Autentificare
updated 1:41 PM UTC, Oct 11, 2019

Un nou studiu realizat in Marea Britanie a identificat cele mai frecvente cauze ale decesului la iepurii de companie

Contents[Hide]

Royal Veterinary College(RVC) a publicat cele mai recente descoperiri din programul sau VetCompass, de aceasta data legate de cele mai frecvente probleme medicale si de cauzele decesului la iepurii de companie.Cercetarea a analizat datele de la 6.349 de iepuri care au fost pacienti in cadrul a 107 clinici de ingrijire veterinara din Marea Britanie.


Cercetatorii au descoperit ca cele mai frecvente cauze de deces inregistrate de medicii veterinari au fost miaza - „flystrike"(10,9%), anorexia (4,9%), colapsul (4,9%) si staza intestinala (4,3%).
Durata medie de viata a iepurilor de companie a fost de 4,3 ani, desi au fost inregistrate cazuri de iepuri care au trait pana la 14,4 ani. Iepurii masculi tind sa traiasca mai mult - avand o medie de 5,2 ani comparativ cu femelele care traiesc in medie 3,7 ani.
Cele mai frecvente probleme medicale sunt cresterea exagerata a unghiilor (16%), cresterea excesiva a molarilor (7,6%), murdarirea zonei perineale cu fecale/urina (4,5%), cresterea excesiva a incisivilor (4,3%) si staza intestinala (4,2%). Multe dintre aceste probleme au fost asociate cu o alimentatie si un adapost necorespunzator. Cu toate acestea, cercetatorii au aratat ca faptul ca iepurii au evoluat ca o specie de prada nu este de ajutor nici proprietarului, nici medicului veterinar. Evolutia a insemnat ca iepurii pot ascunde extrem de bine semnele de boala, astfel incat acestia sa fie mai putin vizati de pradatori, dar acest lucru face ca proprietarii sa constate ca iepurele este bolnav atunci cand este adesea prea tarziu. Cercetatorii spera ca acest nou studiu sa ajute proprietarii de iepuri de companie sa acorde mai multa atentie simptomelor de boala ce ar trebui monitorizate.

1. Alte concluzii ale studiului

 • Iepurii masculi sunt mai predispusi ca femelele la cresterea excesiva a ghearelor, a molarilor si incisivilor si la bolile dentare.
 • Varsta medie a iepurilor de companie prezentati la medicul veterinar in cadrul acestui studiu a fost de 3,2 ani. Greutatea medie a iepurilor adulti prezentati la veterinar a fost de 2,1 kg.

Dr. Dan O'Neill, cercetator in cadrul VetCompass si lector principal RVC a declarat: „Ani de zile, iepurii au fost considerati animalul de companie perfect pentru copii: pufos, dragut, pasiv, un animal care are nevoie de ingrijire si manipulare minima, ce necesita o hrana tip muesli, intr-o cusca din gradina in care de regula era tinut de unul singur. Stim acum ca acest nivel de ingrijire este complet inacceptabil din perspectiva bunastarii. Acest studiu poate imbunati si mai mult viata iepurilor, ajutand proprietarii si medicii veterinari sa recunoasca problemele comune de sanatate ale iepurelui si prin urmare, sa acorde prioritate factorilor cheie de management care vor face ca iepurii nostri sa fie si mai sanatosi. Iepurii nu manifesta durerea ca alte specii, de aceea este important sa prevenim bolile si sa recunoastem semnele acestora".

Dr. Jo Hedley, cercetator VetCompass si lector RVC a adaugat:„Acest studiu evidentiaza cu siguranta unele dintre cele mai frecvente probleme observate la iepurii tinuti ca animale de companie. Din pacate, din cauza capacitatii iepurelui de a ascunde boala, semnele unei probleme sunt adesea nespecifice si recunoscute mult prea tarziu, de aceea cauzele inregistrate ale decesului sunt de fapt doar simptomele ultimului stadiu al bolii subiacente. O educatie mai buna a proprietarilor este necesara pentru a imbunatati sanatatea si bunastarea iepurelui in anii viitori".

Ultima modificareVineri, 11 Octombrie 2019 12:47
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

 • Prima consultatie/examinarea anuala a iepurelui si terapia cu fluide

  Examinare fizica, inclusiv examinarea orala a iepurelui. 

 • Date fiziologie si reproductie iepuri

  Tot mai multi medici veterinari se intalnesc in practica curenta cu pacienti iepuri. Iata cateva informatii despre valorile fiziologice si de reproductie normale. 

 • Flebotomia la iepuri 

  Iepurii sunt usor de speriat si pot incepe sa zgarie sau pot sari de pe masa de examinare in timpul consultatiei clinice sau in timp ce se ia o proba de sange. Adesea se smucesc ca raspuns la punctia venoasa in vena marginala a urechii, atunci cand piele nu a fost anesteziata in prealabil. De aceea, iepurii ar trebui contentionati intr-un prosop, sac sau halat. 

 • TERAPIA DE URGENTA: SCURTA SCHEMA PENTRU ANIMALELE EXOTICE

  Alegerea efectiva a medicamentelor potrivite in timpul unei urgente, poate face diferenta dintre viata si moarte. Schema a fost conceputa sa adune informatii din intreaga literatura si sa furnizeze dozele corecte pentru medicamentele de urgenta in cazul speciilor exotice intalnite in practica curenta.

 • Ingrijirea post-operatorie pentru animalele exotice

  Monitorizati cu atentie functia respiratorie, deoarece pot aparea cu usurinta obstructii respiratorii, inainte ca pacientul sa isi recapete cunostinta. In cazul pasarilor si reptilelor, o importanta deosebita o are minimalizarea hipotensiunii ortostatice prin mentinerea pacientului intr-o pozitie corporala cat mai naturala, raportata la planul orizontal (orizontala si sternala in cazul reptilelor si mamiferelor, orizontala si laterala in cazul pasarilor) si prin schimbarea foarte lenta a acestor pozitii.