Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540

Prezentare de caz: fractura la nivelul colanei lombare L4

Cele mai des intalnite fracturi la nivelul coloanei vertebrale sunt cele de la nivel toraco-lombar. in proportie de 50-60% din cazuri, pacientii prezinta leziuni la nivelul vertebrelor T 11 –L 6. (Slecker, Bubb, Wolekl, 1998).

In cazul de fata, mi-a fost prezentat la clinica un catelus metis in varsta de 2 ani cu paralizia trenului posterior prezentand de asemenea incontinența urinara si escare vizibile. La examinarea neurologica s-a observat ca nu pre zenta reflex patelar, cu reflex de retragere a membrului pelvian diminuat, sensibil doar la durerea profunda si cu reflex anal diminuat. in urma examinarii radiologice s-a putut observa o fractura la nivelul coloanei vertebrale in zona lombara, L4 (Fig. 1).

16

Examinarea radiologica a fost singura metoda de diagnostic imagistic efectuata, in acest caz nefiind posibile examinarea RMN si examinarea radiologica cu substanta de contrast. Desi eutanasierea parea singura optiune, am optat pentru interventia chirurgicala cu rezultat necunoscut sau cu posibilitati de recuperare minime. Interventia chirurgicala a avut ca scop refacerea si stabilizarea fracturii printr-o tehnica spinala segmentata; pentru fixarea broselor si a serclajului a fost necesara expunerea proceselor dorsal spi noase si a fatetelor articulare (Fig. 2 si 3).

16 2

16 3

Dupa interventia chirurgicala s-a instituit un plan de fizioterapie manuala de lunga durata cu examinare neurologica zilnica, urmarind refacerea progresiva a locomotiei pe trenul posterior. La 2-3 zile postoperator a inceput sa miste usor membrul pelvian drept, cu un reflex patelar minim, dar in prezenta reflexului de retragere a membrului pelvian insotita de perceptia durerii profunde. La 2 saptamani de la interventia chirurgicala, animalul facea sprijin de scurta durata pe membrul posterior drept, cu reflexul patelar imbunatatit. Celalalt membru avand reflexul patelar diminuat, fiind prezenta doar perceptia durerii profunde. La 4 saptamani de la interventia chirurgicala animalul si-a redobandit aproape in totalitate functia membrului posterior drept (Fig 4).

16 4

In ceea ce priveste membrul posterior stang, s-a observat o imbunatatire a reflexului patelar, flexia si extensia fiind dificil de realizat. in prezent, animalul continua fizioterapia manuala cu vizite periodice la clinica, in vederea evaluarii progreselor neurologice. Procesul de recuperare in aceste cazuri este de lunga durata, putand ajunge pana la 6 - 12 luni. 

In functie de gravitatea leziunilor sau fracturilor la nivelul coloanei vertebrale, interventia chirurgicala se realizeaza doar daca prognosticul de vindecare si planul de recuperare postoperator sunt pozitive.

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:32
Dr Andrei Caloiu

Clinica veterinara Sarmivet

Website www.sarmivet.ro