Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540

Rezonanta magnetica in afectiunile cerebrale congenitale la caine: hidrocefalia, asimetria ventriculara si schizencefalia

Hidrocefalia

Hidroencefalia poate fi consecinta obstructiei sistemului ventricular, iritatiei ventriculului (de la inflamatie la hemoragie), creşterea marimii ventriculare datorita pierderii de tesut parenchimal cerebral (hidrocefalia ex vacuo) şi poate aparea fara o cauza evidenta (congenital) sau rar poate fi consecinta supraproductiei de LCR datorita tumorilor plexului coroid. Obstructia ventriculara poate aparea datorita obstructiei intra- sau extraventriculare. in majoritatea secventelor T1, LCR normal va aparea hipointens in comparatie cu elementele neurale şi corticale.

In secventele T2 LCR va aparea hiperintens iar in secventele FLAIR (folosit pentru suprimarea semnalului LCR normal) LCR va aparea negru. Marimea ventriculara este totuşi greu de estimat. Ca regula generala aceştia pot aparea mai mari in secventele T2. in plus marimea ventriculara nu este strans corelata cu anomaliile clinice şi nici totdeauna corelata cu presiunea intraventriculara care este importanta pentru evaluarea clinica in unele cazuri, mai ales in cele acute; presiunea intraventriculara poate fi crescuta patologic in timp ce marimea ventriculului este neafectata.

Ocazional conturul ventricular poate oferi un indiciu al presiunii intraventriculare crescute. Creşterea marimii ventriculare sugereaza dilatatia ventriculara sau obstructii la nivelul aperturii laterale a gaurii magnum, sau pierdere parenchimala difuza. Extinderea focala ventriculara sugereaza obstructia focala sau pierdere celulara parenchimatoasa. Nu este neobişnuit a se observa o astfel de extindere bilaterala asimetrica. Animalele cu astfel de asimetrie ar trebui examinate obligatoriu pentru obstructie focala sau şocului ventricular datorat efectului de masa.

Hemoragia din sistemul ventricular poate aparea din cauza unor traumatisme craniene, hipertensiunii şi afectiuni hemoragice. Produsele hemoragice sunt iritante rezultatul fiind inflamatia. Daca sistemul ventricular este obstruat LCR va fi prins in urma locului obstructiei. Acest fenomen este denumit, in literatura de specialitate, hidrocefalie necomunicanta. Daca unele cantitati de lichid trec, totuşi, de locul obstructiei nu poate fi asociata sau concludenta pentru starea patofiziologica. LCR care este retinut va avea adesea continut mare in proteine.

Aceasta creştere a proteinemiei poate altera aparitia semnalului LCR şi mai mult in secventele T1 şi FLAIR. in aceste situatii semnalul LCR va aparea relativ hiperintens comparativ cu semnalul relativ hipointens al LCR normal. Zonele anatomic mai mici ale sistemului ventricular sunt semne clare ale obstructiei. Obstructia poate fi rezultatul unei tumori, granulomului, hemoragie sau inflamatiei. in cazuri rare anomalii ale functiilor cililor ependimali pot rezulta datorita dilatatiei ventriculare, cel mai probabil datorita fluxului scazut sau absent al LCR; sindromul imobilitatii ciliare şi sindromul Kartagener sunt unele exemple.

Hidrocefalia poate determina semne clinice datorita pierderii neuronilor sau functionabilitatii neuronale şi efectelor patologice asociate afectiunilor intracraniene. Edemul interstitial, de exemplu, consta in creşterea apei in substanta alba periventriculara datorita mişcarii LCR prin peretii ventriculari in cazul hidrocefaliei.

Substanta alba periventriculara este redusa datorita disparitiei lipidelor mielinice, secundar creşterii presiunii hidrostatice a substantei albe sau scaderii fluxului sangvin periventricular. Substanta alba periventriculara poate manifesta semnal hiperintens in acest caz. in plus cand LCR este prins intr-o regiune a ventriculului, tesutul ependimal poate avea un semnal de intensitate crescuta postadministrare de substanta de contrast.

Nume: Taj Taj Rasa: Pekinez Varsta: 6 luni Sex: mascul Greutate: 2 Kg

Tipul examinarii: cranio-cerebral

a) FLAIR sagital; b) T2 orizontal

congenitale 0

congenitale 1

Dilatarea ventriculuilor laterali bilateral in aceeaşi masura, cu efect compresiv sever asupra structurilor cerebrale adiacente vizibil mai ales in sectiunea transversala T2 (b). Secventa FLAIR sagital face sa comfirme prezenta de lichid cerebro-spinal intraventricular (a). Concluzie: hidrocefalie bilaterala

Nume: Fifi Rasa: Tekel Varsta: 18 luni Sex: femela Greutate: 4 Kg

Tipul examinarii: cranio-cerebral

a) T1 transversal; b) T2 orizontal; c) FLAIR sagital

congenitale 2

congenitale 3

congenitale 4

Pe imaginea FLAIR (c), sectiune sagitala şi T2 orizontal (b) se observa o dilatare a ventriculului lateral drept cu efect compresiv asupra structurilor cerebrale adiacente. Pe imaginea T1 (a) in sectiune transversala este evidenta o asimetrie a ventriculilor laterali iar, in sectiunea orizontala este mult mai bine exemplificata asimetria ventriculara şi compresia exercitata indirect. Nu se observa elemente imagistice de porencefalie sau alte defecte de sulcatie.

