Autentificare
updated 1:41 PM UTC, Oct 11, 2019

Noua scara interpreteaza durerea din expresiile faciale feline

Evaluarea durerii la pisici este dificila, dar un nou sistem de notare care interpreteaza schimbarile expresiei faciale ar putea ajuta practicienii in indrumarea clinica.
Dr. Paulo Steagall, profesor asociat de anestezie si analgezie veterinara la Universitatea din Montreal a prezentat pentru prima oara Scala Grimasei la Feline (FGS) in Statele Unite, in timpul unei sesiuni din august, la Conventia AVMA 2019 de la Washington D.C.. A dat detalii despre faptul ca FGS va fi publicat in Scientific Reports, o revista de la Nature Research.


Cercetatorii de la Universitatea din Montreal, inclusiv doctorandul Dr. Marina Evangelista au clasificat si testat cinci unitati de actiune faciala, indicatoare ale durerii la pisici: pozitia urechii, tensiunea orbitala, pozitia mustatilor, tensiunea botului si pozitia capului. Un scor de 0 inseamna absenta unitatii de actiune, 1 este aspectul moderat sau incertitudinea iar 2 este aspectul evident. Un scor de 4 sau mai mare inseamna ca pisica are dureri si are nevoie de analgezie. Scorul maxim este de 10.

Scorul de 0, 1 sau 2 pentru fiecare unitate de actiune faciala este urmatorul:

 • Pozitia urechilor - urechile deschise inainte, urechi usor trase in lateral sau urechi aplatizate si rotite spre exterior.
 • Tensiunea orbitala - ochii deschisi, ochii partial deschisi sau ochii inchisi.
 • Tensiunea botului - botul relaxat (rotund), botul usor incordat sau botul tensionat.
 • Pozitia mustatilor - mustati relaxate si curbate, mustati usor curbate sau drepte sau mustati drepte si care se misca in fata.
 • Pozitia capului - capul deasupra pozitiei umerilor, capul aliniat cu linia umarului sau capul sub linia umerilor sau inclinat.

Dr. Steagall a condus participantii la sesiuni la cateva exercitii de notare.

Printre exemple, au fost urmatoarele:

 • Maman, o pisica de 1 an, femela, sterilizata cu o saptamana inainte la un adapost, internata cu inapetenta si febra. Au fost suspicionate o infectie post-operatorie si o infectie cu virusul imunodeficientei feline. Inainte de analgezie, ea a primit scorul maxim de 10. Ulterior, scorul a scazut la 3.
 • Suzy petit, o pisica de 3 ani admisa din cauza varsaturilor. Diagnostic suspicionat: corp strain. Scorul ei a fost de 6 inainte de analgezie si 3 dupa aceasta.
 • Pacane, pisica de 1 an, pancreatita, a primit un scor de 4 inainte de analgezie si un scor de 0 dupa.

Dr. Steagall a aratat ca cercetatorii de la Universitatea din Montreal efecteaza o serie de studii care valideaza utilizarea FGS in special pentru pisicile cu durere orofaciala, cum sunt cele de dupa procedurile de extractie a dintilor. 

scala durere pisica

Legenda foto: de la stanga la dreapta: pisica la care durerea a fost absenta, pisica la care durerea a fost moderat prezenta, sau pisica la care durerea a fost evidenta in mod clar. Courtesy of Dr. Paulo Steagall

 

sursa:avma.org

Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite