Autentificare
updated 10:14 AM UTC, Aug 10, 2019

A aparut cartea: COLUMBOPATOLOGIE

A aparut cartea: COLUMBOPATOLOGIE - Principalele boli ale porumbeilor, autor DR. CONSTANTINESCU HERMAN.
Cartea contine 142 de pagini, inclusiv poze color cu cele mai frecvente boli ale porumbeilor. Cartea contine tehnoprofilaxia si combaterea bolilor infectioase si parazitare, dar si elemente de patologia reproductiei, elemente de toxicologie, medicatia actuala inclusiv suplimentele nutritive folosite de columbofili. 
 
Sunt incluse si capitole cum ar fi:
 • columbozoonozele,
 • semiologia porumbeilor,
 • necropsia porumbeilor,
 • efectele adverse ale antibioticelor si vaccinurilor, etc. 

Detalii la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

carte bolile porumbeilor

Ultima modificareMiercuri, 06 Februarie 2019 10:51
Dr Herman Constantinescu

Medic veterinar autor a mai multor lucrari destinate porumbeilor printre care:

cop1 cop2

Puteti comanda aceste volume la adresa de email:  herman3@freemail.hu

 

Articole înrudite

 • Infestatia cu helminti – ascaridioza porumbeilor

  Viermii paraziti se intalnesc in intestinul subtire si pot fi viermi filiformi, reprezentati de Capillaria obsignata, viermii cilindrici reprezentati de Ascaridia columbae si viermii plati sau tenii, reprezentati de Hymenolepis columbae si Railletina columbae.

 • Variola porumbeilor

  Variola este o viroza frecvent intalnita, determinata de un Poxvirus si se manifesta in principal in sezonul cald si umed. Spre deosebire de majoritatea virusurilor, agentul infectios are o rezistenta foarte mare la conditiile de mediu, rezista luni sau chiar ani de zile.

 • Antibioticele in columbofilie

   Despre antibiotice s-a discutat foarte mult. La facultatile de Medicina Veterinara aproape jumatate din materia de la disciplina de Farmacologie este alcatuita din capitolul „Antibiotice”. Dupa cum stim antibioticele pot avea efecte bacteriostatice si bactericide. Aceasta categorie de medicamente sunt folosite de circa 80-90 de ani, dar bacteriile exista practic de la inceputul vietii de pe Terra. Nici macar catastrofele naturale, impactul cu meteoriti, era glaciala, etc. nu au distrus bacteriile, cum sa distrugem noi cu antibioticele?! Raspunsul firesc ar fi: bine, bine, dar antibioticele au scopul de a distruge bacteriile patogene. Intr-adevar, dar care poate fi considerat patogen si care nu? Ştim ca exista bacterii epifite, care intr-un moment de dezechilibru al organismului se transforma in bacterii patogene; sau o cura cu majoritatea antibioticelor distruge atat microflora benefica cat si cea patogena.

 • Salmoneloza porumbeilor

  Este o bacterioza transmisibila produsa cel mai frecvent de Salmonella typhimurium var. Copenhagen. Salmoneloza poate evolua in paralel cu multe alte boli, cum ar fi trichomonoza, coriza, ornitoza, paramixoviroza, etc. Circoviroza este o boala relativ noua care produce depresia sistemului imunitar si coevolueaza deseori cu salmoneloza.

   La porumbeii adulti inregistram mortalitatea scazuta, dar morbiditate ridicata, iar exemplarele cu artrita cronica raman cu sechele si isi pierd capacitatea de zbor sau de deplasare. La pui atat rata de morbiditate cat si de mortalitate este ridicata.

  Sursele de infectie sunt porumbeii bolnavi si purtatori, dar si alte pasari sau mamifere care elimina germeni si infecteaza apa, furajele. In mediul inconjurator bacteriile rezista luni de zile.

  O sursa majora de infectie constituie porumbeii gutani (comuni), cu care vin deseori in contact pasarile care au acces in afara volierei. Infectarea puilor din cuib se face de catre parintii purtatori si eliminatori de germeni, la hranirea lor cu laptele pe care-l regurgiteaza din gusa in ciocul puilor. Ouale pot fi infectate din ovar sau in momentul trecerii prin oviduct.

 • Bolile tumorale la porumbei

  Nu tin minte sa fi invatat in facultate despre aceasta categorie de boli la porumbei, deci prin urmare nici in manualele din aceea vreme nu am gasit referiri la ele. Nefiind un medic veterinar teoretician, nu am reusit sa adun materiale stiintifice din acest domeniu si bineinteles, nu am nici cercetari proprii, a caror rezultate sa va prezint.

  Totusi, in anumite tratate de specialitate columbofila editate de medici veterinari (ex. Dr. J.W.E. Stam: Das Heute und Morgen im taubensport), am citit despre aceasta categorie de boli. Nefiind vorba despre o carte scrisa pentru medicii veterinari, nu am gasit nici in aceste carti o descriere stiintifica. Dupa cum am mai scris, nici eu nu sunt in masura sa va ofer o asemenea descriere argumentata cu examene de laborator, totusi am sa va prezint cateva cazuri din cazuistica mea. In cartea sus amintita scrie, ca toate formele de tumorilor se intalnesc la porumbei, dar nu scrie mai amanuntit decat de o singura forma, denumita pa-pilom cu sange, sau papilom hemoragic (nu stiu care ar fi traducerea mai corecta si mai eleganta). Este o boala infecto - contagioasa de origine virala destul de frecvent intalnita la porumbei. Din propria experienta va pot spune ca in cei peste 30 de ani de columbofilie nu am intalnit decat 5 – 6 cazuri, deci nu pot confirma ca ar avea o frecventa prea mare, iar faptul ca am hotarat sa va impartasesc descrierea lor, este ca in decursul ultimului an parca a crescut frecventa acestor imbolnaviri, inregistrand patru cazuri de acest tip.