Hormonii de sincronizare la vaci

Beneficiile inseminarii artificiale sunt binecunoscute la crescatorii de vite, cu toate acestea, protocoalele de sincronizare pot provoca dureri de cap atunci cand vine vorba de planificarea sezonului de reproductie.

Pentru a intelege aceste protocoale, poate fi de ajutor sa stii mai multe despre hormonii care sunt folositi pentru a regla perioada de calduri.
In Statele Unite ale Americii, in fiecare an sunt aprobate o serie de protocoale de sincronizare a vacilor si junincilor de carne. Aceste protocoale vizeaza momentul administrarii hormonilor pentru a permite sincronizarea ciclului estral. Pentru a controla perioada de calduri - ceea ce iti poate permite sa ai un sezon de reproductie de succes - sunt aprobati pentru folosire trei tipuri de hormoni.

Tabelul 1: Hormoni folositi de regula in sincronizarea estrului


Produs Denumire comerciala
Hormoni ce elibereaza Gonadotropina

 • Folligon
 • Chorulon
 • Sergon
 • Cystorelin
 • Fertagyl
 • Receptal

Progesteron sintetic

Melengestrol acetate, aditiv pentru hrana animalelor active pe cale orala, folosit numai pentru juninci

Progesteron

CIDR, introducere intravaginala de hormon ce elibereaza progesteron

Prostaglandine

 • Lutalyse
 • Estrumate
 • Prostamate
 • estroPLAN
 • In-Synch

Prostaglandina F2α (PGF) este un hormon care este produs de uter pentru a regresa Corpul galben(CL) si pentru a permite femelelor sa intre in calduri. Administrarea unei doze unice de exogen PGF (de la o sursa externa) va regresa corpul galben in zilele de la 6 - 18 ale perioadei de calduri. Daca inainte de ziua 6 CL nu a ajuns la maturitate deplina si nu a raspuns la PGF, dupa ziua 18 CL va fi in mod natural in regres.

Hormonul de eliberare a Gonadotropinei (GnRH) este folosit pentru a induce ovulatia si pentru initierea unui nou val folicular in protocoalele de sincronizare.

Administrarea de GnRH exogen va genera o cascada de raspunsrui hormonale care va provoca foliculii care sunt mai mari de 10 mm sa ovuleze. Dupa ovulatie va fi initiat un nou val folicular. De aceea GnRH se administreaza la inceputul protocoalelor de sincronizare si de asemenea in momentul inseminarii la un anumit timp fix AI, atunci cand vrem sa fortam femela sa ovuleze la momentul inseminarii artificiale.

Progesteron
Dupa ovulatie, femela produce un CL care produce progesteron (P4)., acesta este hormonul care mentine femela in calduri. De asemenea este hormonul responsabil pentru mentinerea sarcinii. Exista doua produse utilizate in protocoalele de sincronizare pentru a imita CL: progesteronul sintetic, doza orala de MGA, si progesteron, prin utilizarea unui CIDR. Ambele produse pot imita efectul pe care CL il are asupra ciclului estral. Administrarea de P4 exogen va tine vacile in calduri, va opri ovulatia, care daca nu este prezent un CL. Acest lucru permite reglarea ovulatiei.

Hormonii pot astfel fi folositi astfel pentru a sincronica manifestarea galdurilor in cadrul unei  turma si care este in fapt scopul administrarii dar este mai important faptul ca protocoalele de sincronizare trebuie urmate in mod corespunzator. Sunt greu de explicat aceste sisteme complexe si cascade hormonale fara detalii extreme, si de aceea, desi acest articol nu este o imagine completa a acestor procese, va va aduce putina lumina la utilizarea si scopul administrarii acestor hormoni. Amintiti-va ca este important sa respectati cu strictete protocoalele pentru a avea un sezon de IA de succes.

sursa: Universitatea Dakota de Sud

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 19:48
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul