Insuficienta renala la pisici
- Editor:
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Insuficienta renala este una dintre afectiunile care pot aparea odata cu inaintarea in varsta; alaturi de celelalte mari functii, functia renala asigura eliminarea reziduurilor rezultate in urma proceselor metabolice fiziologice care au loc in organism. Alaturi de functia excretorie, rinichiul are rol endocrin (productia de eritropoietina, angiotensina II si calcitriol), precum si in mentinerea homeostaziei prin reglarea volumului si compozitiei fluidelor organismului. La nivelul rinichilor are loc filtrarea sangelui, cu formarea produsului de excretie urina.
Urina se formeaza in urma filtrarii ce are loc la nivelul nefronilor; in portiunea distala a nefronului este definita compozitia finala a urinei.
Pisicile, prin caracteristicile morfologice ale nefronilor respectiv nefroni cu anse Henle lungi, sunt adaptate pentru a conserva foarte bine apa si pentru a forma o urina foarte concentrata. De aceea de multe ori proprietarii reclama ca pisica lor nu destula bea apa, mai ales daca i se administreaza hrana umeda.
Insuficienta renala este o afectiune cu evolutie insidioasa, care apare foarte frecvent la pisicile varstnice; una din trei pisici peste 12 ani sufera de insuficienta renala.
Mecanismele compensatorii de la nivel renal reusesc sa mentina animalul in stare clinica buna pana la limita in care leziunea este avansata si numarul nefronilor functionali mult diminuat. La nivel de organ apare o leziune a nefronilor, care atrage dupa sine o reducere progresiva a ratei de filtrare glomerulara, cu leziuni glomerulare si tubulointerstitiale. Mecanismele compensatorii vor determina consecutiv hipertrofie si crestere a filtrarii la nivelul nefronilor sanatosi. Odata cu trecerea timpului diminuarea tesutului functional conduce la limitarea capacitatii compensatorii. Acesta este momentul in care apar semnele clinice, fiind rapid urmate de instalarea sindromului uremic si apoi decesul.