Autentificare

Analiza de risc II. Baza conceptuala

Analiza de risc este un concept relativ nou, in special ca aplicabilitate in domeniul medical si in particular in domeniul sanitar veterinar. In acest sens sunt laudabile eforturile autoritatii competente centrale de a organiza o structura care sa aiba competenta recunoscuta in acest domeniu. Dar despre cadrul institutional pentru acest pretentios domeniu vom prezenta o analiza in alt episod al serialului pe care autorii si l-au propus.


Baza conceptuala a analizei de risc in formatul sau calitativ dar si cantitativ sunt doua aspecte ale stiintelor matematice cunoscute ca teoria existentialitatii tetranice si teoria probabilitatilor. Prima teorie se utilizeaza pentru a explica cele patru elemente de baza ale conceptului de analiza de risc, iar cea de-a doua teorie se utilizeaza pentru a explica aspectul cantitativ al analizei de risc.

Teoria existentialitatii tetranice poate fi sumarizata in urmatorul enunt: toate evenimentele, toate actiunile care se produc si in special cele la care participa elementele vii, de la cele mai mici forme de organizare a materiei ca forme de viata, se pot defini ca avand aspecte cunoscute si aspecte necunoscute. Ambele tipuri de aspecte, atat cele cunoscute cat si cele necunoscute, includ elemente cu aspect malefic si elemente cu aspect benefic.

Elementele cunoscute cu efect malefic sunt definite prin notiunea de RISC iar cele cunoscute cunoscute cu aspect benefic sunt definite prin notiunea de SANSA, pe cand elementele necunoscute cu aspect benefic sunt definite ca HAZARD, iar elementele necunoscute cu efect malefic sunt cunoscute sun denumirea de NESANSA. Acestea sunt cele patru notiuni de baza ale analizei de risc si daca se inteleg bine acesti termeni, conceptul de analiza de risc poate fi aplicat procedural pentru orice activitate sau actiune, cu sau fara participarea omului sau a altor elemente vii.
Este esential sa intelegem si mai ales sa utilizam corect acesti termeni, pentru a-i diferentia sau delimita de utilizarea altor termeni neconformi sau neadecvati conceptului de analiza de risc, folositi in special de scoala franceza, in literatura de specialitate produsa in limba franceza sau in versiunile in limba engleza.

Pentru o mai buna intelegere, sa exemplificam cele enuntate si sa antamam exemplul clasic al zborului cu avionul care dicotomial, se preteaza cel mai bine pentru scopul propus, deoarece in acest caz exista doar doua posibilitati: avionul sa functioneze bine si sa ajungi cu bine la destinatia propusa dar viu si nevatamat sau sa nu se intample acest lucru si sa aiba loc tragedii de proportii diferite.
Trebuie, de asemenea sa mai precizam un aspect: aspectul benefic si malefic trebuie interpretat relational, in relatie cu un anumit scop.

Decizia de a zbura cu avionul se face cu acceptarea elementului cunoscut malefic, adica posibilitatea ca avionul sa nu ajunga la destinatie, in conditii normale. Sunt persoane care au o teama maladiva de zborul cu avionul (fotbalistul Berkampf sau cantaretul Adriano Celentano nu au zburat niciodata cu avionul) pe cand, pentru altii, acest fapt este ceva nomal, firesc (tenismanii care joaca pe cele patru continente azi la Sydney si saptamana viitoare la Barcelona, de exem­plu). Acesta este elementul cunoscut benefic, adica sansa.

Ca o curiozitate, pentru cei ce au frica de a zbura cu avionul, probabilitatea de producere a unui accident aviatic este infinit mai mic decat orice alt tip de vehicul, fie el terestru, aerian acvatic sau subteran, iar numarul celor implicati in astfel de accidente este semnificativ mai mic decat toate celelalte mentionate.

Nimeni nu stie cand si unde se poate produce un accident aviatic, se iau toate masurile pentru a preveni un astfel de accident, dar totusi se intampla, acesta constituind elementul necunoscut benefic sau hazardul, in comparatie cu faptul de a te afla la bordul unui avion subiect al unui accident aviatic, ceea ce constituie elementul necunoscut malefic sau nesansa.

