Autentificare

Hernia abdominala la caii adulti - aspecte clinice si terapeutice

Hernia abdominala este penetrarea organelor interne printr-un defect sau o deschidere anatomica in peretele abdominal. La caii adulti, hernia abdominala inlude hernia ventrala, incizionala si hernia dobândita, inghinala/scrotala.

1. Hernia ventrala

Cel mai des intâlnita la iepele gestante, in ultimul parte a gestatiei. Sunt predispusi caii de rasa grea.

2. Hernia incizionala - eventratie

Este o complicatie a celiotomiei ventrale intâlnita la 10 - 15% din cai. Nu exista predispozitie de rasa sau sex. Eventratia se poate dezvolta pâna la trei luni dupa celiotomia ventrala, dar formele acute se dezvolta la 8 zile de la interventia chirugicala.

3. Hernia inghinala/hernia scrotala

 Hernia inghinala semnaleaza trecerea intestinului si/sau omentumului prin inelul vaginal in canalul inghinal.

Hernia scrotala descrie prezenta continutului herniei in scrot.
Jejunul distal si ileonul sunt cel mai frecvent implicati dar si colonul si omentumul pot hernia.

Hernia inghinala si cea scrotala apar de regula la armasari, dar au fost raportate si cazuri izolate de hernie inghinala la iepele sterilizate.

Rasele grele de cai pot fi cel mai frecvent afectate de hernie, atât ca predispozitie de rasa, cât si ca hernie dobândita.

4. Semne

Hernia ventrala

Iepele cu hernie ventrala merg incet si se intind. Herniile sunt dureroase, de aceea caii care sufera de aceasta afectiune au un ritm cardiac si o rata respiratorie crescute. Se poate observa o umflatura mare peste flanc sau in zona abdomenului ventral caudal. Orientarea pelvisului si a glandei mamare este normala. Pot aparea semne de colici, daca continutul herniei este compromis.

Hernia incizionala

O scurgere maro serosanguina din incizie si o crestere progresiva de lichid peritoneal drenat sunt observate frecvent inainte de dehiscenta. Se observa o umflare ventrala deasupra locului inciziei abdominale. Locurile goale din peretele abdominal dintre suturi pot fi palpate.

Hernia scrotala/inghinala

Umflarea scrotului poate fi usoara la hernia inghinala, dar bine definita la caii cu hernie scrotala. Testicolul de pe partea cu hernia este de obicei mai ferm si mai rece in comparatie cu testiculul opus. Durerea poate varia de la usoara pâna la o forma severa in functie de gradul de strangulare intestinala.

5. Cauze si factori de risc

Hernia ventrala

Apare la iepele gestante, iepele gestante batrâne si la iepele cu gestatie gemelara.Se asociaza frecvent cu modificari degenerative in peretele corpului. Poate fi asociat traumei sau hydraallantoisului.

Hernia incizionala

Umflarea si infectia inciziei, durere si endotoxemie postoperatorie, operatii repetate si folosirea firelor de sutura cu crom predispun la formarea herniei dupa celiotomie.

Hernia Inghinala/scrotala

Hernia inghinala/scrotala urmeaza adesea activitatii de reproductie sau ca urmare a exercitiilor atletice obositoare. Inele vaginale mari pot predispune la hernie, dar poate apare si la cai cu inele vaginale mici spre normale.

hernia scrotala cal
Diagnostice diferentiale

Hernia ventrala

Ruptura de tendon prebubic
Semnele clinice sunt similare, cu toate acestea pelvisul devine inclinat cranioventral. Deplasarea cranioventrala a ugerului poate duce la ruptura alimentarii cu sânge, care poate fi observat in lapte.

Hernia Incizionala

Infectie rana postoperatorie, edem peri-incizional sever, serom, iar formarea sinusirilor este usor de diferentiat de hernia incizionala - peretele abdominal fiind intact la palpare si la examinarea ecografica.

Hernia inghinala/scrotala

Torsiunea cordonului spermatic, epididimita infectioasa sau orhita, tromboza de artera testiculara, hidrocel, hematocel si neoplazie testiculara.

Biochimie/Sumar de urina/CBC

Valori normale in absenta obstructiei intestinale secundare.

Imagistica

Ultrasonografie abdominala

Examinarea ultrasonografica abdominala transcutanata cu un traductor de 3,5 sau 5 MHz este folosita pentru a diagnostica hernia, pentru a evalua gradul de afectare a peretelui abdominal si pentru a identifica continutul herniei. Poate, de asemenea sa dezvaluie prezenta intestinului herniat in hernia inghinala/scrotala si exlude hidrocelul, hematocele sau neoplazie testiculara.

6. Alte proceduri de diagnosticare

Palparea externa

Este eficienta in definirea herniei de disc si a continutului herniei, dar este dificil in cazul iepelor cu edem abdominal extins. Iepele cu hernie ventrala rezista la o palpare profunda a zonei afectate. Palparea regiunilor inghinale si scrotale este obligatorie la armasarii cu semne de colici.

Palparea rectala

Eliminarea rupturii tendonului prepubic prin palparea rectala poate fi dificila, in functie de locatia defectului si de marimea fatului. Palparea anselor dilatate ale intestinelor asociate cu durerea abdominala justifica o laparotomie exploratorie.

7. Tratament

Hernia ventrala si hernia incizionala

Initial, hernia ventrala si cea incizionala sunt tratate conservator prin sprijinirea peretelui abdominal ventral, scaderea inflamatiei si edemului local si prevenirea inrautatirii starii. Caii afectati ar trebui sa se odihneasca, sa fe hraniti cu cantitati mici de furaje iar semnele obstructiei intestinale trebuie monitorizate. Ar trebui aplicat un bandaj care sa preseze zona abdominala, bandaj ce trebuie purtat 24 de ore/pe zi si scos doar pentru cele doua sedinte de câte 20 -30 minute de hidroterapie rece - faza initiala si calda - faza cronica. Hernia incizionala si cea ventrala se pot trata cu abordarea conservatoare, dar pentru inchiderea chirurgicala a defectului abdominal este nevoie de 8-12 saptamâni de la producerea acestuia. Va fi aplicata o plasa, in functie de marimea peretelui defect si de preferinta chirurgului. Caii cu dehiscenta incizionala severa sunt candidati pentru interventie chirugicala de urgenta.

Hernia inghinala/hernia scrotala

Tratamentul herniei scrotale/inghinale este chirugical. in timpul fazei initiale, inainte de a surveni strangularea intestinala, este posibil ca hernia sa fie redusa prin masaje inghinale/scrotale externe sub anestezie in pozitie culcata dorsala.

8. Medicamentatie

Hernia incizionala si ventrala

Pentru reducerea edemului abdominal, inainte de corectia chirgicala, unii autori recomanda folosirea de fenilbutazona 2,2 mg/kg POq 12 ore. Antibioticele cu spectru larg sunt de asemenea necesare.
inainte de incercarea de corectare pe cale chirugicala, este obligatorie rezolutia infectiei incizionale.

Dupa operatie

Hernierile inghinale si cele scrotale justifica un prognostic favorabil. Dupa interventia chirurgicala sunt necesare 3-5 luni de odihna.

Bibliografie:
Veterinary Guide to Horse Breeding, Kjersten Darling,James M. Giffin, Lulu Press, Inc, 26 iun. 2014

Clinical Veterinary Advisor: The Horse, David Wilson, Elsevier Health Sciences, 28 nov. 2010

Ultima modificareVineri, 15 Februarie 2019 20:12
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul