Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540

Niveluri ridicate de acizi biliari si amoniac diagnostic diferential

Contents[Hide]

Nivelurile ridicate de acizi biliari si amoniac serici sunt folosite in primul rand pentru diagnosticarea convulsiilor de la sunturile portosistemice vasculare. La animalele tinere ce au convulsii, dar care nu sufera de o boala hepatica evidenta, acizii biliari sunt folositi pentru a verifica de sunturi vasculare congenitale macroscopice si microscopice. Diagrama de diagnostic poate fi descarcata din sectiunea de atasamente. 

 

Nivelurile de acizi biliari sunt de asemenea ridicate la animalele cu sunturi vasculare, in subsidiar afectiunii hepatice. Cresterea temporara apare si in cazul leziunilor acute. Nivelurile in scadere sugereaza vindecarea, in timp ce nivelurile persistente sugereaza formarea sunturilor si in subsidiar a fibrozei hepatice. 

Animalele cu niveluri ridicate de acizi biliari serici si amoniac trebuie testate pentru boli hepatice active. Animalele tinere cu o problema congenitala nu arata  semne a unei boli active la nivelul ficatului. Animalele adulte cu sunturi dobandite sunt susceptibile de a avea  activitate crescuta a AST seric, ceea ce indica o boala activa la nivelul ficatului parenchimal sau ar putea avea niveluri crescute de fosfataza alcalina serica GGT si valori ale bilirubinei care indica afectiune portala. 

Niveluri scazute de acizi biliari impreuna cu niveluri ridicate de fosfataza alcalina pot sugera mai degraba o hepatopatie steroidiana decat colangita. 

1. Diagnostic diferential

  • Hepatopatie corticosteroidiana indusa
  • Ciroza hepatica
  • Colangita limfocitara
  • Sunturi portosistemice
  • Colangita supurativa
Ultima modificareLuni, 04 Martie 2019 20:24