Desigur, aspectul malefic sau benefic trebuie privit la elementul de raportare. Daca luam cazul zborului cu avionul. In cazul avioanelor de la 11 septembrie 2004, scopul pasagerilor era sa ajunga la destinatie cu bine. Acestea ar fi fost elementele cunoscute, cu sansa si riscul asu­mat la imbarcare.

Scopul teroristilor era sa deturneze avioanele si sa le dirijeze spre obiective americane strategice. Pentru ei, ajungerea cu bine la destinatie ar fi fost un element necunoscut malefic, o nesansa, in contextul unui element necunoscut benefic, posibilitatea de a trece de sistemele de protectie de pe aeroport.

Sistemul de raportare este foarte important pentru demararea unei analize de risc si in acest demers, trebuie stiut foarte bine pentru ce elaboram o analiza de risc. Definirea clara a scopului analizei de risc identifica domeniile competentelor serviciilor sanitare vetrinare si pentru siguranta alimentelor pentru care se definesc module de realizare a analizei de risc, chiar daca, procedural, matricea de referinta este una bine clarificata.

Un student de-al meu m-a solicitat sa explic cum un act sexul poate fi malefic, cand perpetuarea speciilor este ceva innascut si placut. Nici mai usor de explicat existentialitatea tetranica in acest caz. Un act sexual are elemente cunoscute malefice sau benefice.

Elementul cunoscut benefic este satisfactia sexuala si alte manifestari fiziologice corelate cu aceasta, aspect im­portant, din moment ce poate constitui motiv de desfacere a unei casatorii, chiar bazate pe dragoste. Elementul cunoscut malefic este ca, dupa primul contact sexual exista o nepotrivire emotionala intre cei doi parteneri.

De foarte multe ori cei doi par­teneri pot trece peste aceste aspecte, prin tatonare si prin interese emotionale sau materiale comune, pot avea copii, o familie. Dar scopul fiecaruia nu este atins: barbatul are o ejaculare precoce si se simte vinovat, femeia nu realizeaza orgasmul si se simte la fel vinovata, poate de frigiditate. Ambii parteneri au un sentiment de culpabilitate, ce se constituie in elementul cunoscut malefic, asociat de multe ori cu cautarea unui partener/partenere care sa le infirme conceptiile.

In cazul unui act sexual extraconjugal sau in cazul in care un partener a avut un act sexual extraconjugal, din moment ce la casatorie erau sanatosi exista un element necunoscut benefic: posibilitatea de a nu contracta o boala venerica si marea nesansa ca partenerul chiar sa fie bolnav de o boala venerica. Mare nesansa.

Inceputurile teoriei probabilitatilor sunt legate de numele matematicienilor Blaise Pascal si Pierre Fermat in secolul al XVII-lea, corelate cu probleme legate de probabilitate la jocurile de noroc. Dezvoltarea teoriei probabilitatilor si cercetarea unor probleme, altele decat jocurile de noroc, sunt lucrarile unor matematicienii precum: Abraham Moivre, Pierre-Simon Laplace, Carl Friedrich Gauss, Simon-Denis Poisson, Andrei Andreevici Markov in secolul XIX, iar in secolul al XX-lea Andrei Nikolaevici Kolmogorov si al lui Alexandr Iakovlevici Hincin.

Conform teoriei probabilitatilor un eveniment poate fi: sigur - evenimentul aparitiei uneia dintre fetele1,2,3,4,5,6 a unui zar; imposibil-evenimentul aparitiei fetei 7 la un zar; aleator- evenimentul aparitiei fetei 3 la un zar. Frecventa unui eveniment h(E)= m/n, unde m reprezinta numarul de aparitii a evenimentului E, in cazul a n incercari. Probabilitatea unor evenimente aleatoare este, in cazul unui numar n suficient de mare de experimente, in care evenimentul E apare de m ori, in fapt, frecventa relativa m/n ce poate fi socotita ca valoarea probabilitatilor. Aceasta valoare se numeste probabilitatea (statistica ) a evenimentului E si se noteaza P(E)=m/n;.


Autori: Prof. univ. dr. Gheorghe Ontanu - Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, membru al Societatii Mondiale de Analiza de Risc
Drd. Clara Vasilescu - Institutul de Diagnostic si Sanatate Anima­la; responsabil pentru analiza de risc pentru laboratoarele medicale