Concluzie: hidrocefalie unilaterala.

Asimetrie ventriculara

Asimetria ventriculara poate fi un indicativ pentru asimetria lobilor temporali, poate aparea congenital sau poate fi rezultatul unei afectiuni mai vechi (trauma, accident vascular) la nivelul creierului. Alte conditii care pot determina asimetria lobilor temporali sunt hidrocefalia sau aparitia edemului compresiv. Ki-Ja Lee şi colaboratorii au facut intr-un studiu pe 32 caini (64%) care au prezentat asimetrie laterala a ventriculilor şi 18 caini (36%) cu asimetrie a lobilor temporali. Din aceste 18 cazuri un ventricul lateral era mai mare la 12 caini (67%).

Alt studiu pe 21 de pacienti a relevat 11 caini cu aspect normal al ventriculilor si 10 au prezentat o marire moderata a unuia sau ambilor lobi laterali (15-25%Vh/BH)

Nume: Aldo Rasa: Amstaff Varsta: 12 luni Sex: mascul Greutate: 20 Kg

Tipul examinarii: cranio-cerebral

a) T1 sagital; b) T2 orizontal

congenitale 5

congenitale 6

Asimetria sistemului ventricular: ventriculul lateral drept este cu dimensiuni mai reduse comparativ cu cel de pe partea stanga. Lichidul apare hiposemnal T1 (a) şi hipersemnal T2 (b) Nu se evidentiaza dilatarea ventriculului lateral stang. Nu se evidentiaza modificari de semnal sau imagini de formatiuni tumorale la nivelul substantei cerebrale. Fara leziuni la nivelul trunchiului cerebral sau cerebelului.

Schizencefalie

Sunt prezentate date de literatura preluate din medicina omului avand in vedere ca datele bibliografice specifice patologiei canine sunt insuficiente.

Schizencefalia este o afectiune, mai putin intalnita, a migrarii neuronale caracterizata de o scizura cerebrospinala cu lichid, delimitata de substanta cenuşie. Scizura se intinde de-a lungul emisferelor cerebrale, de la suprafata ventriculara (ependim) pana la periferia (suprafata pliala) creierului. Scizurile pot fi unilaterale sau bilaterale şi pot fi inchise (buze inchise) ca de exemplu in schizencefalia de tip I, sau separate (buze deschise) ca de exemplu in schizencefalia de tip II.

In schizencefalie, neuronii marginesc muchiile scizurii ceea ce demonstreaza o intrerupere timpurie a migrarii substantei cenuşii in timpul embriogenezei. Cauzele nu sunt cunoscute, dar cea mai probabila cauza este cea genetica sau o afectiune fizica precum infectia, infarctul, hemoragia, toxinele sau mutatia. S-a suspicionat asocierea genetica cu gena EMX2 dar aceasta teorie a fost combatuta recent. Cauzele schizencefaliei pot fi cauzate de factori de mediu daunatori, mai ales in timpul gestatiei, medicatia administrata mamei, infectii prenatale (de exemplu infectia cu Cytomegalovirus), expunerea la unele toxine sau leziuni vasculare. Adesea se intalnesc heterotopi asociati (insule izolate de neuroni) care sugereaza migrarea alterata a neuronilor catre pozitia finala din creier. Prezentarea şi consecintele sunt variabile, dar pacientii prezinta crize specifice, hemipareze şi deficite de dezvoltare. De obicei severitatea simptomelor este legata de procentul cerebral afectat. Rezonanta magnetica este metoda de electie pentru diagnostic datorita diferentierii superioare dintre substanta alba şi cea cenuşie, precum şi abilitatea de a scana in mai multe planuri. Identificarea limitelor substantei cenuşii de-a lungul scizurii este patognomonica pentru localizarea şi diferentierea schizencefaliei, cel mai bine reprezentat de tehnic prin RM.

Nume: Rufus Rasa: Husky Varsta: 8 luni şi 2 saptamani Sex: mascul Greutate: 19 Kg

Tipul examinarii: cranio-cerebral

congenitale 7

congenitale 8

congenitale 9

a) T2 orizontal; b) FLAIR transversal; c) FLAIR sagital Malformatie cerebrala (defect de sulcatie), cu absenta in mare masura a emisferei cerebrale drepte din care nu se evidentiaza decat o fina lama corticala occipitala, bulbul olfactiv drept şi fina lama corticala fronto-parietala. Lichidul apare hipersemnal in T2 (a) şi hiposemnal in FLAIR (b şi c). Defectul de sulcatie este ocupat de lichid cefalo-rahidian, comunicant cu spatiile arahnoide externe şi ventriculul lateral drept. Cerebel, trunchi cerebral, mezencefal prezente, situate pe linia mediana. Emisfera cerebrala stanga cu aspect normal. Ventriculul lateral stang cu dimensiuni şi forma normale. Aspectul RM impune diagnosticul de scizencefalie importanta, emisfera cerebrala dreapta („open-lip schizencephaly”). [42] [108] [107]. [23, 189] [201] [24, 207].

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 19:44