Enterita proliferativa porcina (sau ileita)

Cuprinde un grup de afectiuni acute si cronice cu manifestari clinice in sfera enterica intalnite pe scara larga in special in cresterea industriala, afectiuni caracterizate prin hiperplazierea mucoasei intestinului subtire si a colonului.
Leziunea primara necomplicata poarta denumirea de Adenomatoza Intestinala Porcina (PIA) de obicei cu evolutie cronica, leziunea primara PIA putandu-se complica si transforma in Enterita necrozanta, Enterita regionala sau Enterita hemoragica proliferativa.

In cadrul cresterii industriale a porcinelor la nivel mondial, estimarile indica in jur de 96 la suta din ferme ca fiind infectate, unde in jurul valorii de 30 la suta din porcii cuprinsi in categoriile intarcare finisare prezinta leziuni detectabile la un moment dat, cauzand pierderi economice clare. Pierderile economice datorate ileitei au fost evaluate raportat la efectele sale negative asupra greutatii la sacrificare, la conversia furajului, utilizarea spatiului, probleme de reproductie si cresterea morbiditatii si mortalitatii efective, in valori cuprinse intre 1 US $ pana la 5 USD per porc gras.

Utilizarea pe scara larga a testelor serologice si al PCR din materii fecale a condus la o intelegere deplina a modelelor epidemiologice din cadrul ileitei.
Studiile indica ca in jur de 4% din fermele porcine nu prezinta infectii detectabile, de obicei acestea fiind ferme de reproductie izolate si cu circuit inchis.

In ultimii ani, datorita restrictiilor crescande privind utilizarea promotorilor de crestere si a restrangerii tot mai accentuate a antibioticelor, se constata o exacerbare a Complexului Enteric Porcin – in care sunt incluse si toate formele de ileita proliferativa.Exista 3 modele fundamentale de infectie in ferma, care apar in stransa legatura cu sistemul de management si cu modul de utilizare a antibioticelor.

In sistemele de intretinere cu toate categoriile de animale in aceeasi ferma (single site sistem sau farrow to finish), infectia apare de obicei la cateva saptamani dupa intarcare, se presupune ca atunci cand imunitatea maternala dispare. Infectia se poate amplifica apoi pe cale oral - fecala in saptamanile urmatoare in cateva grupuri de purcei intarcati si la porcii in prima faza de ingrasare.
In cazul sistemelor de intretinere cu boxe mari sau intretinerea pe pat de paie, ratele de seroconversie sunt chiar mai mari, chiar si pentru porci de reproductie la aproximativ 70% dintr-un grup tipic intretinut pe gratare si fara asternut de paie.

In sistemele de intretinere cu separarea stricta a porcilor in functie de varsta si ferma – sistem totul plin/totul gol (multi-site sistem), semnele infectiei cu L. intracellularis apar rar si de obicei este intarziata in faza de ingrasare pana cand acestia ating 14-20 saptamani de viata. Este posibil ca mediul inconjurator in majoritatea fermelor de porci sa contina un nivel sustinut de L. intracellularis, „incorporate“ in materiile fecale reziduale, rozatoare, salopete, vectori animati si neanimati, boxe  etc. Acest lucru are rol foarte important in reinfecta prin cale fecal-orala a grupurilor nou introduse de porci la diferite varste.
Masuri imbunatatite de igiena in cadrul fermelor vor reduce cu siguranta nivelurile de ileita. Dezinfectantii pe baza de saruri cuaternare de amoniu sunt eficienti in combaterea- L. Intracelluaris, dar au fost izolate tulpini rezistente la dezinfectanti pe baza de fenoli sau amestecuri pe baza de iod.Cazuri clinice de ileita cronica se observa cel mai frecvent la porcii dupa intarcare cu varste cuprinse intre 6 si 20 de saptamani. Diareea, cand este prezenta, este in general moderata, cu prezenta fecalelor apoase si de consistenta moale, de culoare gri-verzuie - cu aspect de fecale de bovina. Prezenta de sange sau mucus in fecale nu sunt caracteristice in cazurile de Ileita

La animalele la care evolueaza enterita necrotica simptomele sunt: pierdere severa de conditie si de multe ori diaree persistenta. Aceste cazuri severe pot sa apara mai des la sistemele de intretinere pe pat de paie, ceea ce faciliteaza suprainfectarea cu bacterii secundare, cum ar fi salmoneloza.

Spre deosebire forma cronica, cazurile de enterita acuta hemoragica apar mai frecvent la animalele cu varste cuprinse intre 4-12 luni, cum ar fi de scrofitele de reproductie, care prezinta un tablou clinic de anemie acuta hemoragica. Adesea primul semn vizibil clinic sunt fecalele negre lucioase si care pot deveni de consistenta moale. Diagnosticul diferential pentru cazuri clinice de ileita variaza in functie de formatul special a bolii. In forma cronica sau PIA este cel mai probabil sa fie confundata cu forme endemice de infectii cu coronavirus sau rotavirus, forme usoare de dizenterie, salmoneloza cu Salmonella enterica, afectiuni asociate cu circovirusul porcin si diareea nutritionala. Deseori pot aparea infectii mixte ale acestor agenti endemici. Enterita acuta hemoragica este cel mai probabil a fi confundata cu ulcerul gastric sau dizenteria porcina produsa de Brachipira. Enterita acuta hemoragica trebuie, de asemenea, considerata o entitate separata cu de „Sindromul colonului hemoragic“ (HBS), caz in care intestinele sunt pline cu sange.

Expunerea experimentala si evaluari in teren efectuate in domeniul tratarii si controlului enteritei prolifertaive la porci au indicat ca macrolidele (cum ar fi tilozina) si pleuromutinin (cum ar fi tiamulin) sunt cele mai eficiente grupe de antibiotice, atunci cand sunt administrate in doza corecta.

Rezistenta dobandita la aceste grupuri de antibiotice nu a fost demonstrata la L. intracellularis. Esecurile terapeutice aparute la utilizarea acestor grupe de antibiotice sunt cel mai probabil cauzate de:
- Subdozarea pe baza evaluarii gresite a greutatii corporale;
- Daca antibioticul este administrat in furaj: greseli in evaluarea consumului de furaj/cap de animal, fapt ce duce la subdozari;
- Diagnosticul incorect: porcii au alte afectiuni care se aseamana clinic cu enterita proliferativa: diaree nutritionala, dizenterie etc.
- Erori in managementul tratamentului: pozitionarea antibioticului prea devreme sau prea tarziu pentru a fi eficient.

Grupele de antibiotice ineficiente impotriva infectiei cu L. Intracellularis includ penicilinele, bacitracina, aminoglicozidele cum ar fi neomicina si virginiamicina, salinomicina.

Aditivii furajeri cum ar fi metalele grele: compusii de cupru sau de zinc sau acidifiantii hranei sau ai apei, probiotice, enzime nu au demonstrat eficienta in tratarea enteritei proliferative. Sunt posibile diferite abordari terapeutice, in functie de varsta porcilor in cauza si de severitatea manifestarilor clinice.

Tratamentul enteritei proliferative acute in efectivele de reproductie necesita o abordare energica, incluzand atat animalele afectate clinic cat si animalele cu care acestea intra in contact (putand sa cuprinda tot efectivul).
Durata tratamentului in acest caz poate fi pe o perioada de timp de pana la 7-10 zile, administrat pe cale orala in apa ori in furaj sau prin injectare intramusculara in functie de marimea efectivului si de severitatea simptomelor.

Din pacate incercarile de eradicare ale ileitei nu au avut rezultatele scontate, aceste strategii au inclus: depopulare partiala, programe de medicatie, inlocuirea cu animale etc.

Natura endemica, impactul economic major si de inconsistenta in debutul ileitei au condus la o strategie de control cu ajutorul vaccinarii, animalele fiind in continuare pozitive, dar semnele clinice sunt mult estompate.
In continuare toate formele de ileita constituie un important segment din complexul bolilor digestive porcine.

Leziuni macroscopice in enterita proliferativa

Aceste celule hiperplaziate din mucoasa intestinului contin intotdeauna in citoplasma lor agentul etiologic: Lawsonia intracellularis, o bacterie obligatoriu intracelulara.

 

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:12
Dr Daniel Spiru

SMF Veterinary Services SRL