Autentificare
updated 2:57 PM UTC, Jun 14, 2019

Sindromul gastrocardiopneumic

Aceasta forma de sindrom plurivisceral vagotonic precizata clinic la cal de Roger, 1921, la caine de Liegeois, 1965, este consecinta unei vago-tonii exprimata pe aceste trei organe.
Etiologia este foarte variata. Vagotonia poate sa fie consecinta diferitelor actiuni endogene, provocate de diverse stari patologice ca icter cu colemie, uremie sau chiar a unor boli bronhiale, intretinute de o spina iri-tativa (inflamatie, parazitism, alergie) dar si de alte iritatii care pot sa se reflecte asupra cailor vagului de la centru pina la diversele lui ramificatii sau chiar la receptorii lui.

Parasimpaticul poate sa sufere excitatii de origine mecanica, prin diferite gitare, sau procese inflamatorii la nivelul gatului, mediastinului sau chiar la receptorii lui, prin corpi straini, parazitism, inflamatii de tip cronic sau in urma iritatiilor medicamentoase, prin abuzul unor substante colinergice. Iritatia poate porni de la oricare organ asupra caruia vagul isi manifesta influenta : cord, pulmon sau tub digestiv.
Simptomatologia se va traduce prin toate semnele vagotoniei la organele respective ; la aparatul digestiv : ptialism, tendinta spre diaree, hiper-clorhidrie, hiperperistaltism, rareori prin constipatie datorita enterospasmului care opreste tranzitul intestinal ; din partea aparatului cardiovascular prin : bradicardie (20—30 contractii cardiace pe minut la cal, 60 la ciine), hipo-tensiune arteriala, tonometrie scazuta si mentinerea bradicardiei chiar la efort sau spaima si intoxicatii. Din partea aparatului respirator, se observa dispnee astmatiforma cu hipersecretie bronhiala.
Descoperirea hipervagotoniei se poate face prin controlul tonusului pa-rasimpatic cu ajutorul reflexului oculo- sau otocardiac, animalul manifestand exagerarea tuturor acestor fenomene in favoarea parasimpaticotoniei (reducerea frecventei cardiace si eventual exagerarea fenomenelor respiratorii si digestive). Este totusi posibila participarea in acest sindrom numai a doua aparate : circulator si respirator sau numai stomac si cord.
Diagnosticul functional este usor de pus, mai ales atunci cind se verifica tonusul respectiv prin reflexul oculo- sau otocardiac; diagnosticul etiologic este mai greu de stabilit, necesitind explorari multiple, examene hematologice, microscopice, in directia parazitismului, descoperirea proceselor inflamatorii, granuloamelor, neoplasmelor etc.
Tratamentul va fi simptomatic, daca diagnosticul anatomic si etiologic este greu de stabilit. El poate sa fie realizat prin administrarea inhibitoarelor vagului (atropina, belladona) sau a novocainei asociata cu atropina pe cale intravenoasa. Descoperirea cauzei adauga la tratamentul simptomatic tratamentul etiologic. Descoperirea acestui sindrom vagotonic plurivisceral se impune pentru orientarea terapeutica in diverse stari si mai ales in cadrul colicilor in care, de obicei, se utilizeaza fara un control suficient al tonusului neurovegetativ colinergicele (pilocarpina, arecolina, ezerina, vasoperif etc.) care pot avea urmari grave, fatale prin oprirea cordului sau in urma asfixiei prin exagerarea starii astmatiforme.

Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul