Autentificare
updated 2:57 PM UTC, Jun 14, 2019

Sindroame solare - Sindromul de excitatie solara si sindromul de inhibitie solara

Sindroamele de excitatie sau de inhibitie solara sunt des intilnite la cal, vaca si ciine, ca o consecinta a excitatiei sau inhibitiei plexului solar. Plexul solar, asa cum arata Liegeois cuprinde ganglionii semilunari si celiaci in care vin fibrele ortosimpatice din marele si micul splanhnic si fibrele parasimpatice numai care trec pe aici. Ortosimpaticul inhiba contractiile si secretiile gastrointestinale inchizind prin contractara tonica sau clonica sfincterele, pe cind parasimpaticul exagereaza atit peristaltismul cit si secretiile gastrointestinale. Alaturi de fibrele simpatice si parasimpatice, plexul solar primeste si fibre senzitive viscerale care pe aici sunt numai in trecere.


Excitatia experimentala a plexului solar prin ciupire, pensare, stimuli electrici, chimici, determina dureri extrem de mari in regiunea epigastrica, oprirea peristaltismului intestinal, constipatia, aspecte demonstrate de L a i g -n e 1-L avastine (citat de Liegeois), ca si fenomene vasculare : an-giospasmul splanhnic demonstrat de R e i 11 y, 1938, sau de experientele noastre (Adamesteanusi col., 1954, vezi crizele vasculare abdominale). Consecinta angiospasmului splanhnic este hipertensiunea arteriala generala pe cind invers, un fenomen de inhibitie solara (paralizie prin anestezierea sau blocarea solara) produce o scadere exagerata a tensiunii arteriale, racirea extremitatilor, hipotermie si insuficienta circulatoare acuta mai ales la nivelul tubului digestiv, staza circulatoare prin vasodilatatie precum si sistarea completa a miscarilor gastrointestinale. Sindromul de excitatie cit si cel de inhibitie solara, se intilnesc frecvent in cursul tuturor peritonitelor, primul in perioada de debut cel de-al doilea in perioada de stare a acestora. Peri-loneul nu dispune de mijloace proprii de reactie ci se manifesta numai prin repercusiunile pe care suferinta acestuia le are asupra sistemului nervos, fie asupra receptorilor fie asupra efectorilor cailor sau a centrilor vegetativi locali. Asa cum arata Harvier si Chabrun, peritonita este pentru plexul solar ceea ce este meningita pentru scoarta cerebrala, cu alte cuvinte peritoneul este acela care sufera pe cind plexul solar este acela care striga. Iritatiile plexului solar pot insa sa fie determinate de diferitele procese care se dezvolta imprejurul lui si care pot actiona mecanic, reflex sau prin oprirea circulatiei in urma mieroangiopatiilor provocate ganglionului celiac, in special la cal prin parazitism ; astfel larvele de sclerostomi ; se dezvolta in diviziunile aortei posterioare si mai ales la nivelul originii marei mezenterice sau pe diviziunile acesteia provocind in consecinta procese degenerative scle-roase si infiltrative in centrii citati. Tulburarile functionale ramin localizate, sau prin arcuri reflexe vicioase pot sa difuzeze in organism pe teritorii din ce in ce mai mari, generalizindu-se.

Sindromul de excitatie solara (coelialgia)

