Variola porumbeilor

Contents[Hide]

Variola este o viroza frecvent intalnita, determinata de un Poxvirus si se manifesta in principal in sezonul cald si umed. Spre deosebire de majoritatea virusurilor, agentul infectios are o rezistenta foarte mare la conditiile de mediu, rezista luni sau chiar ani de zile.

1. Etiopatogenie

Tantarii joaca un rol important in difuzarea bolii, dar boala este transmisa si de alti ectoparaziti cum ar fi paduchi, capuse, etc. Perioada de incubatie este de 1-2 saptamani.Virusul este eliminat prin saliva, secretii nazale, secretia lacrimala, fecale. Puii de 1-2 saptamani sunt protejati de anticorpii aflati in interiorul oului.

Tineretul este mult mai sensibil. Porumbeii mai varstnici trecuti prin boala capata imunitate, dar o infectie masiva are repercusiuni asupra starii de imunitate si influenteaza capacitatea de zbor. Virusul variolic este un virus epiteliotrop, penetreaza pielea si mucoasele, patrunde in torentul sanguin, revine la nivelul analizatorului cutanat si mucoase unde creaza leziunile caracteristice. In acest interval se pot suprapune infectii bacteriene secundare. Daca porumbelul sufera de hipovitaminoza (A) si/sau hipomineraloza (Zn) simptomele sunt mai alarmante.

leziune suprainfectata porumbei

noduli variolici

noduli variolici

2. Tablou clinic

Exista doua forme de variola la porumbei:

  1. forma cutanata (nodulara) si
  2. forma mucoasa (difteroida).

3. Forma cutanata

Forma cutanata se manifesta prin aparitia nodulilor variolici pe pielea pleoapelor, pe comisura ciocului in jurul narilor. In general apar in locul unde au acces sa intepe insectele hematofage. Nodulii nu trebuie inlaturati, caci locul lor sangereaza.

4. Forma mucoasa

Forma umeda sau mucoasa se manifesta prin depozite pseudomembranoase necrotico-difteroide, pe mucoasa bucala, faringiana si a gusei. Acestea jeneaza prehensiunea, deglutitia, respiratia, ca atare apare slabirea, chiar mortalitate. Daca pseudomembranele apar la nivelul traheei moartea survine prin asfixie. Suprainfectiile sunt cauzate in special de bacterii piogene, creand uneori infectii severe oculare mergand pana la panoftalmie si atrofia ochiului. In caz de viremie apare prostratia si moarte in scurt timp. Cele doua forme de boala permit stabilirea usoara a diagnosticului clinic, care poate fi confirmat prin examen de laborator, prin evidentierea la microscop a incluziilor Bollinger. Leziunile persista saptamani sau chiar luni de zile.

5. Diagnostic

Diagnosticul diferential se face fata de trichomonoza, ornitoza, coriza infectioasa, micoze. Frecvent evolueaza impreuna cu trichomonoza sau cu micoplasmoza.

6. Tratament

Ca si la alte viroze, virusul variolic nu cedeaza la antibiotice, eventual se poate incerca tratamentul cu tetracicline (oxitetraciclina, doxicilina), tinand cont de faptul ca virusul variolic (in general virusurile mari) manifesta o oarecare sensibilitate fata de antibioticul amintit. Pentru combaterea infectiilor bacteriene secundare se foloseste deasemeni un antibiotic cu spectru larg sau badijonari cu albastru de metilen sau antiseptice pe baza de iod. Antisepticele trebuie sa fie diluate de 4-5 ori in cazul aplicarii pe mucoase. Este indicat sa administram vitamine si stimulente ale imunitatii pe baza de oligominerale, Ginseng, propolis, plante medicinale. Daca dam vitamina A in scop de a intari tesutul epitelial sa avem grija la supradozare pentru ca supradozajul are aceasi consecinte grave ca si hipovitaminoza: deterioreaza pielea si mucoasele.

7. Profilaxie

Desi putini crescatori apeleaza la imu­nizarea activa a efectivului, masura preventiva de baza ramane vaccinarea porumbeilor sanatosi. Vaccinul Columbodiv este un vaccin viu liofilizat si se administreaza atat la adulti cat si la tineret. Porumbeii adulti se vaccineaza cu 4 saptamani inainte de imperechere, tineretul de la varsta de 8-12 saptamani. Se smulg cateva pene de pe fata externa a gambei si apoi se freaca cu periuta inmuiata in vaccin. Dupa o saptamana de la vaccinare apar pustule variolice care confirma o imunizare corespunzatoare. Pustulele dispar dupa o luna de la vaccinare. Daca pustulele sunt incomplete sau nu apar la toti porumbei, vaccinarea se repeta dupa 4 saptamani. Vaccinarea adultilor se poate face concomitent cu vaccinarea impotriva paramixovirozei. Daca in urma smulgerii penelor locul sangereaza trebuie sa cautam un alt loc pentru ca vaccinul va fi inactivat de elementele sanguine. Vaccinul Romporpox este un alt vaccin viu liofilizat contra variolei. Flacoanele sunt insotite de diluant si de aplicator. Se vaccineaza porumbeii in varsta de minim 5 saptamani cu rapel la un an. Vaccinul se utilizeaza dupa reconstituire in doza de 0,2 ml. Administrarea se face prin badijonarea cu ajutorul aplicatorului a unei zone deplumate de pe fata laterala a gambei porumbelului. Masurile generale de preventie si combatere sunt valabile si in cazul acestei boli. Alaturi de masurile de dezinfectie, dezinsectia are o importanta majora.

Ultima modificareVineri, 08 Februarie 2019 20:56
Dr Herman Constantinescu

Medic veterinar autor a mai multor lucrari destinate porumbeilor printre care:

cop1 cop2

Puteti comanda aceste volume la adresa de email:  herman3@freemail.hu