Autentificare
updated 2:57 PM UTC, Jun 14, 2019

Salmoneloza porumbeilor

Este o bacterioza transmisibila produsa cel mai frecvent de Salmonella typhimurium var. Copenhagen. Salmoneloza poate evolua in paralel cu multe alte boli, cum ar fi trichomonoza, coriza, ornitoza, paramixoviroza, etc. Circoviroza este o boala relativ noua care produce depresia sistemului imunitar si coevolueaza deseori cu salmoneloza.

 La porumbeii adulti inregistram mortalitatea scazuta, dar morbiditate ridicata, iar exemplarele cu artrita cronica raman cu sechele si isi pierd capacitatea de zbor sau de deplasare. La pui atat rata de morbiditate cat si de mortalitate este ridicata.

Sursele de infectie sunt porumbeii bolnavi si purtatori, dar si alte pasari sau mamifere care elimina germeni si infecteaza apa, furajele. In mediul inconjurator bacteriile rezista luni de zile.

O sursa majora de infectie constituie porumbeii gutani (comuni), cu care vin deseori in contact pasarile care au acces in afara volierei. Infectarea puilor din cuib se face de catre parintii purtatori si eliminatori de germeni, la hranirea lor cu laptele pe care-l regurgiteaza din gusa in ciocul puilor. Ouale pot fi infectate din ovar sau in momentul trecerii prin oviduct.

Acest articol prezintă informații medicale detaliate, cu impact emoțional crescut și din acest motiv este destinat exclusiv medicilor veterinari.

Dacă doriți să aveți acces la conținutul complet al acestui articol, sunteți medic veterinar și sunteți deja abonat vă rugăm să vă autentificați în formularul de mai jos cu userul si parola primită la abonare. Daca nu ați primit emailul de activare al contului, il puteti cere pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la0733.969.091 . Dacă nu aveți încă un abonament citiți condițiile în care aveți acces la informațiile din aceast articol urmând linkul: DETALII PRIVIND ACCESUL

Autentificare

Ultima modificareLuni, 21 Ianuarie 2019 07:43
Dr Herman Constantinescu

Medic veterinar autor a mai multor lucrari destinate porumbeilor printre care:

cop1 cop2

Puteti comanda aceste volume la adresa de email:  herman3@freemail.hu