Avertizare
 • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
Autentificare

Ruptura ligamentelor incrucisate - Operatie recomandata numai specialistilor?

Abstract: Ruptura ligamentului incruciat cranial este o afeciune de natura ortopedica care apare in special la cainii de talie mare (mai ales la rasele rottweiler, bullmastiff si chow chow care au o predispozitie mai mare spre aceasta afectiune), dar poate sa apara la cainii de talie mica.

Exista mai multe metode chirurgicale prin care se poate remedia aceasta problema ( O.T.T, lateral suture, T.P.L.O closing wedge sau T.P.L.O radical cut, T.T.A, T.T.O, thight rope).

Noi o sa ne axam in principal pe metoda suturii laterale (lateral suture). Am ales acest subiect deoarece ne sunt trimise foarte multe cazuri de la colegii din judet si din tara, ceea ce demonstreaza ca multi nu au curajul sa abordeze acest tip de operatie.

Vreau sa va demonstrez ca aceasta operatie se poate face in orice cabinet. Aceasta interventie necesita un instrumentar destul de minimalist si bunavointa.

Hai sa incepem cu ce ne intereseaza la aceasta interventie:

 • Tibia
 • Creasta tibiala
 • Patela
 • Ligamentul patelar
 • Fabela
 • Ligamentul incrucisat cranial si caudal

1

1. Anatomia articulatiei genunchiului

Articulatia genunchiului este o articulatie complexa care este formata din articulatia femuro-tibiala (condilii femurului si a tibiei), articulatia femuro-patelara (troclea femurala si patela) si articulatia tibio-fibulara proximala.

Articulatia este stabilizata de o pereche de ligamente colaterale, care previn adbuctia si adductia articulatiei, dar mai este stabilizata si de o pereche de ligamente incrucisate. Ligamentul incrucisat cranial si ligamentul incrucisat caudal restrictioneaza miscarea craniala si caudala a tibiei si a femurului. Ligamentul incrucisat cranial mai rezista miscarilor de supra extindere dar si a rotatiei spre interior a articulatiei si este ligamentul la care apar cele mai multe probleme la caini

Meniscurile sunt structuri fibrocartilaginoase in forma de semiluna care sunt pozitionate intre condilii mediali si laterali a platoului femural distal si a platoului tibial. Principala functie biomecanica a meniscurilor este sa imparta articulatia in doua unitati functionale:

 • articulatia femuro-meniscala, pentru miscarile de flexie si de extensie
 • articulatia menisco-tibiala , pentru miscarile de rotatie.

Meniscurile mai au rolul de a absorbi energia chinetia si transferul stresului prin articulatie. Ele mai ajuta la lubrifierea articulatiei si la prevenirea impingementului sinovial intre suprafetele articulare a femurului si a tibiei.

De asemenea meniscurile au terminatii nervoase care contribuie la proprioceptie.

Exista intre unu si patru oase sesamoide asociate cu articulatia genunchiului. Aceste oase sesamoide ajuta la formarea unei miscari line a muschilor si a tendoanelor peste articulatie.  

Cel mai cunoscut os sesamoid este patela sau rotula. Patela este localizata cranial fata de articulatie si este asezata in santul troclear al femurului.

Caudal de articulatia genunchiului, exista doua oase sesamoide denumite fabele.

2. Examinarea fizica a pacientului

De obicei ne vine un caine relativ tanar si jucaus, care nu mai poate sa isi foloseasca un membru posterior.

Dupa observarea cainelui in repaus, proprietarul cainelui trebuie sa il plimbe pentru a putea observa conformatia si modul de mers a cainelui. Ruperea ligamentului incrucisat cranial duce la o alterare a miscarii articulatiei pe intregul ciclul de mers. Cainii compenseaza pentru ruperea ligamentului incrucisat cranial prin reducerea incarcaturii externe pe membrul afectat si printr-o miscare de flexie mai mare pe tot parcursul ciclului de mers. Musculatura membrului sau a membrelor afectate este sever atrofiata.

Exista doua teste care ne pot ajuta in punerea unui diagnostic.

Anamneza cainilor cu ruptura de ligament incrucisat cranial poate sa contina schiopaturi cronice care pot data si in urma cu un an, schiopaturile pot varia de la moderate la severe.

Primul teste: proba sertarului. Evident ca proba sertarului este cea mai uzitata metoda de diagnostic. Aceasta trebuie incercata in diferite pozitii. Incercati sa calmati cainele, pentru ca, din cauza durerii se va incorda si s-ar putea sa nu fie pozitiva proba sertarului. Daca ruptura este noua si atrofia musculara nu s-a produs inca, va fi si mai greu de realizat aceasta proba.

Deci cainele trebuie sa fie cat mai relaxat si trebuie incercat atat in pozitia patrupodala, cat si in cea latero-laterala. Daca testul este pozitiv, atunci avem un diagnostic.

La cainii tineri exista o miscare de sertar de 1-3mm care este normala. Doar prin compararea cu membrul opus putem fi siguri daca miscarea de sertar este patologica.

Testul sertarului poate cauza de cele mai multe ori dureri si la cainii sanatosi, deci trebuie sa fim atenti la interpretarea acestei dureri, sa nu confundam o durere normala cu un semn patologic la nivelul articulatiei .

Cel de-al doilea, este testul de compresie tibiala. Acest test poate fi realizat cu cainele in pozitie patrupodala sau pozitionat latero-lateral.

3. Examinarea radiografica

Este necesara realizarea unei radiografii latero-laterala a articulatiei genunchiului, dar si o radiografie de displazie.

Fara a face aceste investigatii suplimentare putem avea surpriza de a fi o fractura distala de femur, iar miscarea de sertar sa fie data de acesta si sa ne confruntam cu acest lucru in timpul interventiei chirurgicale.

Radiografiile sunt foarte importante pentru a pune un diagnostic bun

La cainii cu ruptura partiala a ligamentului incrucisat cranial miscarea de sertar este greu de detectat iar o radiografie realizata corespunzator ne poate prezenta efusiunea articulatiei si semne timpurii a unei boli degenerative a articulatiei.

Este foarte important sa includem ambele articulatii ale genunchilor in radiografie, pentru a le putea compara. 

Instrumentarul de care avem nevoie este cel obisnuit, folosit si la sterilizari. In plus, pe langa acest instrumentar avem nevoie de un burghiu, un gelpi sau un elevator si un fir de sutura special cu crimpii.

                       2

3

Daca avem toate acestea (si bunavointa) hai sa si punem diagnosticul.

La radiografia latero-laterala putem vedea diferitele modificari care pot aparea la nivelul articulatiei genunchiului: artroze, artrite, diferiti osteofiti.

Acum avem diagnosticul. Putem sa incepem operatia.

4

5

6

7

8

Sunt numeroase metode de rezolvare a rupturi ligamentului incrucisat cranial:

 • O.T.T.
 • Lateral suture
 • T.P.L.O. closing wedge
 • T.P.L.O radical cut
 • T.T.A
 • T.T.O
 • Thight rope

Noi o sa ne concentram pe metoda suturii laterale. Aceasta este o metoda care, pe langa faptul ca nu necesita implanturi costisitoare si tehnici extrem de sofisticate, ea este o metoda extreme de sigura si care ofera rezultate mai mult decat satisfacatoare.

4. Timpii operatori

Pozitionam cainele ventro-dorsal si il pregatim pentru interventia chirurgicala. Sterilizarea si antisepsia campului operator este foarte importanta si trebuie facuta corespunzator.

Membru la care urmeaza sa lucram poate fi lasat liber, nu este necesar ca acesta sa fie legat de masa chirurgicala.

Dupa ce trecem de etapele premergatoare operatiei, putem incepe. Incizam pielea, incizia incepe deasupra patelei si ajunge usor lateral sub creasta tibiei. Dupa aceea, incizam muschiul tensor al fasciei lata, decolam si incercam sa identificam fabela.

Incizam articulatia genunchiului si indepartam medial patela. Flexam usor genunchiul si identificam ligamentul incrucisat cranial, daca este rupt atunci facem bine ceea ce facem, daca nu atunci inchidem repede si cautam o versiune plauzibila.

9

Dupa incizarea articulatiei incercam sa identificam fragmentele ligamentului incrucisat cranial si incercam sa le indepartam cat mai bine. Acest lucru este foarte important deoarece, daca nu se indeparteaza corespunzator, aceste fragmente pot sa se necrozeze, astfel pot aparea complicatiile post operatorii. 

10

Un lucru foarte important care trebuie facut este sa verificam meniscurile, acestea putsnd fi o cauza a insuccesului.

Daca observati ca acestea sunt afectate, trebuie indepartata portiunea pliata a meniscurilor ( meniscotomia partiala este de mare ajutor).

Dupa verificarea meniscurilor si indepartarea fragmentelor ligamentului incrucisat cranial, trebuie sa verificam articulatia genunchiului, daca sunt prezenti diferiti osteofiti acestea din urma trebuie sa fie indepartati.

11

Dupa ce am curatat articulatia genunchiului o inchidem folosind nylon/vicryl in puncte separate.

Identificati tuberozitatea tibiei si faceti o gaura cu burghiul la mijlocul ei. Verificati daca este solida gaura si scoateti burghiul dar lasati un reper ( o tija sau ceva ) cu ajutorul caruia puteti sa gasiti mai repede locul unde ati facut gaura.

12

Dupa aceasta, identificam fabela si trecem firul special pe sub ea. Acest lucru poate fi mai dificil la inceput dar dupa cateva operatii o sa va obisnuiti cu procedura. Trebuie sa verificam firul daca nu se misca si daca este solid. Treceti firul pe sub ligamentul patelar iesiti medial si apoi medio-lateral intrsnd prin gaura facuta in tibie.

13

Puneti crimpii, ajutorul tine firele si cu ajutorul unui cleste strangeti crimpii, prima data pe mijlocul acestora, apoi verificati daca mai trebuie strans firul, dupa care mai strangeti ferm inca de doua ori crimpii.

14

Este foarte important sa verificati daca miscarea de sertar este inca prezenta. In mod normal nu ar trebui sa mai fie.

Dupa inchiderea articulatiei genunchiului, puteti inocula intra-articular acid hialuronic.

15

16

Spalati bine articulatia cu ser fiziologic si inchideti muschiul tensor al fasciei lata.

Puteti folosi si P.R.F. Acesta poate fi folosit si la fracturi, de fapt la orice.

17

18

19

20

21

22

Dupa suturarea muschiului, suturati pielea subcutanat si dupa aceea in puncte separate.

 23

Dupa operatie administrati antibiotice pe cale subcutanata, iar acasa puteti prescrie Clindamicina, Rymadil si Nutradil. Unii nu vor prescrie analgezice deoarece cainele va face sprijin pe membrul operat ceea ce inseamna ca nu au destula incredere in reusita operatiei.

Ponturi pentru evitarea esecurilor.

 1. Radiografia de displazie. Daca nu o aveti si cainele incepe iar sa schioapete o sa fiti certati dupa operatie de catre proprietarii cainelui, ca dupa operatie iarasi schioapata cainele si cu aceasta radiografie puteti preveni acest lucru.
 2. Specificati in fisa la care membru s-a realizat interventia chirurgicala. Am patit cu un caine trimis de la un alt coleg din Timisoara, care la 6 luni dupa interventie m-a sunat indignat ca iar schioapata cainele. M-am speriat si l-am chemat la recontrol. Intr-adevar schiopata si avea ligamentele incrucisate rupte, doar ca au fost rupte la celalat membru pelvin. I-am prezentat fisa medicala si l-am operat din nou. Proprietarii trebuie neaparat preveniti ca daca catelul lor are ruptura de ligamente incrucisate la un membru, sansele sunt foarte mari sa faca si la celalalt membru. Mai ales ca trendul actual sustine ca aceasta afectiune este una de tip degenerativ si nu una traumatica.
 3. Meniscurile

      

Bibliografie 

 1. com/extracapsular
 2. DOUGLAS SLATER,TEXTBOOK OF SMALL ANIMAL SURGERY-SLATER
 3. com/pdf/cruciate_lateral_suture_brochure.pdf
 4. michiganveterinarysurgeons.com/About-Us/Lateral-Suture
 5. cruciateguide.com/CRUCIATE/surgery.php
 6. ovra.com/home/ovr/page_179/cranial_cruciate_injury_in_the_dog.html
 7. securos.com/ProductInstructions/CranialCruciateRepairInstructions.aspx
 8. securos.com/ProductOffering/CruciateLigamentRepair.aspx
 9. acvs.org/small-animal/cranial-cruciate-ligament-disease
 10. lucernevet.com/cruciate.html

 

Ultima modificareMarți, 26 Martie 2019 13:04
Wili Glaser

Medic veterinar practician - Clinica Veterinara Playdog Arad

Website https://www.facebook.com/clinicaveterinaraplaydog.playdog
Mai multe din această categorie: « Stres si imunitate Inseminarea artificiala la iapa »