Autentificare

Antibioticele in columbofilie

 Despre antibiotice s-a discutat foarte mult. La facultatile de Medicina Veterinara aproape jumatate din materia de la disciplina de Farmacologie este alcatuita din capitolul „Antibiotice”. Dupa cum stim antibioticele pot avea efecte bacteriostatice si bactericide. Aceasta categorie de medicamente sunt folosite de circa 80-90 de ani, dar bacteriile exista practic de la inceputul vietii de pe Terra. Nici macar catastrofele naturale, impactul cu meteoriti, era glaciala, etc. nu au distrus bacteriile, cum sa distrugem noi cu antibioticele?! Raspunsul firesc ar fi: bine, bine, dar antibioticele au scopul de a distruge bacteriile patogene. Intr-adevar, dar care poate fi considerat patogen si care nu? Ştim ca exista bacterii epifite, care intr-un moment de dezechilibru al organismului se transforma in bacterii patogene; sau o cura cu majoritatea antibioticelor distruge atat microflora benefica cat si cea patogena.

Sa nu uitam un lucru: nu am reusit sa eradicam nici o boala infectioasa (bacterioza), la nivel mondial intotdeauna exista cate un focar (TBC, Bruceloza, etc). Ba, mai mult apar noi boli infectioase (nu neaparat bacterioze) atat la animale (ESB, scrapie, mixomatoza) cat si la om (SIDA, Hepatita C). In cazul porumbeilor bolile infectioase relativ nou aparute sunt adenoviroza si circoviroza. Sa nu mai vorbim de faptul ca bacteriile mutante (super)rezistente la un antibiotic sau la o grupa de antibiotice constituie o problema medicala din ce in ce mai mare.

Dupa ce un antibiotic apare pe piata, in scurt timp (aprox.1 an) deja se semnaleaza fenomenul de antibiorezistenta. Chiar daca pare incredibil, dar in ultima vreme nu a aparut un antibiotic nou pe piata, nu ma refer la denumiri comerciale ci la substante active. Asadar teoretic exista mai multe microorganisme care sunt rezistente fata de toate antibioticele cunoscute. Antibioticele considerate pana nu demult „miraculoase” in columbofilie si nu numai, au in prezent efect mediocru sau slab.

In ciuda celor prezentate avem nu numai contraargumente, dar si argumente solide pentru folosirea antibioticelor. Atat in medicina veterinara cat si in cea umana au fost si se obtin rezultate incontestabile.

Referitor la titlul articolului vreau sa va spun ca folosirea empirica, nefondata a antibioticelor in columbofilie este inutila. Porumbelul este poate cea mai rezistenta specie pe care a domesticit omul si totusi constat ca aproape fiecare crescator trateaza porumbeii pe cont propriu. In primul rand reusita unui tratament este diagnosticul etiologic precis si efectuarea antibiogramei.

Ce inteleg prin folosirea irationala a antibioticelor in columbiofilie? Iata cateva exemple, fara ca enumerarea sa fie exhaustiva:

  1. Columbofilii trateaza si previn bolile fara sa ceara parerea medicului veterinar!?
  2. In cazul in care apare o boala infectioasa, sporadica, putin contagioasa crescatorii recurg imediat la folosirea celui mai puternic antibiotic.
  3. Daca apare un produs nou cred ca este un fel de substanta miraculoasa, mai buna decat toate la un loc.
  4. Nu dau o doza coraspunzatoare, pe termen indicat, adica nu respecta cu “sfintenie” prospectul. Nu trebuie uitat faptul ca o cura cu antibiotice trebuie sa dureze cel putin 3 zile, in general 5 zile, dar exista si cazuri particulare: 8-10 zile in salmoneloze sau 3-4 saptamani in ornitoza (columbozoonoza majora).
  5. Administreaza antibiotice inclusiv in infectii endogene, cauzate de bacterii epifite, ori aceste infectii apar tocmai datorita statusului imun slab si ar fi o idee mult mai buna intarirea imunitatii. Multe antibiotice au efecte negative tocmai asupra tabloului sanguin incluzand aici si elementele albe atat de esentiale in imunitatea celulara si umorala. Antibioterapia poate avea efecte negative asupra intregului metabolism si influenteaza in mod negativ performantele porumbeilor voiajori si de zbor (rotitori, jucatori).
  6. De multe ori nu amelioreaza conditiile de zooigiena.
  7. Administreaza antibiotice si in caz de viroze sau micoze chiar daca nu este prezenta o suprainfectie bacteriana. Antibioticele favorizeaza aparitia micozelor cum ar fi aspergiloza sau candidoza porumbeilor si nu au efect asupra virusurilor, exceptie constituind variola, cand tetraciclinele pot avea un oarecare efect virulicid.
  8. Administreaza antibiotice si in caz de boli renale, hepatice si dismicrobism sever, desi in general chimioterapicele exercita efecte negative tocmai asupra ficatului, organelor hematopoetice, asupra proceselor de digestie și absorbtie la nivel enteral. De exemplu in caz de paratifoza daca administram un antibiotic la „alegere” care nu are efect asupra salmonelelor riscam sa distrugem exclusiv flora benefica ramasa si astfel moartea va surveni mai repede. Din aceste considerente administrarea probioticelor devine esentiala dupa o cura cu antibiotice.

Atunci cand este indicata antibioterapia? Intr-o singura propozitie raspunsul ar fi: cand medicul veterinar pe baza unui examen clinic si paraclinic serios (inclusiv antibiograma) precizeaza diagnosticul, alege antibioticul cel mai eficient si administreaza terapia de sustinere pentru a contracara efectele negative ale medicamentelor (antibioticelor). Substantele protectoare in timpul si dupa antibioterapie sunt: probioticele, hapatoprotectoare, vitaminele (exista numeroase astfel de produse in comert). Putem alege tot be baza antibiogramei antibiotice care sa distruga flora patogena, dar sa pastreze pe cea benefica.

Multi contesta eficacitatea produselor naturale, dar va spun cu siguranta, daca o planta medicinala este culeasa intr-un moment optim, este uscat si pastrat corespunzator, este pregatit cum trebuie (infuzie, extract) si se da pentru o boala indicata pot fi foarte utile. In practica columbofila propolisul, usturoiul, si plantele medicinale s-au dovedit a fi mult mai eficace decat o antibioterapie gresit condusa.

In toate crescatoriile care se respecta administrarea produselor naturale cum ar fi otetul de mere, propolisul, usturoiul, ceaiurile de menta, urzica, iaurtul (probiotic) in caz de infectii bacteriene si nu numai este bine venita atat in scop profilactic cat si curativ. Mentionez ca nu sunt un fitoterapeut fanatic si nici adeptul teoriilor de conspiratie conform carora antibioticele ar avea numai efecte malefice si adverse!!

Ultima modificareJoi, 24 Ianuarie 2019 15:27
Dr Herman Constantinescu

Medic veterinar autor a mai multor lucrari destinate porumbeilor printre care:

cop1 cop2

Puteti comanda aceste volume la adresa de email:  herman3@freemail.hu