Autentificare

Medicina veterinara in Romania: intre acuze si realitate- parerea unui medic veterinar roman

Tot mai multi proprietari si iubitori de animale se plang pe retelele de socializare de medicii veterinari si de lipsa de dragoste pe care acestia o manifesta fata de patrupedele necuvantatoare.

Proprietarii acuza medicii veterinari ca nu iubesc animalele si ca cer bani pe examinarile si interventiile medicale pe care le presteaza. 

Acuzele vin sa creeze o imagine negativa a medicinii veterinare de animale de companie si a celei de animale de renta din Romania. 

Ce spun medicii veterinari in apararea lor? Spun ca medicii veterinari dedicati, care isi practica profesia cu mandrie, incearca sa tina businessul pe linia de plutire, cu ajutorul unor eforturi considerabile, atat din punct de vedere al investitiilor, cat si din punct de vedere al pregatirii continue. 

Iata ce scrie un medicul veterinar Cristian Toma Enciu, pe o retea de socializare, ca raspuns la acuzele care sunt aduse celor care practica medicina veterinara: 

"Avand in vedere postarile din ultima vreme referitoare la lipsa asa zisei iubire fata de animale in schimbul afacerii cu veterinaria ma simt nevoit sa fac cateva precizari, care sper eu sa lamureasca unde este iubire fata de animale si iubire fata de bani.
Dupa cum prea bine stiti sistemul sanitar veterinar nu este sustinut de nimeni si de nimic, ba chiar mai mult se lupta foarte mult pentru distrugerea lui, asta nu ar fi o problema.
Medicina Veterinara si pasiunea pentru medicina, vietati porneste inca din copilarie, poate ca exagerez un pic, scuzati-ma va rog, dar cel mai sigur porneste din anul I de Facultate si se tot continua pana in anul VI (sase). Aceasta este o mica perioada in care student fiind acumulezi, informatii, muuulte, zile intregi si de cele mai multe ori nopti nedormite in timp ce unii se duc la mare munte, tu, studentul, viitorul medic acuzat ca nu iubesti animalele, stai pe la laboratoare, citesti, stai si ingrijesti ore intregi animale in suferinta. In tot acest timp neglijezi VIATA, cam tot ce inseamna ea, prieteni, TOT. 
Si incepe o perioada deosebita, dorinta de a aplica cele mai noi metode de tratament te determina sa cumperi, daaaa, sa cumperi cu bani nu cu iubire si pasiune carti, care nu sunt ieftine, incep de pe la 200 euro pana la....sincer nu vrei sa stii.
Eeeee ca si cum nu ar fi de ajuns iti doresti sa stii mai mult, sa faci lucrurile si mai bine motiv pentru care incepi sa mergi la cursuri de specializare care unele sunt gratis, facute din iubire, dar sustinute de firmele din domeniu, tot pe bani si apoi vrei sa participi la workshop-uri si aici se schimba povestea, nu mai vorbim de iubire , vorbim de dragoste nebuna, pe bani grei mai ales daca alegi sa participi la astfel de evenimente in strainatate si acolo vorbim de dragoste de mii de euro, daaaa, ai citit bine, pentru un curs de cateva zile.
Si cum asa se va intampla cu medicul veterinar fara dragoste de animale.
O alta parte extrem de dureroasa in veterinarie mai este tot ce se intampla intr-o clinica, de la usa de la intrare pana in biroul contabilei, care si aia cere domne bani, culmea.
Sa va explic:
Pai ca tu client cu patruped sau inaripat sau detinator de animal cu sange rece sa poti veni la clinica, prima conditie este ca aceasta sa existe, neavand o matusa Tamara am un proprietar care ma place dar nu ma iubeste si in schimbul iubirii imi cere chirie, daaa, bani si nu putini. Dupa ce am rezolvat problema locatiei sa stii ca urmeaza stafful, adica aia fara iubire, aia de care am scris la inceput, pe care ii platim cu bani de 2 ori pe luna si nu asta ar fi marea buba dar cand voi incepe sa iti spun de dotari, un infuzomat cel putin 500 euro, incubator pentru cazurile critice 600 euro, concentrator de oxigen 2000 euro, echipament anestezie inhalatorie 8200 euro, injectomat 450 euro,un ecograf doar vreo 18000 euro, analizor hematologie 24000 euro, analizor biochimie 6000 euro, instrumentar chirurgical- nu vrei sa tii dar iti spun ca are tot cam 3 de 000 si tot in euro este, energie electrica, gaz, materiale de curatenie, taxe catre stat si multe alte cheltuieli, deratizare, contracte de gunoi selectiv, pentru materiale biologice, protectia muncii, medicina muncii si mai sunt multe.
Daca ai inceput sa faci socoteala te rog sa nu imi spui cat a iesit, eu vreau doar sa iti ofer tie si animalului tau sansa sa fie tratat in cele mai moderne si bune conditii de cei mai buni medici veterinari.
Si tu vii la ora 3 dimineata imi vorbesti ca la ultimul gunoier, pardon, acelui lucrator de la salubritate nu iti permiti sa ii vorbesti asa cum imi vorbesti mie, medic, pentru ca acel prestator de servicii nu iti va mai ridica gunoiul data viitoare, ba mai mult ii dai si 10 lei bani de paine si nu am zis de aia 10 lei ca sa te fac sa imi dai mie spaga, nu am nevoie de spaga, am nevoie de respect, sa imi respecti toate noptile nedormite si coatele tocite in timp ce am invatat pentru a sti sa iti fac animalul bine si sa stii ca si din iubire fata de animale am pierdul nopti, zile prietenii, relatii ca sa stiu ce sa fac atunci cand tu vii la mine in clinica ragaind a mici si putin ametit de gradele unor lichide.
Am nevoie sa ma respecti, iar eu imi voi depune toate cunostintele si voi face tot efortul ca sa ii vindec ranile animalului tau, ala lovit de masina, din cauza ta , ca atunci cand ai mai fost la mine sau la alt coleg ti-am spus sa il tii in lesa, sau pe pisica ta care a crezut ca poate sa zboare, ti-am spus de multe ori ca o plasa la geam iti este utila si poate cand ai fost in clinica ai vazut in incubator o alta pisica care tot asa incercase sa zboare si nu i-a reusit. Cand ne-am vazut prima oara ti-am recomandat sa tii puiul de caine in brate, sa nu il scoti la plimbare sa te vada cartierul ca ti-ai luat caine si nu din cauza ca as fi fost invidios sau ca ar fi fost perceptorul de impozite cu ochii dupa tine sa-ti impoziteze cainele, ti-am explicat ca se poate imbolnavi grav si ca poate muri, dar tu te plimbai cu el pe strada si spuneai ca doar vreau sa iti iau banii pe vaccin. Stii ca o compresa costa, o seringa la fel, totul costa, nimic nu este gratis, sa stii ca si noi le platim la randul nostru, pe unele chiar inainte sa le utilizam si stii de ce ca sa le avem in clinica si sa le folosim atunci cand avem nevoie.
Sa stii ca nu te judec dupa felul cum vii imbracat, ce ceas ai la mana, din ce masina cobori sau dupa ce geanta tii in mana. 
Eu si colegii mei te tratam cu acelasi respect pe tine si animalul tau si avem nevoie sa primim acelasi respect din partea ta si sa iti achiti contravaloarea serviciilor de care animalul tau beneficiaza.
Daca tu crezi ca atunci cand nu mai putem face nimic pentru viata animalului tau trecem usor peste asta sa stii ca te inseli, suferim si noi, uneori aratam alteori te sustinem sa treci peste acele momente dificile, si noi am pierdut la randul nostru animale care dormeau cu noi in pat, animale care faceau parte din viata noastra.
Inainte de interventiile chirurgicale sa stii ca ne strangem mai multi, facem planul operatiei, anestezistul isi pregateste tot echipamentul de lupta, lupta de a tine animalul in viata, chirurgul citeste si reciteste pasii operatori de sute de ori si stii de ce, pentru ca animalul tau este important, merita tot efortul depus pentru a fi salvat. Fiecare membru al echipei are rolul lui pentru ca pacientul sa fie tratat cat mai bine."

  

Tu ce parere ai?

 

Ultima modificareJoi, 22 Septembrie 2016 12:10
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/item/4282-medicina-veterinara-in-romania-intre-acuze-si-realitate-parerea-unui-medic-veterinar-roman.html layout=button_count image= desc=Tot mai multi proprietari si iubitori de animale se plang pe retelele de socializare de medicii veterinari si de lipsa... size=small}
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul