Autentificare

Etiopatogeneza tulburarilor de comportament idiopatice, simptomatice sau secundare unor boli neurologice

Bolile functionale si organice ale sistemului nervos pot contribui, si ele, la modificarea obiceiurilor, indeosebi a celor sociale.

Dintre ele, encefalopatiile pot avea la baza varii interventii ale unor factori externi: fizici (mecanici, termici), chimici (minerale si substante organice, cu efecte carentiale, toxice sau alergice), biologici (virusuri, bacterii, paraziti, ciuperci sau produsi ai acestora, cu efecte infectioase toxice sau alergice) s.a. sau ale unor factori interni: psihogeni (mai importanti la om, decat la animale) circulatori (hemoragii, infarctizari, tulburari de hemodinamica), respiratori (hipoxie de ordin respirator sau cardiac), mecanice (tumori, chisti, hidrocefalie), metabolici (dismetabolii sistemice ale sistemului nervos sau/si ale altor organe), malformatii congenitale (cu sau fara determinism genetic), endocrine (disfunctii hormonale) etc.

Intervin rareori disfunctiuni sau leziuni neuromedulare sau de trunchiuri nervoase ori receptori in determinismul etopatologic. Leziunile neurologice pot fi distructive, iritative sau generatoare de stimulari excesive ale structurilor sistemului nervos. Cel mai frecvent intalnite sunt leziunile distructive, la randul lor manifestate sub doua forme: suprimari de acte integrative (obiective - acte reflexe si subiective - fapte de constienta, indeosebi exagerari de mobilitate) si forme denotand hiperactivitate de tip psihonevrotic. si unele, si celelalte pot fi definitive sau tranzitorii.

Tulburarile comportamentale datorate encefalopatiilor pot lua aspectul unor schimbari de personalitate, prurit si automutilare, hiperkinezii, „prinderea mustelor“, tulburari ale ciclurilor de somn cu trezire si eliminare a dejectiilor. Vom specifica, pe scurt, natura unora dintre tulburarile enumerate mai sus. Atacurile agresive neprovocate, in cadrul carora se pot cita trei entitati morbide: sindromul furiei; sindromul dezorientarii agresive la trezirea din somn; sindromul agresiunii in urma caderii mentale.

Toate aceste manifestari, a caror etiologie nu se cunoaste, au drept caracteristica episoadele de agresiune idiopatica severa. Pruritul si automutilarea sunt, rareori, expresia dermatozelor psihogene, aparute in absenta oricarei leziuni, doar ca urmare a plictiselii sau a anxietatii; obisnuit sunt manifestari de dermatite, parazitism si prurit esential etc. In categoria dermatozelor psihogene pot fi incadrate cele secundare: lichomania, inclusiv dermatitele acrale de lins, sugerea flancului sau muscatul cozii (atunci cand nu se datoreaza episoadelor subepileptice). Hiperkineziile sunt descrise la cainii superreactivi, dificil de antrenat, neresponsivi la tranchilizante (dar care raspund la amfetamine), care prezinta si alte anomalii neurofiziologice (hipersenzitivitate alimentara, alterari in sistemul neurotansmitatorilor). „Prinsul mustelor“, mentionat doar la o varietate de rase, se manifesta uneori in episoade de anxietate sau halucinatii vizuale.

Tulburarile de somn se pot referi la episoadele de narcolepsie, nevoie irezistibila de somn, eventual cu perioade scurte si abrupte de slabiciune musculara, precedate de excitatie, desi animalul pare constient; cauzele pot fi diverse leziuni, din perioada perinatala sau de mai tarziu. Obiceiurile de eliminare aberante pot avea un fundament organic, dar si psihonevrotic. Cand este incriminata numai urinarea necorespunzatoare poate fi vorba doar de o componenta invatata, deprinsa in urma evolutiei unei boli, care s-a manifestat, printre altele, si prin astfel de semne. Pentru incontinenta urinara si de defecare, originea deviatiei este mai frecvent medulara sau endocrino-vegetativa.

Bolile inflamatorii ale organelor zonei lombare si pelvine (enteritele, colitele, nefritele, uretritele, cistitele, prostatitele, vaginitele etc.), toate pot determina si deviatii de eliminare a dejectiei. Cauzele neurologice ale incontinentei urinare pot imprima, intre altele, dissinergia vezico-sfincteriana[1], lissencefalia [2], alteori paralizia medulara, vagotonia pelvina s.a. Ureterele ectopice se observa, uneori, la femelele tinere, malformatia fiind de natura congenitala. si in urma unor interventii chirugicale asupra organelor din zona pelvina (ovariectomia, cistotomia, uretrostomia perineala etc.) se poate instala incontinenta urinara, ca urmare a distrugerii filetelor nervoase ale zonei sau a formarii aderentelor pelvine. Incontinenta urinara aparuta ca urmare a ovario-histerectomiei, dependenta de nivelul estrogenilor, are exclusiv determinare hormonala, mai frecventa la rasele de vanatoare si la rasele grele. Incontinenta fecala poate fi reflexa in caz de „colon iritabil“, dependenta de disfunctia cognitiva din dementa senila, ca si de eventuala retardare mintala la animalele care nu pot invata sa defece afara sau doar traumatica (hernia perineala, traumatismele zonei anale. Putem concluziona, in urma prezentarii de mai sus, ca natura deviatiilor de comportament socio-etologic la cainii de companie este extrem de variata. De aceea, stabilirea unui diagnostic de certitudine este asa de anevoioasa, implicand mult discernamant si pricepere din partea clinicianului comportamentalist. in articolele viitoare, vom prezenta principalele deviatii comportamentale de la caini, cu care clinicianul se confrunta cel mai frecvent in practica. [1] Dissinergia reflexa: nesincronizarea mecanismelor de eliminare intre musculatura detrusoare si sfincterul vezical extern, ca urmare a incompetentei sfincterului, vezica urinara golindu-se automat cand atinge starea de plenitudine. [2] Lissencefalia: absenta circumvolutiunilor cerebrocorticale.

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:30
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/item/3173-etiopatogeneza-tulburarilor-de-comportament-idiopatice-simptomatice-sau-secundare-unor-boli-neurologice.html layout=button_count image=https://www.veterinarul.ro/media/k2/items/cache/88db7844af2ce90dd73b32850051e7fc_XL.jpg desc=Bolile functionale si organice ale sistemului nervos pot contribui, si ele, la modificarea obiceiurilor, indeosebi a celor sociale. size=small}