Autentificare

Cat suntem de ipocriti in cumparaturile romanesti

Cand am lansat aceasta campanie, cumpara romaneste, aveam in gand doar sadirea unui semn de intrebare in mintea noastra, a celor care cumparam aici, in Romania. Reactiile pe care le-am primit, din partea celor cunoscuti si a celor care si-au facut timp sa ne scrie pe email sau sa comenteze prin retelele sociale m-au facut insa sa ma intreb daca noi stim oare, ce inseamna sa cumperi cu adevarat romaneste. 

Care ar fi definitia mea a cumparaturilor romanesti - adica sa mergi direct la producator sa cumperi - la magazinele lui - daca exista, sau poate direct la fermier? Sa cumperi produse facute in Romania, de patroni romani, cu angajati romani? Si ce faci daca afli ca patronul roman, pentru a gasi o cale de scapare din fata legislatiei care nu permite dezvoltarea sanatoasa a afacerii - muta toti banii in tari mai prietenoase fiscal? Mai cumperi romaneste atunci? Sau ce faci daca afli ca o companie cu capital total strain, cumpara doar lapte romanesc, bun, rau, ieftin, scump, asa cum e el? 

Ce este romanesc in a face cumparaturi si ce nu? Unde tragem linie atunci cand vrem sa vorbim despre a fi patrioti? Cat suntem de ipocriti atunci cand vrem sa sustinem o idee, deloc rau intentionata?

O sa va spun ideea mea de cumparatura romaneasca - un pic nuantata de parerile celor cu care am avut placerea sa stau de vorba de cand am lansat acest proiect. Sa cumperi romaneste inseamna, daca ma refer la lapte sa alegi o cutie ce are stampila ovala cu RO, sa stii ca e un lapte care provine in proportie de macar 80% din fermele romanesti, care este procesat intr-o fabrica romaneasca cu angajati romani, dar sa il cumperi de la un magazin de cartier, la care il cunosti pe patron, pentru ca este mereu dupa-amiaza la tejghea, impreuna cu sotia. 

Sa alegi sa cumperi un produs romanesc, vandut intr-un magazin romanesc, de un patron roman, ca sa poti sti sigur ca incet incet poti scapa de tirania supermarketurilor straine care omoara orice producator roman si orice comerciant roman. Pentru ca nu o data mi s-a intamplat sa gasesc la magazinul producatorului preturi mai scumpe decat la produsele lui aflate la vanzare in supermarket si pentru ca aceasta concurenta nu este sanatoasa pentru nimeni, din pacate in mediul de afaceri romanesc, in afara de companiile care detin aceste lanturi uriase de magazine. 

Sa cumperi romaneste inseamna sa revenim la a cumpara o paine si o bara de salam de la magazinul de bloc, in loc de un cos plin de produse, 60% aruncate, patru zile mai tarziu. Pentru ca sa cumperi romaneste, dupa mine, inseamna si sa cumperi responsabil. Cumparaturile romanesti nu-s in nici un caz mai ieftine, dar macar pot fi mai bine gestionate. 

Sa cumperi romaneste, sa incerci sa fii patriot si nu ipocrit aunci cand mergi la cumparaturi, inseamna sa fii dispus sa faci un pic de efort, sa te deplasezi de la masina la mai mult de trei locuri, din care sa poti face cumparaturi - adica sa mergi la carmangerie pentru carne, la brutarie pentru paine, la automatul de lapte din piata - daca exista - pentru lapte- sau la magazinul vecinului de la etajul 4 pentru fructe. Pentru ca stii sigur ca el aduce mere de la sat, care, poate-s stropite doar de 17 ori si nu de 25, care mai au si un vierme si nu stralucesc ca cele austriece, dar nu le poti compara ca gust. 

Sa cumperi romaneste poate insemna sa mergi sa cumperi o pereche de pantofi, de la magazinul de la care cumparai cu 10 ani inainte de a se construi mall-ul ala central si care, in ciuda economiei si legislatiei potrivnice, inca mai aduce pantofi romanesti.

 

Sa cumperi romaneste inseamna sa ne intoarcem spre cei care inca mai au curaj sa produca aici, desi e mai scump si cu mai multe batai de cap. 

Tu, pe cine sprijini atunci cand faci cumparaturi?

 

 

Ultima modificareMiercuri, 21 Octombrie 2015 20:31
Iulia Cretu

Director executiv Revista Veterinarul