Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
Autentificare

Osteotomia ulnei prin abductie proximala in displazia de cot si afectarea compartimentului medial

Osteotomia ulnei prin abductie proximala in displazia de cot si afectarea compartimentului medial

Displazia de cot este una din afectiunile des intalnite la caine, care se manifesta prin schiopatura si durere. Aceasta afectiune se intalneste la toate rasele de caini medii si mari.

Displazia de cot este favorizata de urmatoarele patru cauze: osteocondrita disecanta, neuniunea procesului anconal, fragmentarea procesului coronoid si incongruenta radio-ulnara. Cele mai des intalnite aspecte patologice sunt fragmentarea procesului coronoid si afectarea compartimentului medial al humerusului.

Clinic, displazia de cot se manifesta cu shiopatura brusca sau graduala, in unul sau ambele membre cu intepenirea sau scadrea razei de miscare dupa perioade de odihna, schiopatura evidenta dupa efectuarea unor exercitii. Semnele clinice sunt prezente la cainii tineri in jurul varstei de 5 – 12 luni.

Optiunile de tratament ale displaziei de cot si a compartimentului medial sunt limitate la tratamente conservatoare (administrarea de analgezice, diverse diete), pana la osteotomii corectoare care schimba biomecanica articulatiei sau chiar protezarea totala a cotului.

Sistemul PAUL este o metoda noua de tratament care se potriveste pacientilor tineri si acelor care nu prezinta stadii avansate de osteoartrita.

2

Dr. Ingo Pfeil din Germania, a realizat ca prin osteotomia ulnei la nivel proximal se reduce presiunea pe compartimentul medial rezultand astfel o imbunatatire a razei de miscare si implicit eliminarea durerii. Printr-o abductie usoara de 4- 6 grade a ulnei, dupa realizarea osteotomiei rezulta modificarea centrului de greutate asupra compartimentului medial. Ulna este fixata cu ajutorul unor placute speciale (ALPS PAUL).

 

3

Aceasta tehnica este noua iar riscurile postoperatorii sunt mult mai putine decat in cazul osteotomiei humerusului prin alunecare iar majoritatea complicatiilor au fost date de erorile tehnice.

Bibliografie:

torringtonorthopaedics.com/blog/tag/ulnar-osteotomy

kyon.ch

Ultima modificareJoi, 02 August 2018 19:06
Dr Andrei Caloiu

Clinica veterinara Sarmivet

Website www.sarmivet.ro