Gestionarea corespunzatoare a protectiei impotriva parazitilor externi la caini

Prevenirea infestatiilor cu purici si capuse la caini si implicit reducerea bolilor transmise de acesti vectori sunt semnificativ influentate de momentul inceperii tratamentelor si de modul in care acestea sunt continuate pe parcursul unui an. Ideal ar fi ca aceste tratamente sa nu fie intrerupte niciodata si sa cuprinda unul sau mai multe produse, compatibile intre ele, care sa protejeze eficient si in siguranta cainele de toti parazitii importanti.


De exemplu, conform ciclului de viata al capuselor ele pot fi prezente in mediul extern atunci cand temperatura este cateva zilele consecutiv de 6°C. Astfel infestatiile pe care acestea le pot provoca cainilor, pot incepe chiar si in lunile de iarna Ianuarie-Februarie, luand, de cele mai multe ori, prin surprindere proprietarii ce nu ofera o protectie constanta cainilor.

Medicul veterianar este cel mai in masura sa stabileasca un program cu cel mai bun produs sau mix de produse ce va poate proteja eficient animalul de companie. Nu tot timpul alegerea are un raspuns pozitiv de prima data pentru solutionarea tuturor aspectelor implicate in aceast protocol - eliminare eficienta si in egala masura pentru toti parazitii atat de pe caine cat si din mediu, persistenta efectului indiferent de conditiile in care este expus cainele, lipsa efectelor secundare atat pentru caine cat si pentru alte persoane sensibile aflate in jurul acestora, pretul etc

Unul din principalele scopuri ale acestei protectii il constituie eliminarea capuselor si reducerea in acest fel a riscului de transmitere a unor boli grave la caini, dintre acestea cea mai frecventa fiind Babesioza.

Grupul de paraziti care determina aceasta boala a fost descoperit de bacteriologul roman Victor Babes, de unde si numele bolii si al agentilor care o produc.
 Babesioza este o piroplasmoza produsa de protozoare din genul Babesia. Exista numeroase specii de Babesia care infesteaza diverse specii de animale (cai, caini, pisici, chiar si omul uneori). La caine 2 specii sunt incriminate pentru producerea acestei afectiuni: Babesia canis (de dimensiuni mari) si Babesia gibsoni (specia mai mica). Specii noi de Babesia continua sa fie descoperite peste tot in lume.

 Boala este transmisa de capuse care sunt gazdele intermediare ale parazitului. Capusele elibereaza microorganismele tinere in torentul sangvin al cainelui. Acestea se ataseaza de hematii (globulele rosii) si le invadeaza.

Pe o hematie se pot atasa pana la 4 indivizi. In interiorul hematiei organismele se divid in 2 si apoi incep sa secrete enzime toxice care distrug hematia. Microorganismele sunt eliberate din nou in torentul sangvin unde vor ataca alte hematii. Capusele pot consuma aceste globule rosii infestate si pot transmite Babesia la un alt animal. Astfel, ciclul se repeta. 
Hematiile infectate sunt atacate de sistemul imunitar, deoarece sunt considerate agenti patogeni din cauza prezentei parazitilor. Astfel se produce o dubla distrugere a hematiilor: auto-imuna si produsa de Babesia, care duce la anemie masiva. Majoritatea cainilor aflati in faza acuta necesita transfuzie de sange datorita anemiei severe.

 Daca semnele infectiei acute sunt de intensitate moderata si ne-letale, se trece in forma cronica.

Animalul aparent sanatos este totusi purtatorul parazitilor si ii poate transmite altor caini prin intermediul capuselor.

Aceasta boala este dificil de diagnosticat, insa o analiza simpla de sange poate detecta anemia (scaderea numarului de globule rosii) si trombocitopenia (scaderea trombocitelor). In unele cazuri, microrganismele pot fi vazute pe frotiu de sange, sansele sunt mai mari daca sangele este recoltat din capilare (ureche) decat din vasele de sange. Aceasta este o confirmare a infectiei, insa absenta lor de pe frotiu nu inseamna ca animalul este sanatos.

In prezent, exista diferite scheme de tratament pentru aceasta boala, in functie de specia care a produs-o. Tratamentul este destul de costisitor, de lunga durata si uneori cu multe efecte secundare. Un regim igienico-dietetic este necesar in completarea celui medicamentos. Transfuzia de sange poate fi uneori o necesitate. Babesioza este o boala mortala daca nu se intervine la timp.

Medicul veterinar va va recomanda tratamentul adecvat pentru cainele dumneavoastra.

Preventia este cea mai buna metoda pentru a va scapa companionul de aceasta boala. Orice stapan de caine trebuie sa isi duca patrupedul la medicul veterinar pentru deparazitari externe periodice in functie de tipul de produs. 
Daca scoateti cainele la plimbare prin iarba (locul de unde se iau capusele), cand ajungeti inapoi acasa verificati-l de capuse. Daca descoperiti vreuna, indepartati-o si la primele semne de afectare ale cainelui, mergeti la medicul veterinar.

Produsele medical-veterinare existente in piata sunt si ele de doua feluri, privind informarea catre proprietari si anume, produse fara prescriptie medicala de care proprietarii pot afla chiar si din reclame radio-TV si produse cu prescriptie medicala despre care proprietarii pot afla informatii numai de la medicul veterinar si prin publicatiile specializate, aici incadrandu-se marea majoritate a produselor de ultima generatie.

Ultima modificareVineri, 27 Iulie 2018 21:13
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul