Autentificare
updated 2:57 PM UTC, Jun 14, 2019

Dilatatiile esofagului (dilatatio oesophagi)

Dilatatiile esofagului pot interesa toate diametrele acestuia (ectasia oesophagi) sau numai a unei parti a lui, realizind jaboul esofagian (diver-ticulum oesophagi). La bou si cal, dilatatiile sint, de obicei, localizate in portiunea cervicala si intratoracica. La carnasiere si mai frecvent la ciine, apare numai in portiunea intratoracica, sub forma de megaesofag, consecinta a tonusului crescut al sfincterului cardiei, urmata de dilatatia cronica a segmentului intratoracic.


Etiologic Dilatatia esofagului este in unanimitatea cazurilor secundara, dezvoltata ca o consecinta a stenozelor sau obstructiilor esofagiene prin corpi obstructivi mari care dupa 2—5 zile determina aparitia leziunilor atit ale mucoasei cit si ale musculoasei. Ectaziile pot fi fuziforme, cilindrice, mai rar sacciforme. Ectagia esentiala (primitiva sau primara) este comuna cailor batrini datorita pierderii elasticitatii peretilor esofagului sau in urma parazitismului, a diverselor afectiuni ale ramurilor vagului sau ale spasmului cardiei. Diverticulele esofagiene pot fi determinate prin presiuni exercitate din lumenul viscerului — cele mai comune — diverti-culum per puhionem ortum — prin care se produce hernia mucoasei printre straturile musculare (oesophagocel). Reducerea rezistentei peretilor poate sa fie si consecinta adeziunilor peretilor esofagieni la unele procese dinafara lui (diverticulum per tractionem ortum) asa cum se intilneste mai des in mediastinitele adezive, adenopatii mediastinale, tumori etc.
Patogenie. Bolurile alimentare pot sa fie inghitite pina la un numar direct proportional cu marimea diverticulului si nivelul topografic al dilatatiei pe esofag. Mecanismul regurgitarii bolurilor alimentare prin an-tiperistaltism este acelasi ca la strictura sau stenoza esofagiana.

Simptomatologie. Apetitul este prezent, insa dupa mai multe boluri deglutite apar semnele vomituritiei, acompaniate de zgomote esofa-giene, si, evident, de dilatatia santului esofagian, care la palpatie da senzatia caracteristica esofagului impistat. Roentgendi agnosticul precizeaza la animalele de talie mica si la cele de talie mare, prezenta dilatatiei numai in regiunea extratoracica a esofagului; cateterismul, de asemenea, ajuta la precizarea nivelului la care se gaseste dilatatia.
Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice citate, diagnosticul diferential facindu-se cu stenoza, afectiune tot asa de grava ca si dilatatia care are acelasi prognostic defavorabil si aceeasi evolutie cronica.
Prognosticul este defavorabil, leziunea fiind aproape incurabila, si din cauza iminentei complicatiilor pulmonare sau casectizarii.
Tratamentul chirurgical nu da rezultate, de aceea animalele vor fi descoperite cit mai devreme si exploatate prin abator.

Tumorile esofagului (tumores oesophagi)

Tumorile proprii ale esofagului apar destul de rar la animale. Cele mai frecvent intilnite sint papiloamele si actinomicoamele la rumegatoare ; la cal, fibroamele, melanoamele, sarcoamele, rareori carcinoamele care se intind de la mucoasa gastrica si la cea esofagiana ; la ciine, sarcoamele,
chondroamele, chistii de re-
tentie provocati, de cele mai multe ori, de corpii straini ascutiti si de Spi-roptera lupi.
Simptomatologia se manifesta prin aceleasi semne ca in stenoza esofagiana. Tumorile pot fi diagnosticate anatomic pe baza sondajului esofagului, prin mijloace roentgenologice si uneori chiar pe cale histo-patologica, examinind materialul antrenat de sonda.

Prognosticul este defavorabil.
Tratamentul in cazul papiloamelor nu poate sa fie decit cel biologic (vezi tumorile cavitatii bucale). Granuloamele actinomicotice cedeaza la iodurate. Tratamentul chirurgical al tumorilor nu poate sa dea rezultate decit numai cind tumorile sint asezate la deschiderea cardiei.

Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul