulatori este importanta pentru aprecierea riscului de gestatie gemelara.

Examinati iapa la 12 zile dupa ovulatie.

Efectuati palpatie si ecografie transrectala pentru a verifica daca iapa a ramas gestanta si pentru a exclude o gestatie gemelara.

Acest aspect este important mai ales daca exista mai mult de un folicul ovulator, deoarece sansele de gestatie gemelara este astfel mai mare.

Gestatia gemelara trebuie exclusa intotdeauna, chiar daca este identificat un singur folicul ovulator (deoarece au fost raportate la cai si gestatii gemelare monozigote).

Daca este diagnosticata o gestatie gemelara (Figura 5), strivirea manuala a uneia dintre cele doua vezicule se poate realiza in acel moment.

Gestatia gemelara este mai usor de gestionat intre zilele 12 si 15, inainte de nidatie, care are loc in ziua 16 sau 17 de gestatie.

 1A

1B

Figura 1: Aplicati pe coada un bandaj sau o teaca de protectie: (a) aplicati in jurul bazei cozii o fasa de tifon si (b) o teaca de protectie din neopren.

2A

2B

2C

Figura 2: Legati de varful cozii o funie sau o fasa de tifon si ancorati-o de gatul iepei, astfel incat coada sa fie trasa in lateral si nu peste zona perineala. (a) Dupa infasurarea bazei cozii, fasa de tifon se leaga in jurul gatului iepei.  (b) Baza cozii, infasurata in fasa de tifon, este trasa la o parte pentru a elibera zona perineala.  (c) Baza cozii, infasurata in teaca de protectie din neopren, este trasa la o parte pentru a elibera zona perineala.

3A

3B

Figura 3: Goliti rectul pentru a evita defecarea in timpul procedurii sterile de inseminare. (a) Introduceti in rect bratul, protejat de o manusa obstetricala nesterila, bine lubrefiata. (b) Inlaturati orice fecalom din calea bratului.

4A

4B

4C

4D

Figura 4: Dezinfectarea perineului. (a) Puneti niste bucati mari de vata din bumbac intr-o galeata cu captuseala de unica folosinta din plastic, care contine apa calda si curata.  (b) Folositi mana curata, mai putin puternica, pentru a ridica bucatile de vata absorbanta din galeata cu apa calda, stoarceti-le si transferati-le apoi in mana mai puternica. (c) Rugati un asistent sa verse aproximativ o lingura de betadina pe mijlocul bucatii de vata. (d) Frecati ferm perineul (dar nu fortati prea mult), prin miscari concentrice ce incep de la vulva si continua catre periferie. Aruncati la gunoi bucatile de vata de bumbac folosite.

5

Figura 5: Tehnica inseminarii: purtand o manusa obstetricala sterila, bine lubrefiata si fara efect spermicid, introduceti in vagin mana in care tineti pipeta de inseminare, apoi introduceti pipeta cu atentie in ostiumul cervical caudal chiar de-a lungul sau pe sub degetul aratator, mentinand acest deget in interiorul cervixului pentru a ghida traiectul pipetei de inseminare prin lumenul cervical, pana cand aceasta ajunge in corpul uterin, apoi eliberati din pipeta materialul seminal apasand cu grija pistonul seringii.

6

Figura 6: Gestatie gemelara diagnosticata prin ultrasonografie. Gestatia gemelara este mai usor de gestionat intre zilele 12 si 15, inainte de realizarea nidatiei, prin strivirea manuala a uneia dintre veziculele embrionare.

Ultima modificareMiercuri, 27 Martie 2019 06:58
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Stefan Alexandru

Medic veterinar

Editor colaborator Revista Veterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.