Autentificare

CEVA lanseaza un vaccin pentru salmonella pentru porci in Marea Britanie si Irlanda

CEVA a lansat in Marea Britanie si Irlanda Salmoporc, un vaccin contra salmonelelor pentru porci. Salmoporc ofera protectie impotriva Salmonella Typhimurium si a variantelor sale monofazice. Se administreaza oral la purcei si prin subcutanat la scroafa. 

Potrivit companiei, Salmoporc este singurul vaccin contra salmonelelor vii, atenuat, autorizat pentru a fi folosit in Marea Britanie si Irlanda. 

Ceva spune ca salmonella din efectivele din Marea Britanie si Irlanda este cea mai mare din UE, cu o prevalenta de 19,5%, respectiv 17,5%. Este deosebit de dificil de controlat in efectivele care traiesc in exterior, deoarece bacteriile pot supravietui in solt timp de un an si mai mult timp in balegarul uscat, fiind detectate pe camp chiar si la doi ani de la vaccinarea porcilor. 

Carnea de porc de la porcii crescuti in aer liber reprezinta 12% din vanzarile cu amanuntul si majoritatea este procesata. 

Dr. Rike Schmeltz, de la Ceva a aratat: „Salmonella este o problema din ce in ce mai mare la fermele de porci iar bacteriile sunt transmise prin piramidele de reproductie, care in cele din urma furnizeaza porci de finisare. Cazurile clinice de diaree apar adesea dupa intarcare si tind sa fie tratate cu antibiotice”.

Rike a adaugat:

„Varianta monofazica a S. Typhimurium este deja rezistenta la medicamente iar porcii vaccinati pot ajuta fermierii sa-si reduca substantial utilizarea antibioticelor scumpe. In plus, odata cu eliminarea oxidului de zinc la nivelurile terapeutice din furaje din 2022, salmonella si alte boli enterice vor deveni mai evidente”. 

Ceva spune ca, prin imunizarea porcilor impotriva S. Typhimurium, fermierii vor obtine un beneficiu economic din cauza mortalitatii scazute si a cresterii zilnice a greutatii vii in randul porcilor lor”.

In studiile independente efectuate la Universitatea din Ghent, din Belgia, la purceii din trei efective intre 3 si 29 saptamani, acestia s-au ingrasat cu 30 si 39 de gr semnificativ mai mult pe zi, decat in efectivele nevaccinate. 

Studiile efectuate in Germania au aratat ca prin vaccinarea scroafelor si a purceilor in varful piramidei de reproductie, combinata cu un program de igiena eficient, este posibila eliminarea salmonelei din lantul de aprovizionare. 

Ultima modificareJoi, 14 Noiembrie 2019 18:07

Articole înrudite

 • Genomurile virusului Bluetongue explica reaparitia acestei boli majore in Europa

  Bolile septelurilor de animale precum Bluetongue pot avea consecinte devastatoare in ceea ce priveste economia si sanatatea, dar originile lor pot fi dificil de stabilit. Noi cercetari arata ca reaparitia recenta a Bluetongue in Franta ar putea fi cauzata de activitatea umana, bazandu-ne pe make-up-ul genetic neobisnuit al virusului. 

 • Cutimetrul pentru masurarea pliului cutanat la animale si seringa de uz veterinar McLyntic nu sunt supuse controlului metrologic legal

  Seringa de uz veterinar marca McLyntic nu este un mijloc de masurare supus controlului metrologic legal conform LO 2006, este raspunsul Institutului National de Metrologie la o adresa a Colegiului Medicilor Veterinar din iulie 2009. Intr-o alta adresa, acelasi institut arata ca nici cutimetrul pentru masurarea pliului cutanat la animale nu este inclus in Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal. Ambele adrese sunt publicate mai jos si pot fi folosite de catre medicii veterinari de libera practica carora li se solicita de catre DSVSA-urile judetene certificate metrologice la depunerea deconturilor. 

 • Notificare CMVRo catre toti medicii veterinari de libera practica

  CMVRo a trimis o notificare tuturor filialelor Colegiului Medicilor Veterinari din tara pentru instiintarea medicilor veterinari de libera practica cu privire la o serie de fapte care se incadreaza ca infractiuni intrand sub incidenta codului penal, nefiind doar sanctiuni administrative sau disciplinare pe care le poate lua institutia. Notificarea vine ca urmare a primirii mai multor adrese la BIroul Executiv al Consiliului National al Medicilor Veterinari prin care organele de cercetare penala informau cu privire la deschiderea unor dosare penale impotriva unor colegi, pentru o serie de infractiuni. 

 • Mediciii veterinari de libera practica si centrul local de combatere al bolilor

  Viorel Andronie, presedintele CMVRo a facut o serie de precizari pe un grup de socializare al medicilor veterinari legat de prezenta medicilor veterinari de libera practica in centrul local de combatere a bolilor.

 • Workshop RSVD in Cluj Napoca- Optiuni terapeutice si profilaxie in boala parodontala partea I

  Asociatia Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry organizeaza pe 4 aprilie workshopul Optiuni terapeutice si profilaxie in boala parodontala partea I. Evenimentul va avea loc la Clinica Veterinara In Lumea Animalelor, strada Iazului nr. 27 Cluj Napoca.