Autentificare

Inseminarea artificiala la Porci - partea 2

Contents[Hide]

Inseminarea artificiala (IA) la scroafe poate fi o sursa de venituri importanta pentru medicul veterinar practician. Vom continua articolul din numerele anterioare cu noi informații utile in practica

1. DEPOZITAREA MATERIALULUI SEMINAL LICHID

Depozitarea prin congelare amaterialului seminal de vier scade randamentul de fertilitate din cauza pierderii integritații membranei in timpul congelariisi decongelarii. In schimb materialul seminal proaspat diluat este utilizat pescara larga pentru IA in ziua de colectare sau in zilele imediat urmatoare. Pentru depozitarea lichidului seminal diluat, doi factori sunt foarte importanți: temperaturade colectare si depozitare, precum si compozitia mediul de stocare.

1.1. Temperatura de colectare,transport si depozitare

Compozitia diferita a fosfolipidelor din membrana spermatozoizilor de vier fata de spermatozoizi de taur, cu un raports cazut de colesterol/fosfolipide si oasimetrica distribuire a colesterolului ininteriorul membranei spermatozoizilor de vier, ii face foarte sensibili la temperaturi scazute, avand ca rezultat cresterea permeabilitații si pierderea de membrana. Prin urmare, racirea rapida a ejaculatului la 15 ° C sau de racirea sub 15 °C duce la pierderea viabilitații sau soc rece. Pentru a evita acest soc rece, ejaculatul se predilueaza si trebuie lasat latemperaturi de peste 15 ° C timp de cateva ore pentru a induce rezistența larece. In practica, materialul seminal este colectat in cutii izolate pentru a evita contactul cu suprafetele reci iar diluarea ulterioara se face intr-un mod in care temperatura este diminuata treptat. Doua protocoale diferite sunt folosite in mod normal pentru acesta:

1) Un pas,cand diluția este preancalzita un timp (~33 ° C) sau este folosit diluant la temperatura camerei sau

2) cu doi pasi de diluare:se incepe cu o dilutie de 1:1 cudiluant preancalzit usor (~ 33 ° C), urmata de o a doua diluare fie intr-un diluant preancalzit sau un diluant pastrat la temperatura camerei.

Dupa dilutia finala, se iancarca dozele si apoi materialul seminal este lasat sa se raceasca treptat la17 ° C. Atunci cand dozele de material seminal urmeaza sa fie transportate, trebuie luate masuri de precautie pentru a evita fluctuatiile de temperatura. Mai departe depozitarea materialului seminal diluat se face la 17 ° C, la care metabolismul spermatozoizilor este redus, aceasta fiind o conditie necesara pentru a prelungi perioada de stocare.

Acest articol prezintă informații medicale detaliate, cu impact emoțional crescut și din acest motiv este destinat exclusiv medicilor veterinari.

Dacă doriți să aveți acces la conținutul complet al acestui articol, sunteți medic veterinar și sunteți deja abonat vă rugăm să vă autentificați în formularul de mai jos cu userul si parola primită la abonare. Daca nu ați primit emailul de activare al contului, il puteti cere pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la0733.969.091 . Dacă nu aveți încă un abonament citiți condițiile în care aveți acces la informațiile din aceast articol urmând linkul: DETALII PRIVIND ACCESUL

Autentificare

Logare

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 19:33