Chirurgii veterinari realizeaza in premiera o operatie pe creier pentru tratarea hidrocefaliei la o foca cu blana

O echipa de neurochirurgi a realizat cu succes ceea ce pare sa fie o interventie chirurgicala in premiera pe creierul unei foci cu blana de la Polul Nord, numita Ziggy Star, in incercarea de a o trata de o afectiune neurologica care se agravase. Ziggy, o femela adulta, se recupereaza cu succes in adapostul sau permanent de la Acvariul din Mystic, Conn.


”Abilitatea de a incheia cu succes aceasta procedura care a implicat multi factori necunoscuti s-a datorat in mare parte colaborarii dintre colegii de la Cummings si Mystic”, sustine neurochirurgul principal de la Cummings, Dr. Ane Uriarte, absolventa a Colegiului European de Neurologie Veterinara. ”Cunostintele si abilitatile combinate din toate ramurile domeniului nostru stiintific - de la neurochirurgie la anestezie si medicina zoologica - au jucat un rol critic pentru acest succes.”


Ziggy a fost consultata pentru prima data la Spitalul pentru Animale Mici Abandonate Henry si Lois din cadrul Centrului Medical Veterinar Cummings ce apartine de Universitatea Tufts, in septembrie, pentru o afectiune care progresase pe parcursul catorva ani si care cauza animalului episoade neurologice severe, dificultati in miscare, raspuns redus la antrenamentul fizic si crize epileptiforme in serie. Un examen RMN a evidentiat o acumulare de lichid cefalorahidian la nivelul encefalului, o afectiune numita hidrocefalie.


Ziggy a fost adusa la Acvariul Mystic in urma cu aproximativ 4 ani, dupa ce a fost gasita esuata pe coasta californiana si considerata de catre Guvernul Federal ca fiind incapabila de a fi repusa in libertate. La acel moment i se facuse un RMN care evidentiase cateva anomalii neurologice. Animalul a beneficiat de un tratament, insa simptomele sale au continuat sa progreseze intr-un ritm alarmant, iar crizele epileptiforme deveneau din ce in ce mai frecvente.


”RMN-ul facut recent de echipa noastra arata faptul ca tesutul cerebral se atrofia datorita excesului de fluid si ca acest proces se agravase cu mult fata de momentul ultimelor investigatii clinice de acest timp, care fusesera efectuate cu patru ani in urma”, sustine Uriarte. ”Dupa discutii cu echipa de veterinari de la Mystic, am stabilit ca cea mai buna optiune pentru prevenirea unei deteriorari ulterioare a creierului si pentru ameliorarea simptomelor lui Ziggy o reprezinta amplasarea chirurgicala a unui stent de drenare a excesului de fluid, care sa elibereze o parte din presiunea exercitata de acesta asupra tesutului cerebral.”


Desi aceasta procedura nu ar putea inlatura leziunile cauzate deja encefalului de catre excesul de fluid acumulat la acest nivel, daca ar avea succes, ar putea macar sa impiedice agravarea afectiunii lui Ziggy, ameliorandu-se astfel calitatea vietii animalului, a statusului mental si a mobilitaţii acestuia.
Desi hidrocefalia este o afectiune destul de frecventa la caini si pisici, medicii veterinari nu au reusit sa descopere cazuri documentate despre gestionarea pe cale chirurgicala a acestei afectiuni la pinipede: foci, lei de mare si morse. Fara vreun studiu sau vreo documentatie publicate pe tema unor proceduri similare la pinipede, expertii s-au bazat in cea mai mare parte pe propria experienta in tratarea acestei afectiuni la alte animale, combinata cu un studiu amanuntit al structurii scheletului focilor cu blana, pentru a determina pe unde sa patrunda in craniu pentru a plasa stentul.


Echipa prezenta in ziua interventiei, a inclus anesteziologisti veterinari, neurochirurgi si specialisti in medicina zoologica de la Centrul Medical Veterinar Cummings, precum si specialisti in medicina zoologica de la Acvariul Mystic, care au servit ca medici curanti initiali ai lui Ziggy. Dresorii lui Ziggy au fost, de asemenea, prezenti, si au ajutat la calmarea acesteia si la oferirea confortului necesar pe durata transportului si recuperarii. A fost adus de catre Acvariul Mystic si un anesteziologist certificat, specializat in mamifere marine. Un ”reflex de scufundare” la mamiferele marine poate duce adesea la modificari ale ritmului cardiac, ale presiunii sanguine si ale ritmului respirator in timpul anesteziei, aceste efecte putand face ca anestezia in sine sa fie mai complicata decat in cazul cainilor sau pisicilor.


Procedura chirurgicala, care a durat putin mai mult de o ora, a inclus aplicarea unui stent, un cateter ingust, prin craniu, pana in tesutul cerebral. Cateterul a fost apoi pozitionat sub pielea din zona gatului si trecut apoi in abdomenul lui Ziggy. O valva controleaza fluxul lichidului cerebrospinal in exces care curge dinspre encefal catre abdomen, unde este absorbit de catre corp. Post-chirurgical, echipa de veterinari a confirmat faptul ca stentul a fost aplicat corect cu ajutorul unei TC.
Ziggy a avut parte de o perioada usor prelungita de recuperare din anestezie datorita crizelor epileptiforme, care au fost gestionate cu succes. Animalul a fost transferat apoi la Acvariul Mystic pe data de 21 noiembrie, imediat dupa stabilizarea sa.


Directorul medical al Spitalului pentru animale Abandonate, Dr. Virginia Rentko, absolventa a Colegiului American de Medicina Interna Veterinara, a adaugat: ”Este captivant sa ne vedem echipa punandu-si in aplicare abilitatile si experienta pentru tratarea unui pacient atat de unic. Acceptarea acestor cazuri dificile reprezinta o parte esentiala a procesului de dezvoltare a domeniului medical veterinar.”
Ziggy traieste in prezent intr-un habitat izolat de la Acvariul Mystic, unde este monitorizata pe parcursul perioadei de recuperare si reabilitare.
”Continuam sa o monitorizam pe Ziggy indeaproape”, a sustinut Dr. Jen Flower, masterand al Colegiului American de Medicina Zoologica, medic veterinar responsabil la Acvariul Mystic. ”Ea face progrese importante in fiecare zi; se hraneste cu o dieta completa, se deplaseaza in mod corespunzator in noul ei habitat si inoata normal. Nu s-au mai inregistrat post-operator crize epileptiforme". 

Ultima modificareVineri, 09 Martie 2018 18:41
Dr. Nita Monica

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Articole înrudite

 • Contraceptia la lei - implant hormonal si vasectomie

  Pentru a intelege mai bine necesitatea contraceptiei la lei vom discuta pe scurt cateva aspecte ce tin de fiziologia lor de reproductie.Daca in salbaticie leii nu ating mai mult de 10-14 ani de viata, intr-o gradina zoo ei pot ajunge la peste 20 de ani, existand femele care au avut pui si la 19 ani. Atat femelele cat si masculii pot ajunge la maturitate sexuala in jurul varstei de 2-3 ani, desi in salbaticie rareori se imperecheaza inainte de varsta de 4 ani. 

 • Hamartom la o leoaica - studiu de caz

  Formatiune pseudotumorala constituita din aceleasi componente tisulare, ca si organul la nivelul caruia se dezvolta, dar se deosebeste prin structura, aranjamentul si gradul de diferentiere anormal al tesuturilor. Se distinge hamartom histioid, in care predomina un tesut similar cu organul unde se formeaza si hamartom organoid, care contine elemente ale diferitelor tesuturi.

  Exemple de hamartom: hemangiomul cavernos hepatic sau cutanat, nevii pigmentari etc. Din hamartom se poate dezvolta tumoarea maligna - hamartoblastomul (rabdomioblastomul, nefroblastomul, hepatoblastomul). Formatiunea a fost observata in urma cu doi ani, dar in ultimele luni a crescut foarte rapid in dimensiuni, generand un disconfort vizibil pentru animal, care se deplasa mai greu, se ranea frecvent in zona abdominala. De asemenea, exista riscul abcedarii formatiunii respective si suprainfectarea plagii create, cu bacterii patogene.

  In luna ianuarie 2013 s-a luat in discutie posibilitatea interventiei chirurgicale, analizandu-se in mod obiectiv atat motivele favorabile intereventiei, cat si factorii de risc care nu ar fi recomandat o astfel de interventie.

  Motivele favorabile interventiei au fost:

 • Indepartarea chirurgicala a unui antlerom la un caprior (Capreolus capreolus) castrat tardiv

  Introducere Masculii din familia cervidelor isi schimba coarnele in fiecare an in functie de activitatea hormonilor androgeni, care sunt influentati de perioada de lumina a zilei (fotoperiodism).

  Coarnele cervidelor sunt formatiuni osoase diferite structural de coarnele celorlalte specii de animale. Daca la celelalte specii se dezvolta direct din craniu precum niste maneci de natura cheratinica, cele ale cervidelor se formeaza dintr-un pedicul (periost antlerogenic), ce se mineralizeaza si se transforma in os (Fig 1 [4]).

 • 400 de medici veterinari instruiti in Abordarea si Anestezia animalelor salbatice

  Pe 12 octombrie un urs a fost omorat in Sibiu, din cauza imposibilitatii autoritatilor de a-l tranchiliza. Cunoscut activit si practician in zona medicinii veterinare dedicate animalelor salbatice, medicul veterinar Ovidiu Rosu ne-a propus sa oferim cursul pe care il sustine pe platforma de cursuri Veterinarul.ro, "Abordarea si anestezia animalelor salbatice" gratuit. Astfel, toti cei care doresc sa se specializeze in aceasta zona a medicinii veterinare pot avea un punct de plecare bine documentat in practica veterinara si situatii de genul celei nefericite din Sibiu pot fi mai bine gestionate pe viitor.  

 • Hranirea animalelor salbatice in captivitate
  De multe ori animalele salbatice refuza mancarea in captivitate. Pentru a putea duce la capat tratamentele medicale este nevoie sa fie hranite fortat.