Autentificare
updated 1:41 PM UTC, Oct 11, 2019

Un salt urias in vindecarea ochilor loviti ai animalelor - reticularea corneana este acum folosita la caini si cai

O tehnica imprumutata din medicina umana permite medicilor veterinari sa salveze corneele lovite la animalele de companie si la cal.

Corneea - lentila transparenta din partea anterioara a globului ocular - este cea mai vulnerabila parte la traume la animale. Cainii brahicelici - cei cu capul aproape plat si ochii voluminosi, cum ar fi Bulldogii sau Pug-ii sunt mai predispusi sa se loveasca de lucruri si sa isi zgaraie accidental corneea.

Plagile de la nivelul corneei pot escalada rapid, ducand adesea la pierderea ochiului sau la necesitatea unei interventii chirurgicale ample si cu eventuale cicatrici la animale. Cu toate acestea, recent, medicii veterinari oftalmologi de la Cummings Veterinary Medical Center au inceput sa foloseasca reticularea corneei - un tratament imprumutat din medicina umana, pentru a ajuta ochii animalelor sau pentru a evita interventiile chirurgicale.

Reticularea corneana a fost dezvoltata pentru a trata o afectiune numita keratoconus la oameni, a aratat medicul veterinar oftalmolog Stephanie Pumphrey, profesor asistent la Scoala Cummings. Keratoconus este o afectiune care provoaca deformarea corneei, din cauza faptului ca nu este suficient de rigida. Keratoconus nu permite trecerea corecta a luminii in structurile oculare interne și modifica puterea de refractie a corneei, provocând distorsiuni in vedere.Un transplant de cornee a fost asadar singura modalitate de a restabili vederea la persoanele cu keratoconus. Apoi, cercetatorii au descoperit ca ar putea ajuta corneea aplicand picaturi de riboflavina - o vitamina B stralucitoare si expunand apoi ochiul la lumina ultravioleta. Aceasta procedura consta in intarirea tesutului cornean, pentru a preveni proeminenta ulterioara superficiala a corneei. Reticularea colagenului cornean cu riboflavina consta in aplicarea unei solutii activate de o lampa speciala care emite lumina ultravioleta (UVA) timp de aproximativ 30 de minute. Procedura promoveaza intarirea fibrelor de colagen in stratul stromal al corneei, care recupereaza o parte din rezistenta mecanica pierduta. inainte de reticularea corneana cu riboflavina, stratul epitelial (partea exterioara a corneei) este in general eliminat pentru a crește penetrarea riboflavinei in stroma
Daca luati o bucata de cornee care nu este reticulata - aceasta este moale ca spaghele fierte, insa odata reticulata, devine devina - ca taiteii nefierti", a aratat Pumphrey.

Animalele nu au keratoconus, insa mai multe cabinete veterinare din State folosesc abordarea reticulanta pentru a trata animalele cu ulceratii sau cu infectii corneeene. Singurii medici veterinari din New England, SUA care folosesc aceasta terapie sunt medicii veterinari oftalmologi de la Tufts, care trateaza cainii si caii cu ulceratii corneeene "topitoare" folosind reticularea corneeana. Ranile corneei de regula cauzeaza ruperea tesuturilor inconjuratoare. „De obicei, exista un aspect verde sau galben al corneei iar tesutul pur si simplu care ca se dizolva in fata ta", a aratat Pumphrey. „Daca folosim reticularea, putem stabiliza aceste cornee destul de bine si astfel oprim acest proces". „ne ajuta sa salvam ochii pe care altfel nu am fi in stare si de asemenea scurteaza timpul de administrare a medicamentelor la animale, ceea ce poate fi de mare ajutor pentru proprietarii de animale de companie".
Reticularea poate imbunatati de asemena optiunile chirugicale pentru unele animale. Un ulcer sever necesita, de regula, o interventie chirurgicala pentru a trata/repara corneea. De regula, grefele sunt luate din albul ochiului. Aceasta pentru ca, spre deosebire de tesutul cornean, are o multime de vase de sange pe care transplantul trebuie sa le integreze cu succes cu corneea. Dar, deoarece reticularea ajuta la cersterea rezistentei tesutului cornean la degradare si are efecte antibacteriene si antifungice, interventia permite medicilor veterinari sa utilizeze grefe mai dezirabile, transparente. Animalele supuse reticularii necesita de obicei doar sedare, desi unele sunt supuse anesteziei generale, in special daca exista tesut deteriorat care trebuie indepartat. Pumphrey a aratat ca aceasta interventie poate imbunatati in special ingrijirea in cazul afectiunilor ochilor ale pacientientilor de talie mare.
„La cai, ne ingrijoreaza extrem de mult anestezia, deoarece exista posibilitatea ca lucrurile sa nu mearga bine atunci cand ai un cal care cade si apoi trebuie sa il ridici. „Dar acum putem face reticulari frecvent la cai, ca o procedura permanenta, ceea ce elimina aceste riscuri".

 

Ultima modificareVineri, 04 Octombrie 2019 14:19
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite