Autentificare

Efectuarea suturii Caslick la iapa

Scopul metodei: Pentru tratamentul pneumovaginului si a infertilitatii iepei, datorate infectiilor ascendente de la nivelul tractului genital; Remedierea pneumovaginului duce la restabilirea mecanismelor de aparare normale ale tractului genital femel, ajungandu-se in cele din urma la remiterea endometritei; Pentru a preveni infertilitatea secundara pneumovaginului la iepele ce prezinta o conformatie perineala inadecvata, mai ales in situatiile in care comisura superioara a vulvei este situata la mai mult de 4 cm dorsal de podeaua vaginului.

 

1. Scopul metodei

 • Pentru tratamentul pneumovaginului si a infertilitatii iepei, datorate infectiilor ascendente de la nivelul tractului genital.
 • Remedierea pneumovaginului duce la restabilirea mecanismelor de aparare normale ale tractului genital femel, ajungandu-se in cele din urma la remiterea endometritei.
 • Pentru a preveni infertilitatea secundara pneumovaginului la iepele ce prezinta o conformatie perineala inadecvata, mai ales in situatiile in care comisura superioara a vulvei este situata la mai mult de 4 cm dorsal de podeaua vaginului.

2. Complicatii

 • Fistule (intreruperile) la nivelul plagii chirurgicale, ce pot fi remediate in momentul inlaturarii punctelor de sutura. 
 • Infectie locala (care poate fi prevenita prin aplicarea locala a spray-urilor cu antibiotic la finalul manoperei si timp de cateva zile consecutive dupa aceasta). 
 • Urovaginul se poate instala in cazul inchiderii excesive a fantei vulvare.

3. Echipament necesar

 • Fasa de tifon pentru infasurarea cozii sau o teaca de protectie din neopren
 • Manusa obstetricala si un lubrefiant
 • O galeata cu o captuseala din plastic curata, vata de bumbac si iod sau sapun care nu lasa in urma reziduuri organice
 • Un prosop curat
 • O pereche de manusi chirurgicale
 • O foarfeca ascutita sau o lama de bisturiu 
 • Port-ac
 • Pensa anatomica
 • Fir de sutura monofilament neresorbabil, precum cel din nailon sau polipropilena, sau catgut 0 resorbabil 
 • Anestezic local:

- lidocaina 2% sau mepivacaina

- ac de seringa de 22 gauge sau mai subtire si seringa de 20 ml

 • Sedativ injectabil (optional): detomidina, xilazina sau acepromazina
 • Iavasa

4. Contentie si pozitionare

 • Aplicarea suturilor Caslick ar trebui sa fie realizata preferabil cu iapa in standul de contentie.
 • Mijloacele suplimentare de contentie depind de starea de dispozitie a iepei.
 • Administrarea unui sedativ din categoria alfa-2 agonistilor (xilazina, detomidina, etc.) este indicata. Alternativ, acepromazina reprezinta o optiune buna pentru tranchilizare.
 • Aplicarea unei iavasale ar putea fi indicata.

5. Tehnica:

Procedeu tehnic

Rationament

Duceti iapa in standul de contentie.

Acesta va asigura o contentie adecvata a animalului.

Aplicati un bandaj din fasa de tifon (Figura 1) sau

o teaca de protectie la baza cozii (Figura 2). Trageti

coada intr-o parte (Figura 3).

Legati sfoara sau fasa de tifon in jurul gatului iepei.

Astfel veti preveni patrunderea firelor de par din coada in campul chirurgical.

Nu legati niciodata coada de un obiect sau de stalpii standului de contentie.

Goliti rectul.

 • Introduceti in rect bratul, protejat de o manusa obstetricala nesterila, bine lubrefiata.
 • Inlaturati orice fecalom din calea bratului.

Astfel veti evita defecarea in timpul manoperei chirurgicale.

Sedati sau tranchilizati iapa cu: 

 • alfa-2 agonisti (xilazina, detomidina, etc.) sau 
 • acepromazina.

Ca alternativa, puteti aplica o iavasa pe buza superioara a animalului.

Astfel, veti limita reactiile iepei in timpul exciziei chirurgicale sau a suturii, asigurand o apozitie mai buna a marginilor plagii.

 • Frecati bine perineul iepei cu o bucata de vata de bumbac, cu apa si cu betadina sau cu un sapun care nu lasa reziduuri organice.
 • Folositi mana curata mai putin dominanta pentru a ridica bucatile de vata inmuiate in apa calda si pentru a le stoarce de excesul de apa (Figura 4a). Transferati bucata de vata de bumbac in cealalta mana (mana „murdara”) (Figura 4b). Curatati perineul cu bucata de vata din mana „murdara”.
 • Rugati un asistent sa verse aproximativ o lingura de betadina pe mijlocul bucatii de vata (Figura 4c).
 • Frecati ferm perineul (dar nu fortati prea mult), prin miscari concentrice ce incep de la vulva si continua catre periferie. Aruncati la gunoi bucatile de vata de bumbac folosite.
 • Repetati acesti pasi de cateva ori pana cand perineul devine in totalitate vizibil curat.
 • Dupa ce perineul devine vizibil curat, clatiti bine zona cu apa calda si curata si apoi uscati-o cu un prosop curat din hartie.
 • Agatati un prosop curat de poarta standului de contentie.
 • Puneti apa calda intr-o galeata cu o captuseala din plastic de unica folosinta pentru a evita contaminarea indirecta incrucisata intre cai.
 • Continuand sa folositi mana curata, mai putin dominanta, pentru a ridica bucata de vata curata din galeata cu apa, stoarceti excesul de apa din aceasta si transferati-o in mana dominanta, prevenind astfel contaminarea apei si a bucatii de vata din bumbac in timpul manoperei de asepsie.
 • Rugand un asistent sa toarne solutia pe baza de betadina, veti evita contaminarea mainii curate prin contactul cu flaconul de sapun antiseptic.
 • Frecati aceasta zona de cateva ori (de minim 3 ori) sau pana cand nu va mai ramane material organic vizibil cu ochiul liber pe bucata de vata din bumbac.
 • Dupa curatarea temeinica a perineului iepei, aplicarea unui prosop curat pe poarta standului de contentie va preveni contaminarea suturii si a plagii chirurgicale in cazul in care iapa se sprijina de poarta.

Infiltrati marginile labiale cu aproximativ 10-20 ml de anestezic local (lidocaina 2% sau mepivacaina) utilizand un ac de seringa de 22 gauge sau mai mic (Figura 5a).

Infiltrarea anestezicului local ar trebui sa provoace o distensie suficienta a tesuturilor, astfel incat sa extinda pielea de-a lungul marginilor labiale (Figura 5b).

Realizati margini drepte pentru unirea celor doua parti ale vulvei, asigurandu-va ca obtineti prin sutura o suprafata neintrerupta.

Folosind o foarfeca, sectionati o banda de mucoasa si piele cu o lungime de 8 mm, de-a lungul jonctiunii muco-cutanate, incepand de la aproximativ un cm ventral de podeaua pelvina, si continuand dorsal, incluzand in sectiune si comisura dorsala.

Ca alternativa, folosind o lama de bisturiu, realizati o incizie adanca (1 cm) de-a lungul jonctiunii muco-cutanate, incepand de la comisura dorsala si incheind la aproximativ 1 cm ventral de podeaua pelvina.

Avand in vedere ca aceasta procedura va trebui repetata pe toata durata vietii reproductive a iepei, este important sa indepartati o cantitate minima de tesut (nu mai mult de o fasie de 8-10 mm grosime de mucoasa si 

piele) de la nivelul marginii labiale intinse in timpul procedurii initiale, sau doar sa realizati o incizie cu o adancime de 1 cm in ambele labii vulvare, la jonctiunea muco-cutanata. Altfel, dupa aplicari repetate ale suturii Caslick, se va forma un tesut cicatricial insotit de scaderea plasticitatii tesuturilor perineale.

Inlaturarea unei fasii de tesut mai inguste de 8 mm poate duce la formarea unei discontinuitati.

Aplicati o sutura de-a lungul marginii libere a fiecarei labii vulvare, unindu-le. Incepeti de la comisura dorsala a vulvei si continuati in jos.

La final, inserati un deget in vulva sub nivelul suturii.

Puteti recurge la diverse tipuri de sutura, printre care simpla continua, intrerupta si in saltea verticala.

Ca alternativa, se poate folosi un stapler in loc de sutura chirurgicala clasica.

Asigurati-va ca nu exista discontinuitati ale tesutului la acest nivel si ca nu sunt necesare si alte suturi.

Este foarte important sa inlaturati firele de sutura si sa redeschideti fanta vulvara in momentul parturitiei pentru a preveni laceratiile vulvei.

Indepartarea punctelor de sutura si redeschiderea orificiului vulvar poate fi indicata si in momentul montei.


1

Figura 1 Aplicati la baza cozii un bandaj din fasa de tifon.

2a

2b

Figura 2 Legati coada in jurul gatului prin (a) aplicarea unei teci de protectie din neopren la baza cozii sau prin (b) legarea unei franghii de capatul cozii.

 3a

3b

Figura 3 Trageti coada intr-o parte pentru a o lega prin (a) bandajul din tifon sau (b) prin franghie de gatul iepei.

4a

4b

4c

Figura 4 Pentru a curata temeinic perineul iepei, folositi tehnica mainii curate si a celei murdare. (a) Folositi mana „curata” mai putin dominanta pentru a ridica bucatile de vata inmuiate in apa calda si pentru a le stoarce de excesul de apa. (b) Transferati bucata de vata de bumbac in cealalta mana (mana „murdara”). (c) Rugati un asistent sa sa verse aproximativ o lingura de betadina pe mijlocul bucatii de vata, pe care sa o folositi pentru a curata zona perineala prin miscari concentrice, pornind de la centru si continuand catre periferie.

5

Figura 5 Infiltrarea marginilor labiale cu aproximativ 20 ml de anestezic local, fie lidocaina 2%, fie mepivacaina. (a) Injectati anestezicul subcutanat cu ajutorul unui ac de 22 gauge. (b) Observati bombarea usoara a tesutului subcutanat.

6

Figura 6 Aplicarea capselor medicale. (a) Uniti marginile libere ale celor doua labii vulvare cu ajutorul unui stapler. (b) Dupa ce terminati de aplicat capsele, evaluati gradul de apozitie a celor doua margini. (c) Dupa cicatrizare, capsele vor fi indepartate.

Ultima modificareMarți, 29 Ianuarie 2019 13:00
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul