Autentificare

Boala lipsei de nisip sau pietris la pasari

„Dintii pasarilor" sunt reprezentati dupa virsta, de nisip, cu dimensiunile de 2 mm la pui sau pietris pina la 9 mm la pasarile adulte. Acesta se opreste in stomacul mecanic (triturator) ajutind la triturarea alimentelor. Nevoia de astfel de material este continua, intrucat eliminarea lui se face continuu prin excremente. in lipsa acestuia, pasarile cauta sa in-gere tot materialul cu granulatie mai mare indiferent de ce origine este pentru a suplini nisipul sau pietrisul de unde apare consumul corpilor „straini" :

bucati de sticla, fibre lignificate, sfori, bucati de lemn etc, care pot sa determine tulburari gastrointestinale. Lipsa acestui material determina scaderea apetitului, pervertirea gustului, reducerea dimensiunilor gusii, atrofia stomacului triturator care ia aspectul plat din cauza atrofiei peretilor, tulburari digestive manifestate prin diaree din cauza cantitatii mari de celuloza sau a substantelor lignificate asupra carora stomacul nu are putere de digerare. Astfel de corpi straini irita intestinul, contrariind atit digestia icit si absorbtia ; in alte cazuri se produce o atonie intestinala cu supraincarcarea unor segmente intestinale prin materii fecale dense, desi pasarile prezinta mai mult o diaree falsa, lichidul eliminat reprezentand urina acestora.
Diagnosticul se poate pune prin palpatie, in care caz se constata atrofia si aplatizarea stomacului triturator, slabirea pasarii, gusa moale, mica, eventual o masa pastoasa reprezentind intestinele supraincarcate cu material, de obicei fibros, luat din asternut. Productia de oua sau de carne este scazuta prin reducerea apetitului si tulburarile anatomice ale stomacului triturator care cu greu se reface din aceasta stare ; precizarea diagnosticului se poate face prin examenul (roentgen sau prin necropsie, cind se constata lipsa nisipului respectiv pietrisului in ventricul.
Evolutia depinde de durata lipsei pietrisului si de complicatiile care apar.
Prognosticul este rezervat, din cauza scaderii pe de o parte a productiei, pe de alta parte a rezistentei pasarilor la boli.
Tratamentul este de ordin preventiv, avindu-se in vedere ca totdeauna pasarile sa dispuna de cuart sub forma de pietris sau nisip fie direct in alimente fie in hranitoare aparte.

Ultima modificareJoi, 06 August 2015 20:20
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul