Autentificare
updated 3:44 PM UTC, May 24, 2019

Ce este Enciclopedia Veterinara

Ansamblu multilateral de cunostințe umane care trateaza sistematic termeni, noțiuni din domeniul veterinar, cu acces gratuit, dezvoltata in mod colaborativ de catre voluntari. Oricine poate sa trimita si sa editeze informatii in cadrul acestui proiect voluntar dezvoltat de catre noi. Unele articole sunt mai complete si altele mai puțin complete, dar cantitatea si calitatea informațiilor este in continua crestere. Modul de exprimare din articole nu este foarte unitar, deoarece articolele nu au un autor unic, ea fiind determinata de colaborarea mai multor autori. Ocazional in Enciclopedia Veterinara se pot gasi si articole sau informații contradictorii (care insa desigur ca trebuie corectate). Greselile sau inadvertențele pe care le observați in articolele despre subiecte care va sunt familiare vor continua sa existe atata vreme, pana cand un contribuitor (sau chiar dvs.) va decide sa le corecteze. Enciclopedia Veterinara este o enciclopedie libera.

Studiu privind sanatatea purceilor - o mai buna intelegere a raspunsului imun la parazitii intestinali 

Parazitologii de la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena sunt mai aproape de intelegerea procesului din spatele coccidiozei neonatale porcine. Boala afecteaza purcei in primele zile de viata si poate provoca diaree severa. Parazitul Cystoisospora suis afecteaza mucoasa intestinale de asa natura incat ameninta cresterea si supravietuirea porcilor. Cercetatorii au analizat acum raspunsul imun la infectie. Rezultatele au fost publicate in Jurnalul de Imunologie Parazitologica. 

 

Coccidioza neonatala porcina este o infectie parazitara grava a purceilor care afecteaza grav mucoasa intestinala, ceea ce duce la diaree si la reducerea aportului nutritional. Pe masura ce infectia reduce cresterea animalului si pentru ca infectiile secundare pot duce la cresterea mortalitatii, boala este responsabila pentru pierderile economice substantiale in fermele de porci afectate. 

Dezvoltarea sistemului imunitar la purceii nou-nascuti nu este suficienta pentru a face fata parazitilor. Din acest motiv, o infectie la scurt timp dupa fatare da nastere unui tesut intestinal slabit, cu consecintele corespunzatoare. Prin comparatie, Cystoisospora suisis este absolut inofensiva pentru porcii adulti si sistemul lor imunitar, explica autorul Simone Gabner. 

Celulele imune ale sistemului imunitar cresc mai repede in intestinele purceilor afectati decat in cele ale purceilor sanatosi. Oamenii de stiinta de la Institutul de Parazitologie de la Vetmeduni Viena au investigat cum sistemul imunitar in curs de dezvoltare al purceilor raspunde la o infectie cu Cystoisospora Suis. Au fost infectate, pentru studiu, 25 de animale cu varsta de trei zile si au fost studiate, comparativ, cu 26 de animale sanatoase. Cercetatorii au analizat mai multe tipuri de celule ale sistemului imunitar din intestine de la ambele grupuri pe parcursul primelor zile de viata. Niveluri ridicate de celule delta gamma T, un tip de celule de recunosc leziunile tisulare si activeaza sistemul imunitar au fost descoperite la purceii infectati, la doar patru zile dupa infectare. Celulele T citotoxice au fost detectate la unsprezece zile de la infectare. Acestea sunt responsabile pentru moartea celulara a celulelor infectate si par sa aiba o functie de memorie imunologica in ceea ce priveste coccidiozei porcine neonatale. Ambele tipuri de celule T au fost detectate in mod semnificativ mai devreme la purceii infectati decat la cei neinfectati. La purceii sanatosi, celulele T incep sa se stabileasca in intestin de la aproximativ a treia saptamana de viata. 

“Inainte de acest studiu, nu stiam care celule T au jucat un rol in cursul sau in dezvoltare a bolii. Rolul lor exact in intestine de animale, cu toate acestea, ramane neclar”, spune Gabner. “Cystoisospora suis afecteaza celulele epiteliale in intestin si distruge bariera naturala impotriva agentilor patogeni. Acest lucru face infectii secundare, probabil. Noi inca nu stim daca celulele T reduc daunele la nivelul mucoasei intestinale sau daca ele provoaca daune celulelor intestinale”. 

Sistemul imunitar innascut activat

Gabner si colegii ei au cercetat de asemenea diferiti receptori ai sistemului imunitar innascut in purcei precum si substante de semnalizare care joaca un rol in raspunsul inflamator. La doar patru zile de la infectare, cercetatorii au descoperit expresii crescute ale anumitor receptori patogeni TLR-2 si NOD2 si molecule semnalizare implicate in reactii inflamatorii TNF-α in intestinul animalelor infectate. Parazitul declanseaza astfel activarea sistemului imunitar. 

 “Cercetarea noastra arata care cai de semnalizare ar putea fi implicate. Raspunsul imun incepe chiar mai devreme. Acesta este un lucru care trebuie investigat in studiile viitoare. Suntem cu un pas mai aproape de o mai buna intelegere a bolii “, spune Gabner. 

Laptele matern, o sursa de protectie

Studii anterioare efectuate de grupul de cercetare au aratat ca anticorpii de protectie impotriva coccidiozei neonatale procine sunt transferati la purceii de lapte prin laptele matern direct dupa fatare. Scroafele care au fost expuse la agentul patogen produc anticorpii respectivi de care purceii ar putea beneficia apoi. In cadrul studiului urmator, cercetatorii au mers chiar mai departe. Au infectat in mod deliberat scroafe cu paraziti in timpul gestatiei, in scopul de a creste nivelul de anticorpi la animalele materne. Scopul a fost de a furniza purceilor pe cat de multi anticorpi posibil din laptele matern, in primele zile de viata. Aceasta vaccinare a laptelui a fost un succes. Purceii de la scroafe infestate au prezentat o evolutie mai putin severa decat purceii de la scroafe neinfectate. Cu cat o scroafa a tranferat purceilor sai mai multi anticorpi, cu atat simptomele prezentate de purcei au fost mai slabe. 

Journal Reference:

Simone Gabner, Hanna Lucia Worliczek, Kirsti Witter, Florian R. L. Meyer, Wilhelm Gerner, Anja Joachim. Immune response to Cystoisospora suis in piglets: local and systemic changes in T-cell subsets and selected mRNA transcripts in the small intestine. Parasite Immunology, 2014; DOI: 10.1111/pim.12116

Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite


cmvro logomic Revista Veterinarul Stiinta si Practica
este o revista acreditata de
Colegiul Medicilor Veterinari din Romania