Autentificare

Histerectomia endoscopica la capra

Acest video însoteste articolul "Histerectomia la capre" care poate fi citit în numărul 38 al Revistei Veterinarul Stiinta si Practica

Laparoscopia începe să fie utilizată pe scară largă la rumegătoarele mici ca instrument fezabil în studiile de reproducere și aplicarea tehnologiilor de reproducere, cum ar fi inseminarea intrauterină, transferul embrionilor, colectarea ovocitelor și determinarea ratei ovulației. Această tehnică poate fi folosită și pentru vizualizarea directă a anomaliilor ovariene, diagnosticarea anomaliilor periuterine și evaluarea organelor abdominale. Procedurile laparoscopice pentru vizualizarea și manipularea tractului reproducător feminin la rumegătoarele mici sunt ușor de învățat și prezintă avantajul de a fi mai puțin invazive decât exteriorizarea completă a tractului genital. Tehnica necesită utilizarea unui laparoscop rigid cu un diametru de 6 până la 10 mm și diferite unghiuri ale lentilelor, în funcție de utilizare. Pentru majoritatea tehnicilor de reproducere, este suficient un laparoscop de 6 mm cu un unghi de 30 °. Aceasta permite o dimensiune minimă pentru portalurile de intrare. Laparoscopia este de obicei efectuată pe animalul sedat și conteționat pe o masa chirurgicală în V care poate fi înclinată.

Administrarea hranei se va întrerupe cu cel puțin 12 ore înaintea operației pentru a reduce umplerea rumenului și posibilitatea regurgitării. Reținerea alimentelor și a apei timp de 24 de ore sau mai mult, aproape că nu garantează nici o regurgitare. Mulți practicieni preferă 3 - 4 ore de pauză pentru golire în primăvară (la administrarea de hrană verde) sau fără post dacă oile sunt hrănite cu hrană uscată. O suprafață de 25 cm cu 25 cm craniană de la glanda mamară este pregătită prin tundere și spălare chirurgicală.

Pentru majoritatea procedurilor de reproducție, sunt necesare două sau trei portaluri: unul pentru laparoscop, un instrument de manipulare și instrumente speciale (pistol de inseminare, material de sutură).

Pentru inseminare și transfer de embrioni, sunt necesare doar două portaluri: unul pentru laparoscop și intrumentul de inseminare. Locul portalurilor dorite este infiltrat cu anestezic local înainte de a introduce un trocar și o canulă. Pentru tehnici simple, portalurile sunt create prin realizarea unei incizii mici a pielii pentru a permite introducerea trocarului. Trocarul este introdus oblic prin straturi, cu 4 cm subcutanat înainte penetrând cavitatea abdominală prin aplicarea presiunii asupra mușchiului abdominal și a peritoneului.

Aceasta oferă portaluri în abdomen care nu sunt aliniate direct cu incizia pielii, ceea ce ajută la prevenirea contaminării cavității abdominale. Această tehnică nu necesită suturarea mușchiului abdominal. Vizualizarea viscerelor abdominale necesită insuflare cu CO 2 și ridicarea zonei posterioare la un unghi de 40 °.

 

Mai multe din această categorie: Interactiunea puilor Purcelusi de Guineea »