Crizele de excitatie ale simpaticului solar abdominal sunt frecvente la cal, mai rare la bou.
Etiologic La cal, sindromul de excitatie solara apare ca o consecinta a sclerozei ganglionului celiac sau a diviziunilor acestuia in urma anevris-melor aortei abdominale si mai ales ale marii mezenterice produse de larvele de sclerostomi care invadeaza peretii acestor vase, determinind astfel tulburari circulatorii (crize vasculare) sau motorii (ileusuri dinamice, paralitice, enterospasme, crampe) generatoare ale sindromului de colici. Leziunile peritoneale incipiente ca si aderentele realizeaza de asemenea excitatii mari. La ciini, se intilnesc la rasele pitice de apartament, care din cauza felului de intretinere ajung la constipatii, ptoze viscerale care la rindul lor determina destinderi ale filetelor care pleaca din ganglionul solar. Inflamatiile plexului solar, nevritele solare, pot fi consecinta diferitelor enteropatii evo-luind mai ales in urma enteritelor, gastritelor sau a endo- sau exointoxica-tiilor. La rumegatoarele mari si la ciine, pot aparea leziuni degenerative ale ganglionului solar determinate de intoxicatia cu plumb, comparabila cu aspecte identice din aceeasi intoxicatie la om.
Simptomatologia se va traduce prin semne dureroase viscerale si cardiovasculare.
La cal, simpaticotonia apare sub forma de crampe cu reflectivitate crescuta si difuza, cu balonament mai mult sau mai putin evident, cu zgomote inalte, hidrogazoase, metalice, la ascultatie, cu hipertensiune arteriala, puls slab, imperceptibil, tahicardie si reflexele oculo- si otocardic pozitive pentru simpaticotonie (cu mentinerea sau exagerarea frecventei pulsului). Colicile sunt extrem de grave, corespunzind aspectelor care vor fi expuse mai tirziu (vezi crampe si crize vasculare). Midriaza insoteste permanent aceasta stare. Desigur ca o data cu evolutia pot sa apara complicatii fie topografice intestinale, fie autointoxicatia de origine gastrointestinala si modificarea simptomatologiei generale a simpaticotoniei.
La ciinii mici, simptomatologia incepe prin gemete sau plinsete continui sau intermitente cu exagerarea lor la palparea prin presiune a peretelui abdominal si mai ales a regiunii xifoidiene sau ombilicale. Reactia peritoneala este intensa, desi este vorba numai de o pseudoperitonita (peritonism) datorita excitatiei fibrelor senzitive care trec prin ganglionul solar. Concomitent cu aceasta se constata, in majoritatea cazurilor, tendinta la consti-patie, cu crotine mici, dure, coafate, consecinta excitatiei simpaticului care contracta sfincterele. Semnele cardiace si la aceasta specie corespund hiper-toniei simpatice ; semnele oculare (tonometria crescuta, exoftalmia( usor de inregistrat la aceasta specie si mai ales la rasele mici, sunt evidente, si-mulind hipertiroidia.
Diagnosticul functional este usor de pus pe baza semnelor de celialgie, tahicardie, hipertensiune arteriala (puls dur), semne oculare (tendinta la exoftalmie, midriaza), reducerea secretiei mucoaselor, reflexul oculo- si oto-cardiac pozitiv pentru simpaticotonie. Diagnosticul terapeutic completeaza mijloacele de verificare a celialgiei, calmarea animalelor producindu-se mai rapid prin inhibitoarele simpaticului sau excitantele vagului sau prin medi-catia antispasmotica, respectiv administrarea intravenoasa de novocaina. Diagnosticul etiologic este mai greu de stabilit chiar la animalele mari unde exploratia rectala ne da posibilitatea cercetarii vaselor mezenterice si a originii marii mezenterice ; la ciini, conformatia si volumul abdominal pledeaza in favoarea celialgiei.
Tratamentul preventiv consta la cal in combaterea inca de la virsta ti-nara a strongilozei intestinale, la animalele de apartament in plimbarea zilnica a animalului.
Tratamentul medicamentos, de obicei, este simptomatic utilizind toate inhibitoarele simpaticului pentru indepartarea crizelor, ca : bromurile^ polibromurile (10—20 g la animalele mari, 0,1—0,2 g la animalele de talie mica), tinctura eterata de valeriana 10—15 ml la animalele mari, cite 0,5—1 ml la animalele mici ; pentru animalele de talie mica tartratul de ergotamina 0,5 mg pe zi, da rezultate foarte bune ca si excitantii para-simpaticului ; ezerina, dupa formula lui M o u t i e r (salicilat neutru de ezerina 1 etg, glicerina de 28° 3—5 ml, apa distilata 1 ml, alcool de 95° q.s. pentru 10 ml, in flacon colorat) ; 1 ml din aceasta solutie sau 50 picaturi este egal cu 1 mg ezerina deci se vor da cite 5—10 picaturi de mai multe ori pe zi la ciinii mici (L i e g e o i s, 1955). Concomitent cu acestea se vor utiliza purgativele uleioase pentru evacuarea tubului digestiv si intretinerea acestei evacuari zilnice prin laxative. In general, rezultate bune in timpul crizei se obtin prin administrarea intravenoasa de novocaina (vezi tratamentul colicilor). Tulburarile vasculare la cal sunt greu de combatut din momentul in care ele s-au realizat ; ele insa se dezvolta incet, astfel incit ameliorarile sunt posibile, mai ales cu tratamentul anti-parazitar (fenotiazina) si iodura de potasiu.

Sindromul de inhibitie solara

Apare destul de frecvent Ia toate speciile, in distensiunile mezenterului prin tulburari topografice ca : torsiunea stomacului, volvulus, hernii interne, transmezenterice, transepiploice, in hiatusul lui Winslow, in hernia strangulata, in ruptura gastrica si raspindirea materialului alimentar in peritoneu, in peritonite, mai ales purulente (dupa ruperea piometrului) ca si in toate starile in care se ajunge la necroze intinse ale viscerelor din cavitatea abdominala (procese inflamatoare sau infarctizari intestinale) etc. La rumegatoarele mari, inhibitia solara apare mai ales dupa peri-tonitele determinate de corpii straini emigrati din retea sau dupa ruperea uterului in cazul fatarilor distocice.

Simptomatologia se traduce prin interventia insuficientei circulatoare acute cu prabusirea tensiunii arteriale, tendinta la hipotermie, uneori vo-mitari sau aparitia diareei sangvinolente.
Diagnosticul se pune pe baza semnelor caracteristice si mai ales pe prabusirea brusca a circulatiei, pe aparitia faciesului peritoneal si prin simptomatologia caracteristica fiecarei boli care evolueaza spre sindromul de inhibitie solara.
Evolutia este foarte variabila. La cal, in urma rupturii gastrice moartea poate sa survina in citeva minute, in cazurile cind peritonita evolueaza mai incet, in citeva zile ; la celelalte animale variaza cu tipul evolutiv al fiecarei boli in parte.
Tratamentul preventiv trebuie sa se bizuie pe administrarea analepticelor cardiocirculatorii, pentru a preveni inhibitia solara fatala (vezi colapsul circulator).

Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Mai multe din această categorie: « Sindromul gastrocardiopneumic