Autentificare

FDA cauta posibile legături intre dietele canine si bolile de inima

Dietele bogate in legume, gasite in majoritatea cazurilor cu animale bolnave. Anchetatorii federali din SUA continua sa studieze daca cainii care consuma diete bogate in legume sau diete fara cereale prezinta un risc crescut de boli de inima. In luna august a acestui an, trei oficiali FDA au descris cercetarea actuala cu privire la legaturile dintre dieta si carmiopatia dilatativa. O mare parte din prezentare a reflectat actualizarile publicate de FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentului) la sfarsitul lunii iunie, cand oficialii agentiei au raportat ca legaturile intre dietele canine si cardiomiopatia dilatativa reprezinta o problema complexa care poate reflecta mai multe cauze.

„Pana in acest moment, FDA nu a stabilit de ce anumite diete pot fi asociate cu dezvoltatea cardiomiopatiei dilatative la unii caini", a aratat unul din comunicatele FDA. „Intre timp si inainte de a face schimbari in dieta, proprietarii de animale de companie ar trebui sa lucreze direct cu mediciilor lor veterinari, care se pot consulta la randul lor cu un nutritionist veterinar, pentru a determina cea mai potrivita dieta pentru nevoile specifice animalului de companie".
In cardiomiopatia dilatativa camerele inimii se dilata progresiv si devin din ce in ce mai putin capabile sa pompeze sangele prin sistemul vascular. Semnele includ letargia si slabiciunea, care rezulta din scaderea livrarii de sange oxigenat in tesuturi si tuse, ritm respirator ridicat si distensie abdominala, secundar unei presiuni crescute in venele care transporta sange la inima si insuficienta cardiaca congestiva.


Cainii din rase mari sau rase gigant si cainii Cocker Spaniel par sa aiba un risc genetic sa dezvolte cardiomiopatie dilatativa, arata comunicatul FDA. Insa oficialii agentiei au emis o alerta in iulie 2018 dupa ce au primit rapoarte despre cardiomiopatia dilatativa la rasele care nu au de obicei aceasta boala precum Ciobanesti Shetland, Boston Terrier sau Bulldog Francez.

Dr. Lee Anne Palmer, care conduce echipa de evaluare a Efectelor Adverse in cadrul Centrului FDA pentru Divizia de Medicina Veterinara a Securitatii Produselor Veterinare, a declarat, in timpul Conventiei AVMA din acest an ca 93% din hrana pentru caini identificati in rapoartele de cardiomiopatie dilatativa contineau mazare, linte sau ambele printre primele 10 ingrediente de pe eticehte si aproximativ 91% nu contineau cereale.
Informatiile agentiei publicate in luna iunie indica cel putin 16 marci de mancare pentru caini care au avut 10 sau mai multe rapoarte de cardiomiopatie dilatativa legate de produsele lor. Dr. Jennifer Jones, ofiter medical veterinar in cadrul Laboratorului Veterinar de Investigare din cadrul FDA a declarat in timpul prelegerii ca au fost analizate hrana pentru caini din case si magazine si s-au efectuat screeninguri nutritionale complete, inclusiv analize ale aminoacizilor totali si a aminoacizilor liberi.

"Concluzia a fost ca in afara de doua produse, toate analizele au iesit normale", a mai spus Jones.
Oficialii agentiei au examinat, de asemenea, inregistrarile medicale a 202 caini si sase pisici, au efectuat mai mult de 90 de interviuri legat de diete si mediii si au coordonat ecocardiograme sau necropii", a spus aceasta. „60% dintre animalele cu inregistrari medicale au avut insufienta cardiaca congestiva".

Cercetatorii au descoperit ca 9% din caini aveau hipotiroidism, ceea ce poate contribui la cardiomiopatia dilatativa iar 8% avea un istoric de boala transmisa de capuse. Dr. Jones a aratat ca miorcardita asociata bolii Lyme poate contribui la afectiune. Cercetatorii au pus intrebari legat de expunerea la contaminanti, precum metale grele si narcotice si au colectat probe ADN, in cazul in care se descopera o potentiala legatura genetica.
Starea de sanatate a unor caini s-a imbunatatit, dupa schimbarea dietei, iar FDA a oferit exemple in actualizarile publicate in febraurie si iunie. Oficialii agentiei studiaza ecocardiogramele de monitorizare pentru a vedea la care caini se imbunateste starea de sanatate ca raspuns a schimbarii dietei.

Dr. Jones a aratat ca testele agentiei au indicat faptul ca concentratiile de taurina nu au fost predictori ai cardiomiopatiei dilatative, deoarece zeci de caini cu aceasta afectiune au avut concentratii normale sau mari de taurina.

Autorii unui articol publicat in numarul JAVMA din 1 decembrie 2018 au subliniat ca aceasta afectiune cardiomiopatia dilatativa a fost una din cele mai frecvente boli cardiace la pisici inainte de publicarea in 1987 a unui studiu care a legat boala de deficienta la taurina. Acest fapt a dus la o cerinta privind marirea cantitatii de taurina in alimentele pentru pisici si la scaderea numarului de feline diagnosticate cu cardiomiopatie dilatativa. Din 1995, cercetarile au aratat ca unele rase de caini pot avea predispozitii genetice la deficienta de taurina si cardiomiopatie dilatativa si ca anumite diete pot fi asociate cu deficienta de taurina.
Dr. Jones a aratat in timpul prelegerii din august ca legatura potentiala dintre dieta si cardiomiopatia dilatativa biodisponibilitatea scazuta a taurinei sau a precursorilor de aminoacizi pe care cainii le folosesc in sintetizarea taurinei sau cu cresterea scaderii de taurina din timpul digestiei sau cu scaderea abilitatii de a sintetiza taurina.


Dr. Lisa M. Freeman, profesor de nutritie clinica la Scoala Cummings de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Tufts si unul din autorii articolului JAVMA din 1 decembrie a scris pe website-ul Petfoodology al serviciului de nutritie clinica al scolii ca FDA subestimeaza numarul real de caini afectati. Ea stie medici veterinari care nu raporteaza cazurile agentiei.
Unul din comunicatele FDA din iunie a aratat ca agentia cerceteaza, de asemenea, un spectru larg de boli cardiace la animale fara cardiomiopatie dilatativa pentru a intelege daca daunele ar putea fi legate de dezvoltarea cardiomiopatiei sau asociate cu dieta.

Related JAVMA content: Unusual pet diets may be linked to heart disease

 

Ultima modificareLuni, 16 Septembrie 2019 12:48
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

 • Rezultatele examinarilor radiografice arata o legatura intre greutate si locomotie la Bulldogii englezi

  Cercetatorii din Finlanda au publicat un articol despre problemele scheletului si efectul acestor probleme asupra locomotiei si functionarii la Bulldogii englezi. 

 • Genomurile virusului Bluetongue explica reaparitia acestei boli majore in Europa

  Bolile septelurilor de animale precum Bluetongue pot avea consecinte devastatoare in ceea ce priveste economia si sanatatea, dar originile lor pot fi dificil de stabilit. Noi cercetari arata ca reaparitia recenta a Bluetongue in Franta ar putea fi cauzata de activitatea umana, bazandu-ne pe make-up-ul genetic neobisnuit al virusului. 

 • Cutimetrul pentru masurarea pliului cutanat la animale si seringa de uz veterinar McLyntic nu sunt supuse controlului metrologic legal

  Seringa de uz veterinar marca McLyntic nu este un mijloc de masurare supus controlului metrologic legal conform LO 2006, este raspunsul Institutului National de Metrologie la o adresa a Colegiului Medicilor Veterinar din iulie 2009. Intr-o alta adresa, acelasi institut arata ca nici cutimetrul pentru masurarea pliului cutanat la animale nu este inclus in Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal. Ambele adrese sunt publicate mai jos si pot fi folosite de catre medicii veterinari de libera practica carora li se solicita de catre DSVSA-urile judetene certificate metrologice la depunerea deconturilor. 

 • Notificare CMVRo catre toti medicii veterinari de libera practica

  CMVRo a trimis o notificare tuturor filialelor Colegiului Medicilor Veterinari din tara pentru instiintarea medicilor veterinari de libera practica cu privire la o serie de fapte care se incadreaza ca infractiuni intrand sub incidenta codului penal, nefiind doar sanctiuni administrative sau disciplinare pe care le poate lua institutia. Notificarea vine ca urmare a primirii mai multor adrese la BIroul Executiv al Consiliului National al Medicilor Veterinari prin care organele de cercetare penala informau cu privire la deschiderea unor dosare penale impotriva unor colegi, pentru o serie de infractiuni. 

 • Mediciii veterinari de libera practica si centrul local de combatere al bolilor

  Viorel Andronie, presedintele CMVRo a facut o serie de precizari pe un grup de socializare al medicilor veterinari legat de prezenta medicilor veterinari de libera practica in centrul local de combatere a bolilor.