Examinarea neurologica la rumegatoare - partea a II-a

O examinare neurologica trebuie efectuata ori de cate ori istoricul, plangerile, sau constatarile fizice sugereaza implicarea sistemului nervos. Obiectivul examinarii neurologice este localizarea zonei in care este afectat sistemul nervos.


Nervul cranian III: Nervul oculomotor: reflexe pupilare la lumina

Retinele, nervii optici si chaismul optic reprezinta caile aferente reflexelor pupilare la lumina in timp ce nervii oculomotori III sunt caile eferente.
Atunci cand se efectueaza gestul de amenintare, presupunand ca nervul facial si cerebelul sunt intacti, se indica integritatea cailor vizuale. Daca pupila este dilatata si nu raspunde la lumina, atunci aceasta indica disfunctionalitatea sau deteriorarea NC III ipsilateral (oculomotor). Daca gestul de amenintare este absent, presupunand ca animalul poate clipi si nu exista semne la nivelul cerebelului, a avut loc o disfuncţie la nivelul cailor vizuale.

Cum sa efectuezi testul
Daca reflexele pupilare la lumina sunt prezente, orbirea este mediata central deasupra chiasmului optic, la nivelul talamocortexului. Pupilele sunt observate la: 1. Dimensiunea la repaus, 2. Simetria 3. Reflexele pupilare la lumina.

Dimensiunea la repaus
Animalul normal are pupile mai mari decat normalul in timpul examinarii din cauza fricii create de examinare sau de mediul strain. La boala cerebrala progresiva, pupilele pot fi mai mici decat normalul. Aceasta constatare nu ar trebui trecuta cu vederea deoarece poate fi un indiciu de presiune intracraniana crescuta.

Simetria
Pupilele sunt examinate inainte stimularii cu o sursa de lumina. Evaluarea simetriei este facuta cel mai bine cu animalul intr-un mediu intunecos folosind un oftalmoscop direct. Cel care face examinarea tine capul animalului la distanta de un brat cu o mana, indreptand sursa de lumina in mod egal catre ochii animalului cu cealalta mana. Aceasta permite stimularea in mod egal a fiecarei pupile simultan. Marimea pupilei este examinata prin oftalmoscop.

Reflexele pupilare la lumina

O sursa puternica de lumina trebuie folosita pentru a depasi raspunsul de stress al pupilelor. Lumina trebuie indreptata in directia naso-temporala, spre regiunea temporala a retinei, unde concentratia de tije si conuri este cea mai mare.

La animalul normal, pupilele ar trebui sa se contracte pana la 3 - 5 mm.

NC III: oculomotor, NC IV: trohlear, NC VI: abducens

Acesti trei nervi sunt examinaţi ca o unitate functionala. Ei sunt responsabili pentru miscarile oculare conjugate. Uita-te la prezenta strabismului (pozitie anormala permanenta a globului ocular).
Dupa David E. Anderson, strabismul „down and out“ asociat cu paralizia NC III este un eveniment mai putin frecvent. In schimb, globul ocular in partea afectata apare imobil in orbita atunci cand este indus nistagmusul fiziologic. In deficitul NC IV, aspectul medial al pupilei deviaza dorsal ceea ce cauzeaza strabismul dorsomedial.
NC VI este responsabil pentru retragerea globului iar deficitul sau face ca globul ocular sa fie exoftalmic. Deficientele de NC VI sunt trecute cu vederea cu usurinta.

Cum sa efectuezi testul

Nervii III, IV si VI sunt evaluati ca o unitate functionala prin observarea directa a prezentei strabismului sau indirecta prin inducerea nistagmusului fiziologic. La rumegatoare, cel mai bine este sa te uiti la pozitia ochiului atunci cand animalul are capul in pozitia normala. Ideal este sa nu atingi capul in timpul examinarii. Ridicarea capului cauzeaza frecvent pozitii aberante ale globului ocular. de obicei exista un strabism ventral si dorsomedial.

Nistagmusul fiziologic

Testul se efectueaza cu doctorul stand fata in fata cu animalul si miscand capul animalului orizontal dintr-o parte in alta, fiind atent la miscarile coordonate conjugate ale ochiului. Nistagmusul ar trebui sa fie vioi. Nistagmusul fiziologic implica muschii ochiului, nervii cranieni III, IV si VI, fasciculul medial longitudinal (FML) si nervii cranieni VIII. Prin FML circula informatia din aparatul vestibular (propriocepţie pentru cap) la nervii cranieni III, IV si VI. Toate aceste structuri trebuie sa fie intacte pentru ca miscarile ochiului sa fie conjugate si coordonate.

Nervul cranian V: Nervul trigeminal, ramurile oftalmica, maxilara si mandibulara

Nervul trigeminal are doua functii: 1. Inervatia muschilor masticatori (nervul mandibular) si 2. Senzatia pentru cea mai mare parte a capului.

Cum sa efectuezi testul

Muschii masticatori sunt palpati pentru simetrie si atrofie. O implicare unilaterala este reprezentata de o atrofie unilaterala, in timp ce o implicare bilaterala duce la o falca cazuta. Partea senzoriala a nervului este evaluata prin reflexele palpebrale. La aceste reflexe, nervul trigeminal este calea aferenta (senzoriala) in timp ce nervul facial este calea eferenta (motoare).

Ramura oftalmica este evaluata prin atingerea comisurii mediale si observarea reflexului de clipire. Ramura maxilara este evaluata prin atingerea comisurii laterale si observarea unui reflex de clipire. Ramura mandibulara este evaluata prin atingerea bazei urechii si observarea reflexului de clipire. Ariile indicate de atingere sunt singurele care dau un reflex de clipire la animalele normale. Comisura este regiunea unde se intalnesc marginile pleoapei.

Atingerea comisurii si a urechii evalueaza toate cele trei parti ale reflexului, dar nu evalueaza daca informatia ajunge in cortexul cerebral. Aceasta se evalueaza prin stimularea septului nazal. Animalul poate sa clipeasca sau nu, dar isi trage capul inapoi ca raspuns la durere. Testul ar trebui efectuat cu blandete cu ajutorul unor tampoane de bumbac sau a degetului mic astfel incat sa se evidentieze diferentele subtile intre parti. Incepeti cu un stimul bland si cresteti gradat puterea stimulului trecand de la o parte la alta pana se obtine un raspuns consistent (normal sau anormal). Septul nazal este singura zona care scoate in mod constant un raspuns cortical la speciile domestice. Pentru acest test cel mai bine este sa nu se tina capul animalului.

Nervul cranian VII: Nervul Facial
La acest stadiu al examinarii, medicul are deja cateva informatii despre functionarea nervilor faciali din cauza faptului ca nervii au fost implicati in raspunsurile la amenintare si reflexele palpebrale.
Cum sa efectuezi testul

Urechile, pleoapele, comisurile buzei si narile sunt observate fiind atent la simetrie si functionare. Pentru a evalua simetria comisurilor buzei, ajuta daca ridici capul animalului cu un deget pe simfiza mandibulara. Apoi se evalueaza puterea inchiderilor palpebrale. Animalul normal inchide pleoapele complet la prima lovitura usoara cu un deget pe pleoapele superioare si inferioare in acelasi timp.

nervii cranieni

Bibliografie
1. BOLI VIROTICE SI PRIONICE ALE ANIMALELOR- prof dr. Radu Moga Manzat
2. A SYSTEMATIC APPROACH TO DISEASE OF THE NERVOUS SYSTEM OF LIVESTOCK:
3. Food Animal Practice - David E. Anderson, D. Michael Rings
4. Veterinary Neuroanatomy and Clinical Neurology - Lahunta Glass
5. Sheep and goat medicine - David G. Pugh
Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 22:07