Autentificare

Imagistica pancreasului la feline

Pancreasul este o glanda cu o functionare duala, care se afla in partea anterioara a abdomenului, chiar sub stomac, langa partea superioara a intestinului subtire. Acesta indeplineste doua functii importante: l endocrina - functia hormonala este functia principala a pancreasului fiind responsabila de reglarea zaharului din sange prin producerea unor hormoni importanti, unul dintre acestea fiind insulina. l enzimatica - functie ce implica productia de substante chimice speciale sau enzime, care sunt esentiale pentru digestia alimentelor. Aceste enzime sunt in mod normal inactive in pancreas si devin active in timpul mesei.

Lobul drept si „corpul” pancreasului normal la feline se aflain mezoduoden. Lobul stang este localizat in epiploonul mare de-a lungul marii curburi a stomacului. Pancreasul normal la feline nu este vizibil radiologic.

1.  Ecografia pancreasului normal la feline

Lobul drept subtire este localizat dorsomedial duodenului descendent, in mezoduoden. Varful distal al extremitatii drepte are o curbura craniala. Estremitatea stanga este mai scurta, mai groasa si este localizata intre stomac si colonul transvers. Corpul este gasit in unghiul format de stomac si duodenul descendent. Vezi figura 1. 

fig1

Figura 1: In aceasta ecografie a unei pisici normale, pancreasul poate fi observat profund fata de duoden. Sonda ecografica a fost plasata pe abdomen, ventral. Vena pancreaticoduodenala (PV) este ventrala ductului pancreatic (PD).

 

Ductul pancreatic trece central prin pancreas, avand o imagine ecografica a unui vas anecogen cu pereti subtiri hiperecogeni. Examinarea Doppler poate fi utila pentru diferentierea ductului de ramurile vasculare. Limita superioara pentru marimea ductului pancreatic este de aproximativ 0.13 cm (in medie 0.8 cm), dar ductul ar putea fi mai mare la pisicile varstnice. Ductul intra in duoden, la aproximativ 3.0 cm distal de pilor, la pipila duodenala mare, cu ductul biliar major. La aproximativ 20% din pisici, un duct pancreatic accesoriu ar putea intra in duoden mai distal la papila duodenala mica. Vena pancreaticoduodenala formeaza un model vascular normal dar nu este observat la toate pisicile. Este localizata ventral de ductul pancreatic si are o structura mult mai dezvoltata.

Pancreasul este dificil de vizualizat imagistic datorita marimii sale, proximitatii de gaze si ecogenitatii similare cu mezenterul. In plus, pancreasul este izoecogen sau doar usor hiperecogen comparativ cu ficatul adiacent. Este hipoecogen comparativ cu splina. Identificarea pancreasului normal ar putea sa nu fie posibila dar este mult mai realizabila cu o sonda de rezolutie mare. Zona pancreasului ar trebui investigata.

2. Pancreatita

Pancreatita acuta necrozanta si cronica nesupurativa nu poate fi diferentiata pe baza testelor ecografice, radiologice, pe baza istoricului si a testelor sangvine existente in prezent sau pe baza descoperirilor la examinare.

3. Semnele radiologice

  • Efuziunea pleurala este vizibila la radiografii la aproximativ 20% din pisicile cu pancreatita acuta necrozanta si 35% din pisicile cu pancreatita cronica nesupurativa.
  • Modelul seros scazut este prezent la radiografia abdominala la aproximativ 50% din pisicile cu orice forma de boala.
  • Bolile concuerente ale altor organe sunt comune la ambele forme de boala pancreatica dar ar putea fi mai frecvente in cazul pancreatitei cronice nesupurative decat in cazul pancreatitei acute necrozante.
  • Alte schimbari radiografice includ intestinele care contin gaze si hepatomegalia. Un efect de masa ar putea fi prezent in unele cazuri.
  • Multe pisici cu pancreatita au radiografii abdominale normale.

 

4. Semne ecografice

Ecografia poate fi normala la aproximativ 50% din animalele cu pancreatita acuta sau cronica.

Schimbarile ecografice includ pancreas hipoecogen, mezenterul hiperecogen, efuziunea abdominala si ecogenitatea hepatica crescuta.

Vezi figura 2 A. Intestinele adiacente ar putea avea un aspect ondulat sau spastic, ar putea fi ingrosate, sau ar putea vea o ecogenitate alterata datorita inflamatiei locale. Ductul biliar extrahepatic a fost raportat la cel putin doua pisici cu pancreatita cronica.

Dilatarea ductului pancratic poate indica prezenta pancreatitei, dar poate fi observata de asemenea si la animalele fara pancreatita clinica. Intr-un studiu realizat de catre medici veterinari din SUA nu s-a gasit o corelatie statistica intre marimea ductului si prezenta pancreatitei clinice. Ecografia doppler poate fi utilizata pentru a diferentia un duct pancreatic marit de o vena pancreaticoduodenala normala.

Pseudochisturile pancreatice (vezi Figura 2) ar putea fi asociate cu pancreatita. Acestea ar putea fi rezultatul unei secretii in zonele de necroza.

fig 2

Figura 2A Ecografia pancreasului unei pisici cu istoric de emeza cronica care a devenit mai frecventa. Pancreasul a fost marit si hipoecogen cu noduli hipoecogeni raspanditi peste tot. Nodulii hipoecogeni pot fi pseudochisturi pancreatice, chisturi complicate, abcese, hiperplazie sau neoplazie. Pancreatita si neoplazia nu pot fi diferentiate doar pe baza ecografiei. B. Cutimetrele au fost utilizate pentru a masura unul din nodulii din pancreasul pisicii din imagine. A. BOP, corpul pancreasului.

 

In comparatie cu chisturile adevarate, pseudochisturile pancreatice tind sa fie hipoecogene mai degraba decat anecogene si peretii lor tind sa fie mai grosi.

Ecografia nu poate diferentia clar, totusi, pseudochisturile, chisturile si abcesele. Nodulii hipoecogeni pot fi de asemenea hiperplazici sau neoplazici.

Ecografia poate fi utilizata pentru aspirarea ghidata a efuziunii peritoneale sau pentru colectiile de fluide din pancreas.

5. Masele pancreatice

 Masele pancreatice ar putea sa nu fie aparente radiologic. Lichidul liber sau marirea pancreasului ar putea fi observate in cazul pancreatitei si a neoplaziei. Icterul ar putea sa apara daca exista obstructia unui duct biliar.

Neoplazia pancreatica este rara, dar adenocarcinomul pancreatic a fost raportat pentru provocarea anorexiei, depresiei, vomitarii si a pierderii in greutate. Apudoamele, gastrinoamele si tumorile producatoare de insulita rareori apar. Lichidul liber ar putea fi prezent in abdomen. Icterul ar putea fi prezent daca apare obstructia ductului biliar. Pancreatita acuta sau cronica, insuficienta pancreatica exocrina si diabetul zaharat pot de asemenea sa fie prezente in unele cazuri severe.

La ecografie, neoplasmele pancreatice ar putea fi hipoecogene sau mult mai complex. Vezi figura 3.

fig 3

Figura 3 Ecografia longitudinala a masei pancreatice descoperite la o pisica dupa indepartarea chirurgicala a carcinomului gastric. A. Vena pancreaticoduodenala poate fi observata cranial (sageata). A. Ecografia unei pisici cu un istoric de 2 saptamani de letargie si inapetenta. O masa de ecogenitate mixta este observata in zona pancreasului. O tumora stromala gastrointestinala a fost diagnosticata histologic, dupa biopsia chirurgicala a pancreasului. PAN pancreas, RL, ficatul drept

 

  • Diferentierea de pancreatita nu este posibila pe baza aspectului ecografic; aspiratia sau biopsia sunt necesare.
  • Adenocarcinomul si alte neoplasme ar putea metastaza in ficat si ar putea invada portiunile adiacente ale tractului gastrointestinal. Insulinoamele ar putea sa nu fie vizibile ecografic.
  • Bolile micotice ale pancreasului ar putea sa para similare cu cele neoplazice sau cu pancreatita. Vezi figura 4.

fig 4

Figura 4  Imaginile unei pisici care prezenta o masa in abdomenul cranial. La chirurgie, masa a fost descoperita cu implicarea pancreasului, fiactului, intestinului subtire adiacent si limfonodurile locale. Citologia a confirmat blastomicoza. A. Proiectia ventro-dorsala, sagetile indicand masa caudala stomacului. B. Ecografia arata o masa hipoecogena primara care implica pancreasul. Unele zone hiperecogene slab definite sunt observate in masa. LK rinichi stang, RK rinichi drept, Sp splina.

Masele peripancreatice ar putea sa para ca sunt in pancreas. Vezi figurile 5 si 6.

Hiperplazia nodulara la pisicile varstnice ar putea sa apara ca noduli izoecogeni sau hipoecogeni si vor avea un aspect similar cu neoplazia sau cu chisturile cu complicatii.

6. Pancreatolitiaza

Calculii din ductul pancreatic au fost raporatati a fi structuri hiperecogene cu o imagine ecografica profunda. Aceeasi pisica a avut de asemenea si o pseudovezica pancreatica cu calculi hiperecogeni care au avut o imagine ecografica profunda.

fig 5

 

Figura 5 Radioopacitati in abdomenul anterior (cranian)sunt calculi biliari – sageata neagra in vezica biliara. Se vede o masa abdominala caudala in stomac – sageti albe.

 fig 6

Figura 6 Ecografia unei pisici prezentate pentru indepartarea colelitilor din vezica biliara. Radiografiile  au exprimat colelitii si o masa caudal de stomac. O masa peripancreatica (sagetile) a fost indepartata chirurgical. DUOD, duoden.

 

Ultima modificareMiercuri, 30 Ianuarie 2019 16:48
Dr Stefan Alexandru

Medic veterinar

Editor colaborator Revista Veterinarul