Hipertiroidismul la feline

Contents[Hide]

La feline, intre endocrinopatii, hipertiroidismul ocupa un loc prioritar, fiind considerata cea mai frecventa endocrinopatie. Hipertiroidismul este reprezentat de cresterea concentratiei sanguine a hormonilor tiroidieni: T3 si T4, insotita de o multitudine de alterari metabolice si tisulare consecutive.

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de tireotoxicoza.

1. Etiologie

Hipertiroidismul este considerat o afectiune plurifactoriala. Printre cele mai frecvente cauze (peste 95% din cazuri) se numara adenomul tiroidian (unilobar aproximativ 30% din cazuri si 70% cu prinderea ambilor lobi tiroidieni), responsabil de cresterea secretiei de TSH si implicit de T4 si T3. Carcinomul tiroidian este citat ca si cauza a hipertiroidismului, dar cu un determinism limitat, intalnit la aproximativ 2% din cazuri. Concentratia de iod din hrana, sub forma de conserva umeda este de 8-10 ori mai mare decat necesarul zilnic, de aceea animalele pot inregistra astfel de dezechilibre.

Concentratia crescuta de seleniu din hrana poate fi un factor de risc crescut in inducerea sau intretinerea hipertiroidismului (seleniul, prin intreferente si implicatiile metabolice complexe, intervine in reglarea functiilor tiroidiene), chiar un factor declansator al hiperfunctiei tiroidiene. Desi nu exista o veritabila predispozitie de rasa, sex sau varsta, sunt date in literatura de specialitate care arata ca la rasele siameza si himalayana incidenta este mai redusa. Obisnuit, varsta pisicilor cu hipertiroidism variaza intre 4- 20 ani (mai putin de 5% manifesta semne clinice sub varsta de 10 ani).

 

2. Simptomatologie

Datorita faptului ca hormonii tiroidieni au o actiune/implicare metabolica complexa si intricata (in cel protidic, lipidic, glucidic, energetic etc.), excesul de hormoni tiroidieni fiind responsabil de alterarea in diferite grade a acestora, manifestarile clinice sunt multisistemice (sistem cardiocirculator, sistem osteo/muscular, sistem gastrointestinal, hematopoetic, nervos).

Manifestarile clinice, luate separat, nu sunt caracteristice si de cele mai multe ori sunt slab exprimate si cu un grad redus de specificitate. De cele mai multe ori, sunt reprezentate de polifagie, poliurie/polidipsie, scadere in greutate (cu apetit prezent), hiperactivitate, imbracamintea piloasa capatand un aspect mat si neingrijit, uneori anorexie, cresterea volumului de fecale cu tendinta la diaree, cahexie. La palpare, se poate observa cresterea in volum a tiroidei (dar nu intotdeauna). Datorita slabiciunii musculare (hipotoniei), un semn destul de frecvent intalnit, se manifesta ventroflexia gatului. La nivel cardio-circulator se instaleaza insuficienta cardiaca de tip congestiv, putandu-se depista la ascultatia cordului murmurul cardiac si aritmii (aceste semne clinice alerteaza cel mai des clinicianul). Mai sunt descrise tremuraturi ale extremitatilor, respiratie dispneica, hiperreactivitate (iritabilitate crescuta), afectiuni dermatologice.

Prezenta gusei tiroidiene nu este un semn constant si nici caracteristic, 60% dintre pisicile in varsta prezinta o astfel de modificare, fara cresterea concentratiei serice a T4, dar aceste modificari pot declansa pe termen mediu sau lung, hipertiroidism. La examenul biochimic sanguin se intalneste o crestere a activitatii enzimelor cu implicare hepatica (AST, ALT, LDH, in cel putin 90% din cazuri, acestea inregistreaza modificari), cresterea activitatii fosfatazei alkaline (datorita afectarii metabolismului osos), alaturi de scaderea calcemiei. Creatininemia este normala sau chiar sub limita (in principal datorita reducerii masei musculare si nu neaparat actiunii toxice asupra rinichilor). Datorita cresterii catabolismului proteic se intalneste cresterea concentratiei azotului ureic. La examenul urinar, de remarcat este faptul ca in majoritatea cazurilor se intalneste scaderea densitatii urinare, sub 1,015. La examenul hematologic se inregistreaza neutrofilie, eozinopenie si limfopenie.

HIPERTIROIDISM FELINE 1

3. Diagnostic

Se stabileste pe baza coroborarii datelor anamnetice, semnelor clinice (diagnostic simptomatic), pe baza rezultatelor investigatiilor paraclinice: analize de laborator si imagistice si nu in ultimul rand – diagnostic terapeutic (pe baza raspunsului terapeutic la administrarea externa de substante care reduc concentratia T4) Diagnosticul de certitudine se pune pe baza determinarii valorilor T4 (secretat in cantitati mai mari la pisica, in comparatie cu T3). Este cunoscut faptul ca valoarea normala a concentratiei serice a T4 este 1-4 micrograme/dl sange.

HIPERTIROIDISM FELINE 2

4. Interpretarea valorilor obtinute la dozarea T4 .

  • T4 > 4 micrograme/dl sange – hipertiroidism
  • T4 < 2,5 micrograme /dl sange – animal sanatos din punct de vedere al functiei tiroidiene
  • T4 2,5-4 micrograme/dl sange :
  1. se poate repeta peste 2-4 saptamani
  2. se poate face testul de supresie a T3 – daca dupa acest test valoarea T4 este sub 1,5 micrograme /dl sange, testul este negativ.

Daca dupa acest test, valoarea T4 este peste 1,5 micrograme /dl sange, testul este pozitiv. 3. se poate face determinarea T4 liber - daca valoarea T4 (free T4) este mai mare de 4 micrograme/dl sange, testul este pozitiv. Daca valoarea lui este mai mica de 4 micrograme/dl sange, testul este negativ. Prin complexitatea semnelor clinice hipertiroidismul presupune realizarea unui diagnostic diferential, fata de multe afectiuni in special la pacientii geriatrici (diabet zaharat si insipid, insuficienta renala cronica, sindrom Cushing, sindrom de maldigestie/malabsorbtie, boala Addison, pielonefrita, diferite tumori etc.)

5. Prognosticul

Difera in functie de prezenta sau absenta afectiunilor intercurente, de momentul prezentarii la medic dar si implicarea/cooperarea proprietarului (cunoscut fiind faptul ca tratamentul este de lunga durata dar si de reticenta felinelor la administrarea medicatiei orale).

6. Tratamentul

Pe langa administrarea dietei specifice, abordarea terapeutica se poate face prin administrarea de iod radioactiv, interventie chirurgicala – tiroidectomie uni- sau bilaterala – dar si administrarea medicatiei care reduce valoarea concentratiei sanguine a hormonilor tiroidieni. Aditional, se impune abordarea terapeutica a afectiunilor conditionale sau intretinute de hipertiroidism. In cazul interventiei chirurgicale bilaterale este necesara administrarea externa a hormonilor tiroidieni (suplimentarea), toata viata animalului, cu verificare si ajustarea dozelor o data la 6 luni. Terapia medicamentoasa se refera la folosirea derivatilor imidazolici – inhiba reactiile tiroidiene catalizate de peroxidaza, implicate in sinteza de hormoni tiroidieni, incluzand oxidarea iodurii si iodarea reziduurilor tyrozilului in tireoglobulina, avand ca efect principal inhibarea neosintezei hormonilor tiroidieni. De remarcat, este faptul ca aceasta actiune inhibitoare este reversibila dupa sistarea tratamentului.

Un alt aspect important este faptul ca imidazolii nu inhiba actiunea hormonilor tiroidieni deja eliberati in sange sau administrati exogen (hipertiroidismul iatrogen), de aceea este nevoie de o perioada de latenta pana la normalizarea concentratiei de T4 si respectiv ameliorarea manifestarilor clinice. Fenobarbitalul ca si antihelminticele benzimidazolice pot reduce eficacitatea clinica a terapiei cu derivati imidazolici. La aceasta ora, Metimazolul (Felimazol) - este medicamentul de electie in aceasta afectiune la feline, recomandat in doza de1,5 pana la 5 mg/zi (in functie de greutatea corporala). Carbimazolul (Vidalta) - este un precursor de metimazol, doza fiind de 2,5 – 5 - 7mg/zi. Pentru tratarea dereglarilor cardiace se poate apela la antiaritmice de genul propanololului (2,5-5 mg/2-3x/zi), sau atenololului (3-6 mg/pisica/2x/zi), antihipertensive benazepril (0,5 mg/kg/zi), amlopidin (0,625mg/pisica/zi). Dupa administrarea medicatiei specifice, la 14 -21 zile, se observa primele ameliorari, cu imbunatatirea starii generale si revenirea treptata a valorilor indicilor hepatici si renali, in limitele fiziologice.

AUTORI

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 20:04
Dr. Dana Cristian

Medic veterinar cu vasta experienta in practica veterinara, in continua perfectionare si devotat meseriei pe care o practica. 

Website www.vetmedical.ro/