updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Inteligența artificială în medicina veterinară, mai mult decât o provocare, o realitate

Din ce în ce mai multe articole prezintă inteligența artificială și imensele progrese ale acesteia. ChatGPT a ajuns în ultima săptămână să fie pe prima pagină a ziarelor pentru uriașa capacitate de a genera raspunsuri similare cu cele umane, la o gamă largă de interogări. Este pur si simplu enervant să vezi că AI reușește în câteva minute ceea ce, unui om normal îi reușește în jumătate de oră sau mai mult. 

Puteți încerca ChatGPT la acest link: https://openai.com/blog/chatgpt/

1. Ce este totuși AI?  

În cei mai simpli termeni, AI, adică inteligența artificială, se referă la sisteme sau mașini care imită inteligența umană pentru a efectua diverse activități și se pot îmbunătăți iterativ pe baza informațiilor pe care le colectează. IA se manifestă într-o serie de forme. Iată câteva exemple:

  • Boții de chat utilizează IA pentru a înțelege mai repede problemele clienților și pentru a oferi răspunsuri mai eficiente;
  • Asistenții inteligenți utilizează IA pentru a analiza informațiile esențiale din seturile de date mari de text, pentru a îmbunătăți programarea;
  • Motoarele de recomandare pot oferi recomandări automate pentru emisiunile TV, în funcție de obiceiurile de vizionare ale utilizatorilor.

IA se referă mai mult la procesele și funcționalitățile pentru gândirea și analizele de date extraordinare, decât la un anumit format sau funcție. Deși IA inspiră imagini ale unor roboți performanți, cu aspect uman, care vor cuceri lumea, IA nu are intenția de a înlocui oamenii. Scopul său este de a spori semnificativ funcționalitățile și contribuțiile umane. Acest lucru face ca IA să devină un activ foarte valoros pentru afaceri.

Referitor la medicina veterinară, pentru ca inteligența artificială (IA) să fie adoptată cu încredere în medicina veterinară, aceasta trebuie să fie legală, etică și sigură. Pe măsură ce medicina veterinară evoluează odată cu noile tehnologii, medicii veterinari sunt însărcinați cu susținerea și aderarea la conduita etică. Acest lucru este deosebit de important în domeniul IA, deoarece inovatorii tehnologici pot fi nefamiliarizați sau insensibili la politica de asistență medicală sau la etica medicală și de cercetare. În consecință, este rolul comunității veterinare (în special radiologia veterinară și oncologia cu radiații ca experți în domeniu) să educe și să asigure adoptarea etică a IA în imagistica de diagnostic veterinar și în oncologia cu radiații.

Inteligența artificială și învățarea automată sunt tehnologii noi care vor schimba modul în care este practicată medicina veterinară. Exact modul în care se va produce această schimbare nu este încă clar și, la fel ca natura tehnologiilor disruptive, va fi dificil de prezis. Introducerea acestui nou instrument într-un mod conștiincios va necesita cunoașterea terminologiei și a tipurilor de IA, precum și o analiză cu privire la implicațiile etice și juridice în cadrul profesiei. Dezvoltatorii, precum și utilizatorii finali, vor trebui să ia în considerare componentele etice și juridice, alături de crearea funcțională a algoritmilor pentru a încuraja acceptarea și adoptarea și, cel mai important, pentru a preveni vătămarea pacienților. Există diferențe esențiale în implementarea acestor tehnologii în medicina veterinară în raport cu asistența medicală umană, și anume capacitatea noastră de a efectua eutanasia și lipsa validării reglementărilor pentru a aduce aceste tehnologii pe piață. Aceste diferențe, împreună cu altele, creează un peisaj mult diferit de utilizarea IA în medicina umană și necesită o planificare proactivă pentru a preveni rezultatele catastrofale, pentru a încuraja dezvoltarea și adoptarea și pentru a proteja profesia de răspunderea inutilă. Deja există firme care oferă implementarea acestor tehnologii, înainte de a lua în considerare implicațiile etice și juridice serioase și fără o validare strictă, riscând să pună pacienții și profesia în pericol.

Ar fi interesant să aflăm dacă CMVRo va aborda din timp această problemă, alături de celelalte alte aspecte spinoase, cum ar fi medicina online sau telemedicina.

Pentru cei interesați, vă propunem un articol mai amplu aici: Articolul original.

Ultima modificareVineri, 30 Decembrie 2022 10:03
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.