Autentificare

Veterinar acuzat ca nu si-a facut datoria.

Totul a plecat de la un titlu dintr-un ziar local. "Veterinar acuzat ca nu si-a facut datoria" unde, un reporter a surprins destul de bine starea medicinii veterinare romanesti din zona concesiunilor. Este un articol echilibrat in care ziaristul, aproape ca nu a intervenit cu pareri personale sau concluzii. Nu pentru ca nu ar fi stiut sa scrie sau nu a avut vreun interes. Pur si simplu nu a inteles, sau mai bine spus nu cred ca s-a dumirit cum sta treaba cu responsabilitatea in medicina veterinara. Este halucinant dar adevarat. Nici medicii veterinari din mediul rural nu stiu cum sta treaba cu profesia lor si care este rolul lor sau daca au vreun rol. Este o buimaceala perpetua.

Pai sa incepem cu inceputul.

"Medicul veterinar din Pastraveni, privatizat, dar aflat in contract cu DSVSA Neamt pentru actiunile de imunizare a pasarilor si animalelor, este reclamat ca nu se preocupa indeajuns de sanatatea vietuitoarelor din comuna." Pentru un om din afara sistemului dar cu acces la informatii si care stie sa utilizeze informatia este derutant sa vada ca medicul veterinar este privatizat dar are contract cu statul. Nici un om normal, intr-o economie normala nu ar intelege asta. Dar la noi, unde totul este de'andoasele, nu ne mira. Daca intrebi la DSV ti se raspunde de catre unele institutii ca medicul veterinar este privatizat si raspunde de ceea ce face, la alte institutii nu ca, cica este sub contract cu statul si trebuie sa faca ce i se spune de catre DSV!!!. Daca intrebi medicul veterinar in cauza ti se raspunde ca el nu e platit sa faca "aia" sau "ailalta treaba" si ca e privatizat. Dar atitudinea lui este de angajat al statului care asteapta banii de la stat pentru a-si lua "leafa" dupa zicala "daca statul nu mi-a dat banii pe concesiune inca, eu ce sa fac, de unde bani" (vezi raspunsul doamnei doctor din articol). Daca intrebi oamenii din sat acestia iti spun toti "pai da nu e platit de la stat sa faca treaba, de ce sa ii mai dam si noi ca si asa nu vine pe aici cu anii" Astfel a spus si reclamantul din articol: “Anul trecut, doamna doctor nu a vaccinat pasarile si in iarna asta mi-au murit 60 de gaini; cine mi le plateste?”, s-a plans Lorica Mihaila, din satul Lunca Moldovei.

Intr-o societate normala lucrurile ar fi stat astfel: medicul veterinar ar fi avut contract cu proprietarii in calitatea lor de fermieri pentru a gestiona starea de sanatate, ar fi realizat operatiuni de imunizare, tratamente sau consultatii in conditii tehnice si la preturi negociate. Daca proprietarii cresc de placere animale atunci se pot prezenta la cabinetul veterinar de oriunde vor, cu animalul respectiv sau cu mainile in buzunar si pot stabili cu medicul, contra cost, conduita de imunizare, consultatie si tratament. Medicul inregistra ambele cazuri in registrul de clienti si/sau consultatii, deschidea fise de consultatie si registre de ferma si se ocupa contra cost de caz. Punct.

Aceasta pare o treaba corecta facuta de proprietar si de medicul veterinar. Daca un proprietar nu este multumit de aceasta activitate atunci ia toate aceste documente si se duce la CMVRO si le prezinta. CMVRO ancheteaza, verifica documentele oficiale din cabinet, dezbate chestiunea si ia o masura. Simplu si civilizat cu reguli clare. Daca statul doreste sa fie sigur ca anumite specii de animale sunt sanatoase la anumite boli nu are de cat sa faca la fel. Il contacteaza pe medic, ii solicita evidenta contractelor si ii proune un pret pentru o actiune. Daca medicului ii convine, atunci se face contract pentru animalele inregistrate la acel cabinet, medicul face treaba solicitata de proprietar care in cazul acesta este statul si statul il plateste cinstit. Daca statului nu ii place ce a facut medicul, ca orice proprietar constiincios si grijuliu fata de animalele sale, se indreapta cu plangere la CMVRO si treburile decurg normal. Daca statul nu plateste la timp si corect, medicul se adreseaza in instanta si recupereaza dauna, daunele colaterale si dobanzi.

Aceasta inseamna normalitate intr-un sistem veterinar corect, cinstit, cu medici responsabili si platiti corect pentru activitatea pe care o desfasoara, valorizand astfel numele de medic veterinar, anii de studiu si investitiile.

Probabil ca au fost bune concesiunile la vremea lor, probabil ca s-au castigat bani buni pe nemunca sau prea putini bani pentru prea multa munca. Dar oare nu ar fi cazul sa intram pe un fagas normal? Tipul asta de struto-camila socialisto-capitalista nu pare o aiureala? Daca sistemul veterinar in general nu se trezeste si nu se va autoregla, cu siguranta ca piata si mecanismele capitalismului vor baga la propriu in pamant multi medici veterinari, de la stat si din mediul privat. Criza va lovi necrutator.

In cazul analizat si conform legilor in vigoare, statul este la fel de responsabil ca si medicul veterinar din acea localitate. Statul este in culpa ca a dat un contract de concesiune unui medic care nu isi poate face treaba corect si este raspunzator de limitarile si conditionarile impuse pentru acea localitate privind serviciile veterinare. Cu alte cuvinte, statul decide ce se intampla cu animalele oamenilor de parca statul ar fi proprietarul acestora. Este ca si cum dvs ati avea o masina si eu statul te oblig sa te duci la service-ul X de trei ori pe an ca asa vreau eu, stat fiind si bineinteles ca trebuie sa platesti si pretul impus de service. Pe de alta parte, el, statul, nu se preocupa de calitatea actului medical ca nu e treaba lui, ci a CMVRO. Pe el, statul, il intereseaza doar actiunile platite de stat si daca medicul a facut acele actiuni si atat. Totodata medicul ar fi trebuit sa aiba in acea localitate un cabinet medical veterinar dotat care sa faca fata cererilor si conditionarilor impuse de acel contract de exclusivitate. CMVRO este raspunzator de calitatea actului medical, ca nu ia masuri privind modul de desfasurare al actului medical, lipsa autorizatiei sau nerespectarea normelor de autorizare. Pana la urma cine este responsabil ca nici noi nu mai intelegem prea bine?

In final nu se va intampla nimic deoarece tot ce am comentat noi este o brambureala in care singurul responsabil este proprietarul care: "de ce are gaini si nu se preocupa de ele". Acest proprietar de animale care intr-o zi renunta la ele, pleaca in Spania sau Danemarca la munca si daca vine inapoi cumpara legume si pui de la supermarket. In aceste conditii, ce va mai trata medicul veterinar care "nu are nici o vina" si care se plange ca "lumea nu mai creste animale"?

Cu o inconstienta aproape morbida si sistemul si medicii ingroapa incet, incet propriile afaceri. Nu vrem sa aratam pe nimeni cu degetul, nu vrem sa prezentam solutii miraculoase ci doar sa subliniem o mare problema a sistemului veterinar care trebuie rezolvata de cei care doresc sa mai practice medicina veterinara intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.

Mai jos va prezentam articolul in integralitate pentru a trage singuri concluziile, alaturi de comentarii care sunt poate la fel de interesante ca si articolul in sine:

Ateptam impresii, discutii sau comentarii rautacioase, poate asa se contureaza totusi o solutie.

Screen Shot 2013-02-28 at 15.12.57

Screen Shot 2013-02-28 at 15.13.08

Ultima modificareMiercuri, 06 Martie 2013 21:21
Dr. Iulian Vieru

Medic Primar Veterinar

Fondator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: Ce viitor au studentii de la medicina veterinara? »