Autentificare
updated 2:57 PM UTC, Jun 14, 2019

Bolile gusii - Catarul gusii (catarul ingluvial, gusa moale)

Esofagul prezinta la galinacee un diverticul sacciform — gusa — iar la palmipede numai o dilatatie fusiforma. Tulburarile intilnite aici sint inflamatorii (ingluvita) si functionale (obstructia, gusa pendulanta, ruptura si parazitismul).

Este frecvent intilnit la galinacee (gaini, curcani, porumbei).


Etiologic Catarul primar (primitiv, idiopatic) apare in urma diverselor iritatii : corpi straini, de metal, sticla, bucati de ata, toxice, varul stins, soda caustica, arsen, fosfor, mercur, ingrasaminte chimice, resturi de la industria vinului, cadavre putrefiate, consumul fainii de neghina etc. ; la porumbei dupa indepartarea puilor la virsta tinara care este urmata de o degenerare grasa a epiteliului proliferativ al gusii, care formeaza asa-zisul „lapte de porumbel". Catarul simptomatic sau secundar apare in diferite boli in-fectioase (diftero-variola, holera, pesta, spiriloza, neurolimfatoza), in paraziteze (trichomonoze, acarioza etc).
Simptomatologia se manifesta de la inceput prin abatere, indiferenta fata de mancare, zgribulire, intinderea capului pe git, cu efectuarea de diferite miscari de deglufitie. Dilatatia gusii devine din ce in ce mai mare, mai evidenta, proeminind inaintea gitului si pieptului. La palpare, gusa apare destinsa, moale, dind senzatia de crepitatie. La gainile mai mari pasarea poate sa elimine materialul si pe gura si pe nari ; ea slabeste rapid si moare prin autointoxicatie sau prin asfixia produsa de comprimarea traheei, rareori ajunge la inanitie.
Diagnosticul se pune destul de usor pe baza semnelor clinice. Diagnosticul etiologic este usor de stabilit pe baza evolutiei mai lungi in cazul formei primare, spre deosebire de evolutia scurta si asociata cu semnele caracteristice bolilor in care ea apare secundar.
Evolutia este de 4—5 zile, uneori vindecarea producindu-se spontan. in alte cazuri, dupa 4—5 zile, se ajunge la moarte prin complicatiile de mai sus.
Tratamentul preventiv consta in combaterea picei si in echilibrarea ratiei. Tratamentul curativ necesita intoarcerea pasarii pe spate, cu capul in jos, efectuind presiuni asupra gusii, astfel incit materialul sa poata fi eliminat pe cioc. in unele cazuri, se poate administra cu o seringa prevazuta cu un tub de cauciuc care se introduce in gusa, ser fiziologic caldut, in urma caruia eliminarea se face mult mai usor. Rezultate bune dau insa solutiile 1% de acid clorhidric, salkilic sulfat de fier, <cite o lingurita de 3 ori pe zi la galinaceele de talie mica, cite o lingura la cele de talie mare. Laptele acru, acidul laotic de asemenea aduc vindecarea oprind fermentatiile exagerate. Toate pasarile bolnave vor fi tinute la dieta timp de 24 ore dupa care se administreaza cereale prajite, orez, sfarimaturi de piine prajita. Porumbeii trebuie sa fie totdeauna supusi la dieta administrindu-le numai apa acidulata ca mai sus.

Ultima modificareMarți, 04 August 2015 10:16
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul